Елина Гаранча – новата Мария Калас!

На 23 септември световната звезда ще изнесе концерт в НДК
31 авг 2019 10:15, Александър Попов
10
Елина Гаранча – новата Мария Калас!
Снимка: Монте Мюзик

Някои наричат Елина Гаранча новата Мария Калас. Сравнение, което и българската публика ще може да направи на първия й концерт в София на 23 септември в зала 1 на НДК.

Според критиците приликата на Гаранча с легендарната Мария Калас определено не е по физически признаци, тя се отнася за нейния темперамент, защото двете диви имат една и съща ефирна персоналност и страст, която излъчват с всяка клетка на тялото си. Това се усеща и в невероятните им гласове.

Красивата Елина е родена в музикално семейство в Рига, Латвия. Учила е в Латвийската музикална академия, където преподавател е нейната майка.

Печели международния конкурс за певци "Мириам Хелин" през 1999, а през 2001 е финалист в престижния "BBC Cardiff Singer of the World Competition".

За кратко време Гаранча се утвърждава като една от най-големите в света на операта с участието си в главните роли на много престижни сцени и изпълненията си с най-добрите симфонични оркестри. Ревюто на вестник "Ню Йорк Таймс" след нейн концерт в Метрополитън опера е красноречиво: "Тя пее с богатство на звука, безпогрешно усещане за нюанса и подтекста на фразата и примамлива чувственост. Единици са гласовете, толкова прекрасни като нейния: гладък, като перфектен инструмент, богат, но без да натежава, с висоти, които въздействат, без да са в повече".

Славата идва при Елина Гаранча, когато тя е много млада и красотата й грее върху елегантните снимки на албумите й. Само на 37 години тя пише първата си автобиография, а на въпроса защо го прави толкова млада дивата отговаря, че иска да покаже на новото поколение, че да те отхвърлят и въпреки това да се бориш упорито за мечтата си е дълга битка и не се случват чудеса. Изисква упорит труд, кураж и талант. Решена е да напише автобиография и на 60 години, за да сравни собствените си гледни точки сега и тогава.

Красивият глас на Елина звучи не само в големите оперни театри. От 2005 г. тя е артист на Deutsche Gramophone.
Албумите ѝ печелят адмирациите на критиката и почитателите на оперното изкуство. Те ѝ носят ECHO Klassik award – за "Romantique" през 2012 и за "Meditation" през 2015-та. 

Албумът на Елина Гаранча "Revive" от 2016 г. е единодушно похвален от критиката: "Вълнуващ диск, с изобилие от разкошно качество" (The Telegraph). Дивата показва цялата си страст и любовта си към латино културата в посления и албум "Sol y vida", излязъл само преди няколко месеца.

Истинска привилегия за българската публика е, че голяма звезда от ранга на Елина Гаранча намери място за София в наситената си програма, която за новия сезон включва концерти в оперите във Виена, Париж, Амстердам и Ню Йорк.
Несъмнено това е висока оценка и за Софийска филхармония, по чиято покана Гаранча гостува у нас. Програмата й за концерта включва любими оперни арии на Верди, Пучини и Чилеа, както и песни на Гардел, Гасталдон и други. Концертът ще дирижира британския диригент Карел Мария Чичон, партньор на Елина на сцената и в живота. Семейството се радва на щастлив брак и две дъщери.

Билетите за концерта на Елина Гаранча и Софийската филхармония са на цени от 60 до 150 лв. и са налични в Билетен център НДК, касата на зала "България", мрежата на Ивентим и Ипей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: ндкЕлина Гаранча
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
който е фен, да ходи. Аз искам Пол Макартни, ама няма да дойде.
9
2
 
12
 
! Отговори
probi преди 4 години
До Анонимен #5Повръща ми се от такива, като вас!Няма НЕоплют наш талант (без значение в какво се изразява таланта му!), вече се прехвърляте и на чуждестранни таланти.Добре, че те даже и не подозират нещастното ви съществуване и радват милиони с красота, талант и още много други качества.Скрийте се в дупката си и не се показвайте!
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сладуранка е. Мога да я уважа.
7
3
 
12
 
! Отговори
Почитател преди 4 години
Гаранча е звезда в афишите на оперните театри идния сезон. Оперно величие в разцвета на кариерата си. Колко такива идват у нас. Не е написано, че е сопрано или има физическа прилика с Калас. Говори се за харизма, излъчване, талант. Нямам търпение да се докоснем до таланта й в България.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е, Калас беше сопран (макар че изпълняваше и някои роли за мецосопран). Гаранча няма нищо общо с Калас, нито като тембър, нито като експресивност. Не знам защо всички трябва да се сравняват точно с Калас, която беше много специфична.
5
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как го слушат тва чудо бе? Че тая рускиня реве все едно е гръмнал Чернобил. И един билет му искат 150лв, 150лв отгоре да ми дадат, не смятам да си причинявам такова мъчение.
4
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До управителя на зора снощи нали бе на село а Иване благодаря за лъжата измамника на зора Ловеч все така да лъжеш
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гаранча е мецосапран,a Калас беше мецосопран. Без съмнение прекрасна, но да я наречвтв втората Калас е просто (извинете) тъпо, само и само за да продавате. Калас и нейният звънтящ, драматичен ,кристален глас от който кожата настръхва и те приковава,няма и се съмнявам даим налог, защото това беше Калас. Самата тя в последните си години седи в Апартачента си в Париж и слуша записите си и казва: това не е човешко и е права.
2
3
 
13
 
! Отговори
Класика преди 4 години
Гаранча в България - голямо признание за музикантите ни и привилегия за публиката!
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЕЛИКОЛЕПНА! НЕВЕРОЯТНА!Най-после и в БГ!