Ара Маликян – лудият цигулар, който разказва истории

Вторият му концерт у нас е на 1 ноември в НДК
26 сеп 2018 10:45, Александър Попов
8
Ара Маликян – лудият цигулар, който разказва истории
Снимка: БГ Саунд Стейдж

Българската публика ще се срещне за втори път с Ара Маликян. След като миналия февруари изпълни до краен предел зала 1 на НДК, на 1 ноември, на същото място, ни очакват нови вълнуващи преживявания с "Невероятната история на една цигулка".

Ара с лекота съчетава класическата музика с ритми от Близкия изток - арабска и еврейска музика, елементи на циганска музика и Klezmer, арженско танго, испанско фламенко до джаз и рок.

"Невероятната история на една цигулка" - така е озаглавен неговия 25-и албум и световното турне, с което вече трета година обикаля концертните зали.

Тази история не е просто съвкупност от различни мелодии, а истинска - историята на дядото на Маликян, намерил спасение от арменския геноцид в Ливан благодарение на една цигулка.

Концертите на Ара Маликян са пътешествия през различни култури, музикални епохи и стилове. "Лудият цигулар", както го наричат, пренася с лекота публиката от класиката на Бах, Вивалди и Паганини, през арменски и испански ритми, музика от филм на Тарантино, Джими Хендрикс, Лед Цепелин, та чак до Дейвид Бауи.

Ара Маликян е роден в Бейрут. Баща му е арменец, любител – цигулар. Той е първият му учител по музика и благодарение на него Ара хваща цигулката още тригодишен. На 15 години вече учи музика в Хановер със специална стипендия от германското правителство, след това продължава в Лондон, където негов състудент е Васко Василев. Избира да живее в Испания и в продължение на 7 години е концертмайстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид.

Ара е носител на всички най-престижни призове в цигулковото изкуство, а през 2015 г. е номиниран за "Латино Грами".

Педро Алмодовар го кани да запише музиката за два от най-знаменитите си филма - "Говори с нея" и "Лошо възпитание".

Концертът на Ара Маликян се организира от БГ Саунд Стейдж. Билети се продават в системата на Ивентим и на касите на НДК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А може би е цигулар, Анонимен. Един от най-великите! Аз поне съм го слушал преди да говоря..https://youtu.be/vBfHVdSehjg
4
1
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
От статията не става ясно:1. Какво е "арженско танго"?
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че е луд се вижда,но пък чак да е цигулар?!
2
5
 
4
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 5 години
Правилно Изгърбич! :))))
1
9
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
требваше концерта да е в арена "арменец"