Пеят Лили Иванова на джаз феста в Банско

Французойки подлудиха публиката на изпълнението Уралския диксиленд
Обновена: 10 авг 2018 12:55 | 9 авг 2018 17:05, Екип на Dnes.bg
9
Пеят Лили Иванова на джаз феста в Банско
Уралския диксиленд. Снимка: Даниел Димитров

Стари хитове на Лили Иванова огласиха площада в Банско още в първите дни на джаз феста, чието 21-о издание продължава от 4 до 11 август.

Петя Буюклиева представи своя интерпретация на "Влюбеният джаз" – песен, която най-голямата ни поп звезда изпълнява в първите години на своята кариера, а през 2003 г. включи като кавър в албума си "Илюзия, наречена любов".

Ден по-късно публиката чу джазирана версия на още един от хитовете на Лили – "Не всичко е пари, приятелю". Изпълнителката – Надя Тончева, обясни, че пее в памет на композитора Тончо Русев.


Три пощурели французойки, облечени в еднакви рокли, подлудиха публиката докато на сцената вървеше концерта на Уралския диксиленд. Трите дами не спряха да танцуват по време на целия гиг на гостите, които в родната им Русия се признати за едни от най-добрите традиционни джаз бендове.


Уралският диксиленд е основан през 1969 г. и е в топ 10 на диксиленд оркестрите с изяви на най-големите сцени в света. Всички музиканти в състава са от Челябинската филхармония, и освен диксиленд, владеят набор от стилове на съвременния джаз – от мейнстрийма и бибопа до джаз рок и смуут джаз.

Кратка, но любопитна е историята на "Нишвил биг бенд", съставен от над 20 музиканти и двама вокалисти – Андриана Станкович и Милян Цекич. Бендът е създаден по идея на аржентински музиканти, които свирят със свои сръбски колеги по време на прочутия Нишвил джаз фест. Формацията обаче продължава да съществува и след края на събитието, но със 100 процента сръбско присъствие. В Банско музикантите представиха стандарти в микс с джазирани сръбски шлагери.


Едни от най-атрактивните присъствия на Банско джаз фест бяха тези на Камен Кацата със "Сточна гара" и британците от "Джайв Ейсес".

 

Автор: Даниел Димитров


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Todor R преди 7 месеца
Събитие от световна величина, което винаги има с какво да впечатли публиката.
4
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 7 месеца
Анче, к'во речи?
3
2
 
0
 
! Отговори
ана преди 7 месеца
С малко "в"може и да се съглася с Тина дори когато съм мъртво пияна:)
2
2
 
6
 
! Отговори
Тина преди 7 месеца
Мислители, да Ви имам заглавията!
1
1
 
6
 
! Отговори
Банско и джаз преди 7 месеца
А отстрани димят скари с кебапчета, в мрака крякащи деца подхвърлят фосфорни гривнички, в далечината се носи яка македонска чалга, а банските баби с бастуните и плетените елеци са заели първите 5 реда още в 3 следобед, защото "на мегдана май нещо ще има безплатно".

Фантастична идея, неудачно място.