Цигуларката Мила Георгиева се завръща у нас с Менделсон

Концертът е на 7 юни в зала "България"
31 май 2018 10:07, Александър Попов
2
Цигуларката Мила Георгиева се завръща у нас с Менделсон
Снимка: Монте Мюзик

Виртуозната цигуларка Мила Георгиева се завръща в България, за да гостува на Софийска филхармония с Концерта за цигулка и оркестър в ми минор на Менделсон. Музикалното събитие ще се състои на 7 юни в зала "България".

Популярното произведение на Менделсон е един от най-често изпълнявани концерти за цигулка на всички времена. Директорът на Софийска филхармония, диригентът Найден Тодоров избира за негов солист детето-чудо Мила Георгиева.

Мила започва да учи цигулка на 4 години, на 9 прави дует с Минчо Минчев, а на 14-годишна възраст е носител на десетки призове от различни точки на света. Професионалният ѝ път я отвежда в Лондон, където гради кариерата си и създава семейство. Любовтта към България обаче кара Мила Георгиева с готовност да приеме поканата за участие в концерта на 7 юни.

Втората част от концертната вечер ще е отделена за представяне на едни от най-красивите български гласове във вълнуващото произведение на Дженкинс "Меса за мир".

Носителката на приза "Музикант на годината" - сопраното Мария Цветкова, мецосопраното Олга Михайлова-Динова, тенорът Ивайло Михайлов и басът Пламен Кумпиков са солистите в месата на Дженкинс. Мащабът на представянето се увеличава с участието на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров.

"Меса за мир" на Дженкинс е уникално произведение на съвременната класика, а диригент на 7 юни ще бъде един от най-големите му почитатели - Найден Тодоров.

"Произведението е буря от емоции, красиво, епично, завладяващо. В творбата са използвани частите, характерни за традиционната християнска меса, но има и такива, които са свързани с други религии. Авторът внушава, че без значение от каква националност, религията или расата сме, най-важното е да се борим за мир", споделя маестрото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
6
 
! Отговори
Qsen преди 5 години
Положително е, че през годините, намира време за участие в тукашни спектакли. Навремето имаше кампания за набиране на средства, с които да й се закупи качествена цигулка.
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да се връща в белия свят по скоро. Тук няма място за талантливи и способни хора.