Stryper – метъл, блясък и Христос

Майкъл Суийт пред Dnes.bg, ден преди концерта им в Каварна
13 юли 2012 14:47,
13
Stryper – метъл, блясък и Христос
Снимка: Каварна рок фест

На концертите си те хвърлят библии в публиката, пеят за любовта към жените, Господ и Исус, а запазеният им външен вид за сцената са изрусени коси и кожени дрехи на жълто-черни райета (пряко свързани с един пасаж в Стария Завет). Идват от най-консервативната част (Orange County) на най-развратния американски щат Калифорния и успяват да съчетаят типичните за глем метъла атрибути с праведната отдаденост на Исус Христос, пресъздадена в страстните им текстове.

Започват като алтернатива на негативните текстове и дарк-поклонението пред Сатаната в метъл музиката на 80-те и позитивният им хард рок бързо ги превръща в първата масово известна група в стила.

Stryper продължават неуморно вече 3 десетилетия и ако съдим по последните им изяви, нямат намерение да спират.

Ден преди първия им концерт у нас - на Kavarna Rock 2012, си поговорихме с основната творческа сила в групата – Майкъл Суийт (Michael Sweet). Оказа се, че сами си разказват шегите, които чуват по свой адрес и понякога дори успяват да им се засмеят. Но след това продължават с молитва и от там – на сцената…

В интервю казвате, че за вас най-приятната част от правенето на музика, е студийната работа. Какво ви вдъхновява, как започвате да пишете песен?

Много композитори пишат непрекъснато. Не се спират. Аз не съм от от тях. Въпреки че композирането и писането на текстове е естествен процес за мен, пиша на периоди. Когато го правя съм много съсредоточен, заради което е невъзможно това да се случва по време на турне. Когато е време за албум пък се заключвам в домашното си студио и работя върху песните с дни. Вдъхновявам се и пиша за неща, които са част от моя живот – Господ, семейството, съпругата ми, както и по-общи теми, които ме вълнуват.

В музикалния бизнес сте от 3 десетилетия, през всичкото това време мислили ли сте да промените  концепцията на групата? Знам, че основно вдъхновение за вас е Исус Христос, но достатъчно ли е това, за да ви движи напред толкова дълго?

Като всичко в живота, и ние сме имали възходи и падения, добри и лоши моменти. За нас като група обаче Исус Христос винаги е бил основен фокус. Имало е най-различни препятствия, но никога не сме искали напълно да сменим посланието и идентичността си.

Когато чуят, че свирите Christian-метъл, хората си представят пастори на сцената… Изненадата е голяма, нали?

Да, и надявам се – положителна! Току що свирихме на един фестивал в Норвегия, пред супер млада публика. В първите 30 секунди бяха доста резервирани заради точно този предразсъдък. Но след това видяха, че свирим позитивен, тежък, качествен метъл, който те кара да се чувстваш добре и да се радваш на музиката и живота. После тийнейджъри и 20-годишни фенове идваха при нас и ни казваха – „Досега не съм ви гледал, но вече сте любимата ни банда”. Беше изключително зареждащо и готино.

Много често се шегуват с вас и с музикалния израз на вярата ви. Как гледате на тези шеги? Разказвате ли си ги помежду си, обиждат ли ви?

Шеги? Наистина? Никой никога не се е шегувал със Stryper! (смее се). Честно казано не помня да сме седнали да си разказваме шеги за групата, но сме се смяли на неща, които попадат в полезрението ни. Сериозно, ако се обиждам от всяко нещо, което хората казват за нас, ще прекарвам излишно време в гняв. Разбира се, като нормални човешки същества, предпочитаме да ни уважават за това, което правим, но не можем да контролираме какво говорят хората, които не ни харесват. Когато нямаш контрол над нещо, е безсмислено да се ядосваш за него.

Какво е религията в днешно време? Какво се промени от 80-те насам?

Религията е организация. Християнството е връзка с Христос. Двете неща могат да бъдат много различни. Исус Христос е любящ и всепрощаващ. Това никога няма да се промени. Мисля, че светът в момента е доста трудно място. Глобалната икономика е в криза и за хората е трудно да оцеляват, което променя светоусещането им изцяло. Няма как промяната да не засегне и вярата. Но лично за мен е важно единствено, че в трудни времена Христос е с мен.

Напоследък много групи се обръщат към класиките от различни периоди от 20 век за вдъхновение. Това ли е случаят и с последния ви албум "The Covering"?

Записахме този албум, защото винаги сме искали да направим нещо такова – да отдадем почит към артистите и песните, които са били важни за нас, докато растем на Sunset Strip булевард в Калифорния. Групите, на чиито песни направихме кавъри в "The Covering" са нашето музикално вдъхновение и сме много щастливи от това как се получиха нашите варианти, както и за изключително топлите отзиви от феновете и журналистите.

Има няколко кавъра на групи и музиканти, които ще бъдат на Kavarna Rock 2012. Кой от списъка с артисти на фестивала бихте гледали?

Свирим на доста фестивали и винаги искам да гледам колкото се може повече концерти. За съжаление никога не успявам да видя групата, която е точно преди нас, както  и тази след нас. Но едно мога да кажа със сигурност – ще опитам да гледам всички останали! Нямам търпение фестивалът да започне. В България сме от понеделник и имаме усещането, че предстои нещо страхотно!

През септември излиза новият ти солов албум – разкажи малко повече за него!

Да, наистина предстои да излезе и съм много горд с него. Нямаме точна дата за издаването му. В проекта участват няколко гост музиканта, включително бившият вокал на TNT - Tony Harnell, Doug Aldrich от Whitesnake и професионалният кечист и музикант Крис Джерико. Музикално съм много горд с този албум и нямам търпение да чуя какво мислят феновете и журналистите за него!

Също така в момента завършвам автобиографичната си книга, която ще излезе скоро. Наречена е „Откровено” и е откровена равносметка на историята на живота ми.

А нов материал на Stryper? Слушате ли нова музика, какви са влиянията в новите ви парчета?

Да, със Stryper работим по 2 албума едновременно. В момента завършваме албум, в който сме презаписали много от класическите си хитове и любимите парчета на групата според феновете. Догодина ще издадем албум с чисто нов материал. И за двата влиянията са многобройни - както за музиката, така и за текстовете. Въпреки това не слушам прекалено много чужда музика, защото искам звукът на авторските ми парчета да бъде лично мой. Не искам да звуча като себе си, който иска да звучи като някой друг, ако ме разбирате, ха-ха!

Идвате в България за първи път и знам, че винаги се вълнувате преди да забиете на ново място. Какво трябва да направят феновете, за да ви накарат да се почувствате по-добре?

Много е мило, че питате! След 30 години на сцена наистина все още имам сценична треска, но в момента, в който вече съм на подиума и видя как хората долу са вдигнали ръце и куфеят, тези нерви бързо си отиват. Така че ако искате да се почувствам още по-добре, просто се забавлявайте. Нищо друго не ме кара да се чувствам по-щастлив!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Каварна рок фест 2012Stryper
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
stryper преди 8 години
До Анонимен"От твоята камбанария е ерес" :)Ерес-1. Отклонение от догмите, проповядвани от официалната църква.2. Прен. Разг. Отклонение от общоприетите, обичайните правила и норми.А всъщност протестанството е придържане към евангелията и учението на Христос , апостолите и ранната църква.Докато католицизма и православието заемат доста неща от езичеството и изопачават доста неща от Библията.Та в тоя смисъл,tвоята камбанария си е ЕРЕС,но както виждам ти си невеж в това отношение.
11
0
 
2
 
! Отговори
Deni преди 11 години
E, каквото и да се говори, бандата разцепи всичко живо на Феста! Композиции, свирене, вокали, текстове- супер! И аз съм протестант и се кефя, че има много такива музиканти, които се вдъхновяват от Исус Христос. Mога да изброя много такива, които са световно известни- пр.- POD, Brian Head Welch, Skillet, Mortification и т.н.
10
0
 
10
 
! Отговори
Волф преди 11 години
Stryper си свирят класически хеви метъл от 80-те години,въпреки,че някои ги каращисват с глем групите.Който не ги харесва,си е негова работа!Готина банда!
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не съм ги слушал от дете, ама в крайна сметка какво пречи едни музиканти да бъдат християни? Толкова ли е страшно в днешно време човек да е християнин?! Друг въпрос е, че са протестанти. Което от моята камбанария се нарича ерес, и докато не натрапват начина си на вярване в Христа, нека си свирят.
8
3
 
2
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХ преди 11 години
ХАХАХАХАХАХ, кажи нещо за себе си да ти се посмеем, сигурен съм е в ъбъндънс.. имаш комплекси, потърси квалифицирана помощ!
7
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tez sa 4algari.da jivei grindcrustnoise coreto,powerviolecaaa.dole pozerite
6
8
 
3
 
! Отговори
Андреа преди 11 години
Кости ли ги продуцира ?
5
10
 
10
 
! Отговори
- преди 11 години
За жалост покрай яките метъл групи у нас идват и такива нелепници. Е, лошо няма разбира се - който им се кефи сигурно ще си изкара добре на концерта :)
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мале, мале тая година ще бъде тегаво на Каварна.
3
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гледам ги и не мога да реша кой изглежда най-абсурдно. Дали елфът отдясно, дали имитацията на Кърк Хамът по средата или Христо Мутафчиев с русата перука отляво.
2
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 20-22 години слушам такава музика. Но като видя такъв плакат и ме напушва на смях.
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
О, Джизъс !