Тук ще остане чалгата с простотията!

Румяна Попова пред Dnes.bg за фолклора и традициите
21 апр 2016 11:22, Александър Попов
21
Тук ще остане чалгата с простотията!
Румяна Попова. Снимка: Ара Мюзик

Румяна Попова е един от най-характерните фолклорни гласове, изпълнява автентични народни песни от всички фолклорни области. Това, с което се отличава са македонските песни, изпети с автентиката на Вардарска Македония. Винаги е настоявала, че трябва да се пишат нови авторски македонски песни, за да се запазят живи традициите.

Днес тя празнува рожден ден, което е и повод да ви срещнем с нея. Жив ли е фолклорът, има ли интерес на младите към него - певицата пред Dnes.bg.

Здравейте, госпожо Попова и честит рожден ден! Как празнувате този личен празник, какво е за вас деня, в който сте родена?

Благодаря! Празнувам с приятели, винаги на различни места, забавляваме се и се веселим. Надявам се такава ще бъде и тази вечер. Рожденият ден на всеки човек е личен празник и за мен е така, аз съм зодия Телец, понякога моят рожден ден се пада на Великден и става още по-весело. Случвало се е и да бъда на участие на този ден, но това ми е носело допълнителна емоция.

Издадохте албум "Багрите на България". Събрахте песни от всички фолклорни области, някои в китки. Разкажете ни повече за него и какво е вашето впечатление - купуват ли хората още музикални албуми, не е ли вече всичко в интернет?

Отдавна имах такава идея и я реализирах. Аз съм завършила Широка лъка, пяла съм песни от всички фолклорни области, наясно съм със спецификата им, с постановката на гласа, звукоизвличането, вокалообразуването и мелизмите на всяка една, те са много различни и ако не ги разграничаваш нещата, няма как да се получат. В този албум съм работила с едни от най добрите музиканти, тестописци и аранжори и това го прави уникален. Всяка песен звучи по различен начин, има голямо разнообразие, поднесен е с много професионализъм. Не правя компромис с продукцията, която поднасям на почитателите на българския фолклор! Подбрала съм песни, които самата аз много харесвам и се надявам да допаднат и на моите почитатели. Видеоклиповете към тях може да гледате в ефира на Фен Фолк ТВ.

Разбира се, че времето, когато масово се купуваха касети и дискове отмина, вече наистина всичко е в интернет лесно и достъпно и ние изпълнителите нищо не печелим от това, надяваме се да имаме повече участия. Не знам как ще се развият нещата в бъдеще, на запад не е така, но тук всичко е наопаки, за съжаление...

Според Вас има ли завръщане на интереса на българина към фолклора, слуша ли се повече от младите хора сега в сравнение с изминалите години?

Напоследък забелязвам, че има доста танцови школи за любители и познавам хора, които след работа отиват да танцуват български хора за удоволствие. Доста фестивали по европроекти се направиха, свързани отново с фолклора, което е много хубаво. Надявам се много, че нашият фолклор ще го запазим и няма да изчезне, защото ние с това сме уникални и различни. Нашият фолклор е нашето голямо богатство, на което другите народи ни се въхищават и ние сме длъжни да го развиваме и съхраняваме!

Културен упадък или културен възход според Вас бележи в момента България?

Какъв възход!? Хората се чудят как да си плащат сметките, да се грижат нормално за децата си, възрастните хора изнемогват. Културните институции са с едни от най-ниските заплати, хората нямат пари за елементарни нужди, камо ли за изкуство. Българите ще станат душевно бедни хора, за съжаление натам вървят нещата. Младите хора бягат навън, както направи моята дъщеря и нейните приятели. Тук ще остане чалгата с простотията...

Корупцията се шири навсякъде, хората са се свили в черупките си и си мълчат, сякаш са много доволни. Ако има безплатен концерт по повод на някой празник тогава ще излезат да послушат, това е!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: фолклорРумяна Попова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина във фолклора няма пари, но за сметка на това има толкова красота и емоция. Живея в Щатите от доста време и една от големите ни радости е когато дойдат на турне ансамбъл Пирин или други чисти фолклорни изпълнители. Може би ще ви изненада, но в щата имаме два фолклорни амсамбъла, изцяло от американци, които пеят нашите песни и танцуват нашите хора с такъв хъс и удоволствие, че да ти се доплаче от умиление. Говорят български без акцент и познават нашата история. Културата ни е уникална!
13
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че какво и е на чалгата - музика като музика. На който не му харесва да не я слуша. Да не би западните наркомани от рапа и рока да са по-добри?
12
1
 
17
 
! Отговори
До 15 преди 8 години
До АнонименДесислава може да пее и народна музика, но манталитета и е на завършена чалгаджийка.При повечето хора е така- чалгата е манталитет, а по случайност си има и стил музика.
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България не е само чалга и леки жени, но за съжаление, точно такива у*оди излагат България от 25 години.....
10
0
 
9
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До ПичОбясниха ти го няколко пъти и няма да повтарям. Девойката е права фолклорът е това, което ни прави БЪЛГАРИ, което крепи духовността и за това трябва да се подкрепя. Чалгата е простотия и понеже простаците имат много пари в чалгата има пари. Аз харесвам народна музика, особено в живо изпълнение. Истината е че трябват повече събития като това в Рожен за да има сцена и да има някакви пари от хората, а не само от държавата. Концерти на народни песни по клубовете няма освен модернизирани.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не си съвсем Прав - слушал съм Десислава в интервю- тя поне пее мноог хубави народин песни освен чалга, питали са я за това и та каза - аз много обичам народната музика, но в това няма пари, за тоав пея чалга. Много други величия също са признавали, че ако можеха да правят пари от народна музика, щяха да пеят нея. Само че в този жанр има място за десет -петанедест певци. колоко са като Чакърдъков или володя Стоянов.
8
1
 
5
 
! Отговори
do 13 преди 8 години
Ами нормално е да са провинциални, т.е. от България. Я кажи една "сложна" столична девойка, която пее фолклор! Дай да я обсъдим ;)
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 6 Когато имаш трудният избор между обратен, предател, безродник и тиква изборът не е лесен и тогава тиквата печели!
6
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИНТЕРСНО ПАК ЗАЩО КОПИРА ГРИМА И ПРИЧЕСКИТЕ НА ЧАЛГА ПЕВИЦИТЕ
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 5Битието определя съзнанието или съзнанието битието...
4
2
 
11
 
! Отговори
Elf преди 8 години
До АнонименPublikata na chalgata vi e samo v Balgaria.V sveta vie ste simvol na mrasotia.
3
11
 
13
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
А ти какво предлагаш? Отново еврогея? Мафиота Гоце? Нима те са по-достойни?
2
1
 
38
 
! Отговори
Батак 1876 преди 8 години
Фолклорът е частицата, която ни прави Българи!
1
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мдаа чалгата и простотията. Точно тези които избират отново и отново Борисов