Кралят на валса Андре Рийо е и крал в кухнята

Музикантът сам купува подаръците за Коледа
22 дек 2018 12:25, Александър Попов
8

Снимка: BG Sound Stage

Пътувам из целия свят и работя здраво, за да дарявам музика и радост на хората, но за Коледа винаги съм си вкъщи. Никога не съм бил далеч от семейството си по време на тези празници – особено сега, когато мога да виждам озарените лица на внуците си и тяхното възхищение, когато видят коледната елха и подаръците под нея, казва Андре Рийо. Той и жена му Марджъри имат двама сина и петима  внука.

Великолепният маестро на цигулката, който събира стотици хиляди зрители на концертите си, може да живее където си поиска – от Маями до Австралия. Но избира да остане в родния си Маастрихт, където винаги се прибира при Марджъри, в романтичния замък от 15-век - при колекцията си с пеперуди, великолепните градини и часовниковата кула. Там събира и семейството си за Коледа, където е основен организатор на уютния и топъл празник.

За коледната трапеза Рийо пазарува по дълъг списък на жена си Марджъри, а подаръците избира сам. Обикаля из магазинчетата на Маастрихт, където всички го познават и му говорят на "ти". Отбива се при местния лютиер Мартин, при когото винаги има работа, и през пекарната с ухаещите сладки да занесе вкъщи любимия на цялото семейство малинов тарт.

За своите музиканти – второто му голямо семейство, Андре също избира подаръци. За Ману Конинг, чаровната фаготистка, купува специално шампанско, за саксофониста Рут – цветя. А за целия оркестър "Йохан Щраус" – ароматно и кокетно пакетирано кафе от магазин, който продава кафе на краля.

"Искам моят оркестър да е бодър през цялото време", казва през смях той.

Малцина знаят, че Кралят на валса е и крал в кухнята. Често обича да слага престилката и да готви на жена си. Майстор е на италианската паста, но разбира също и от сладкарство и дори сам може да приготви коледния плодов пай.

"Първият ми спомен от Коледа е, естествено, от църковния хор. Пеех сопрано. Бях на 6 години и бях най-високото сопрано в хора".

Години след това Андре изнася своите традиционни Коледни концерти в световните столици - Лондон, Париж, Виена. Репертоарът му включва 26 от най-прочутите мелодии за празника White Christmas, Jingle Bells, The Christmas I Love. Но винаги завършва с празничен концерт за своите съграждани в църквата "Св. Павел" в Маастрихт и в неговите снежни, пищно декорирани градини. Заедно със своите музиканти от "Йохан Щраус" оркестър, хор и солисти Андре разкава Коледни приказки и за това как вижда той значението на празника.

"Скъпи приятели, опитайте се да бъдете вкъщи. Опитайте се да бъдете добри един с друг, да бъдете близо един до друг, да се забавлявате, танцувайте!", е посланието на Андре Рийо към нас.

А на 8 юни следващата година, в "Арена Армеец", Кралят на музиката отново ще свири в София, за да танцуваме на неговите валсове и да ни покаже, че животът е прекрасен не само по Коледа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 5 години
Страхотно шоу, удивителна атмосфера. Тази красота бавно се топи под наплива на африканските орди. Културна Европа си отива, планетата потъмнява и се връща в средновековието.
7
4
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
НАЙ ВЕРОЯТНО ПЪРЖОЛИ.
6
11
 
3
 
! Отговори
Крал Мас преди 5 години
....крал в кухнята. Крадецът си е крадец и в кухнята и в тоалетната.
5
0
 
1
 
! Отговори
Графа преди 5 години
ен шанте
4
1
 
11
 
! Отговори
лили преди 5 години
ВЕЛИколепен ОБИЧАМ ГО ОЩЕ 1994 КОГАТО РАботех в Германия Концерта му през юни у нас беше вълшебство. Чакам го с нетърпение следващия юни
3
4
 
13
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Не е като Цеца или Брена да забавлява алкохолизирани селски тъпyнгери нали?
2
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рядък халтурчик забавляващ лоените тюфлекообразни бюргери.Припаднахме от Коледен възторг.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сам ги купува???? Не може да бъде... ужас.