Габриела Мориджи: София и Рим са на един оперен паралел

Примата от Ла Скала пред Dnes.bg
18 мар 2016 09:28, Александър Попов
0
Габриела Мориджи: София и Рим са на един оперен паралел
Снимка: Монте Мюзик

Примите от Ла Скала Габриела Мориджи и Алиса Зиновиева ще пеят в Зала 1 на НДК в специалното събитие “Примите на операта” на 29-ти март. Световните солистки и българските оперни звезди Цветелина Малджанска и Мария Цветкова ще изпълнят най-любимите теми от света на операта в акомпанимент на симфоничния оркестър на русенска опера с диригент Найден Тодоров.

Организаторите от Монте Мюзик имат амбицията “Примите на операта” да се превърне в истински празник за почитателите на класическата музика, погрижили са се за специалната атмосфера на сцената, за декора и не на последно място за визията на примите.

Билетите за "Примите на операта" са в продажба в мрежите на Ивентим и Тикетпортал и са на цени от 20 до 70 лв.

По-малко от две седмици преди събитието, със съдействието на Монте Мюзик, ви срещаме с Габриела Мориджи - за очакванията й за спектакъла, за първата й визита в България, за кариерата й.

За първи път гостувате в София и то в едно много специално събитие, посветено на женските талант, сила и изящество. Какви са Вашите очаквания?

Това е първото ми гостуване в София и съм много развълнувана. Знам, че градът има големи традиции в оперното изкуство и съм горда, че ще имам възможността да опозная публиката.

Кога открихте, че оперното изкуство ще предподели пътя във Вашия живот в професионално отношение.  

Започнах да уча пиано на 5-годишна възраст. Баба ми беше влюбена в операта и беше голяма фенка на всички най-добри певци и певици. Пеех инстинктивно и пораснах с музиката. Започнах да изучавам сериозно пеенето на 19 години. Запознах се със страхотни учители и след няколко години започнах да пея по световните сцени. Последва още една година сериозно обучение и големи успехи, но имах щастието да родя детето си – най-добрата ми роля.

Кои са най-големите успехи в кариерата Ви според самата Вас?

Започнах кариерата си много млада и съм се превъплъщавала в почти всички съществени сопрано роли. Трудно ми е да разкажа толкова много за толкова кратко интервю, но мога да кажа, че съм щастлива, посвещавайки живота си на това великолепно изкуство и всяко пътуване представлява огромно удоволствие за мен. Харесва ми да опознавам различни народи и култури.

Разкажете ни какво ново около вас през последните месеци – интересни гастроли и партньорства с колеги?

Скоро участвах в страхотна продукция на "Норма" от Белини – една от любимите ми роли. Изпълнила съм около 100 прекрасни опери на Белини. Също така преподавам белканто техника в Консерваторията на Чезена. В тази академия имаме и връзка със София, чрез Еразъм. Преподавам и по много други магистърски програми в Италия и навън – последно в Португалия, а след време в Сицилия.

Имате ли наблюдения за качествата на българските музиканти – солисти, оркестранти, диригенти. Работили сте с Найден Тодоров – какви са взаимоотношенията Ви?

В последните години се запознах с много мои колеги от България. Темпераментът ви е близък до този на италианците – много топли, емоционални хора, музикантите и певците имат вроден талант за италианската опера. В момента се сещам как един колега ми каза, че София и Рим са на един паралел. Работила съм с маестро Тодоров в Швейцария. Да работиш с него е страхотно и лесно – обича операта и певците, има страхотен характер и дирижира великолепно.

Какво ще изпълните на предстоящото събитие?

В София ще изпълнявам няколко арии от италианския репертоар – "Аида", "Мадам Бътърфлай", "Норма" и други.

Имате ли впечатления от Алиса Зиновиева, познавате ли се лично?  

Не сме се виждали с Алиса и се радвам, че "Примите на операта" ще ни даде възможност да се запознаем. Винаги се радвам, когато се срещам с нови, талантливи лица от оперния свят.

За предстоящия концерт дизайнерката Първолета Чавдарова-Летиция ще изработи специални облека за всяка една от примите, които ще са и подарък от нея за Вас. Когато влизате в образ в дадена роля, обикновено това предопределя и начина, по който ще изглеждате. В "Примите на операта" ще имате възможността да сте по-различна. Обичате ли да експерементирате с визията си и как приемате идеята за специалния стайлинг на събитието?

Идеята Летиция да създаде уникални рокли за нас е страхотна. Интересно е да разберем какво ще направи, напълно ще се доверя на таланта ѝ.

Какво бихте казали на българската публика преди голямото събитие?

Елате на 29 март – трудът зад такива събития е огромен и всеки дава всичко от своето сърце за оперното изкуство. В тези времена имаме нужда да мечтаем – нямам търпение да усетя топлото присъствие на българската публика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари