Йълдъз Ибрахимова: Натъжава ме изтичането на мозъци от България!

Джаз примата от джаз феста в Банско пред Dnes.bg
9 авг 2017 13:00, Екип на Dnes.bg
60

Снимка: Ани Петрова

Тя е едно от най-големите имена в джаз музиката с близо 40-годишна възходяща кариера, която отдавна е минала границите на България и Турция. Името й означава "звезда", което е в пълна противоположност със същността на човек, стъпил здраво на земята. Артист и човек, отдаден на нейно величество Музиката, но способен да разбива стандарти и октави – заради таланта и огромната любов, с която твори и която успява да предаде на публиката, независимо дали е на сцената или извън нея – когато простичко и мъдро говори за нещата от живота.

Йълдъз Ибрахимова откри юбилейното, двадесето поред издание на джаз феста в Банско (5-12 август). По време на фестивала бе представен и нов документален филм за нея, наречен "Гласът на дъгата", по името на един от най-популярните й албуми. Авторите – Хелия Чавдарова и Росен Елезов, са снимали в Турция и България, започвайки от любимото място на Йълдъз в Турция – Кападокия.

По време на джаз феста в Банско джаз примата даде единственото си интервю за Dnes.bg, отговаряйки на въпросите на Даниел Димитров. Йълдъз Ибрахимова – за музиката на живота й, за свободата като начин на живот, за семейството, училището и единствената й дъщеря Суна, за границите, които си поставяме в пряк и преносен смисъл и за успеха на тв сериалите, произведени в Турция.

Преди време споделихте, че имате свободата да правите това, което искате. Все още ли е така?

Ето, на концерта в Банско, освен известни джаз стандарти, направих и три оперни арии – една от "Сватбата на Фигаро" на Моцарт, едно от "Кармен" на Бизе и една на Джовани Паизиело. Не ми стига да пея само джаз стандарти, обичам да смесвам различни стилове музика. А публиката реагира много добре на оперните арии. Това е един различен цвят в моя репертоар, в който има също и етно джаз...

Не случайно Ви питам за свободата. Така ли е и в Турция, в контекста на това, което в наши дни се случва там с хората на изкуството и медиите. Това рефлектира ли върху Вас като музикант и като човек?

Нямам много информация какво точно се пише в България. Аз дори наскоро имах концерти в Анкара. Специално в музикалния живот не усещам някаква промяна.

Преподавате в два университета в Анкара, а през есента Ви предстои майсторски клас в София. Какви са очакванията Ви? Какво се случва по време на тези уроци – случвало ли се е да промените нечия съдба или обратното – някой да промени Вас или поне да Ви впечатли повече?

Не правя за първи път майсторски клас в България. Срещала съм много талантливи деца, а и не само деца. Едно от ученичките ми беше 50-годишна жена от Тайван. Весела Морова от българските ми ученици се развива прекрасно. Пяла е и в Банско с биг бенда на Благоевград. Само може да ме радва, че тези млади хора имат възможност да се разгръщат таланта си.

Идвате в България всяка година, поне по веднъж. Как Ви се струва страната като човек, който наблюдава отвън?

Натъжава ме изтичането на мозъци, което е голяма загуба за България и започна да се случва след промените и отварянето на границите. В началото ефектът от това може и да не се усеща, но с идването на новите поколения проблемът ще става все по-осезаем. Все по-трудно се намират добри специалисти.

Ще Ви дам пример с моя брат, който е машинен инженер и беше поканен на работа в Америка. Там работи три години, а след това държа изпит за работа в научния център на университета в Станфорд. За резултатите му се обадиха по телефона с думите: "Трябва да сте горд, защото от 100 кандидата избрахме само Вас". Това обаче е гордост не само за брат ми, а за България, защото той е учил тук и тук е взел тези познания. България губи специалисти като него, а печели страната, която не е дала и долар за неговото образование.

Изтичането на мозъци наистина е голям проблем за страната. Кои са хубавите неща, които виждате в България?

Хората са освободени. Всеки е свободен да изкаже своите мисли и да се облича както иска. Разбира се, всяко нещо си има своите граници, които, ако се преминат, се създава лошо впечатление.

През последните 20 години джаз фестивалът в Банско също е някакво отражение на процесите в България...

Радвам се, че го има този фестивал и има голям избор, което е хубаво. На мен ми липсва Софийският джаз фестивал,  който се организираше в зала "Универсиада" и на него гостуваха страхотни български и световни музиканти.

Какво Ви връща в България, освен музиката и концертите?

Тук съм родена и израснала. Имам много приятели и роднини. Аз тук не се чувствам чужденец.

Другият голям авантаж е, че България и Турция са съседни страни, което е голямо предимство. Аз съм идвала в България буквално за 16 часа. Мога да кажа, че за себе си съм вдигнала границите между двете страни. Няма значение дали съм тук или там.

А на какъв език мислите?

И на двата. Но със сигурност, и двата езика ги обърквам в главата си.

Любимото Ви място в Турция е Кападокия. А в България?

Обичам Варна, Русе, както и много планински места в Рила и Пирин. Обичам много и Пловдив.

Учила сте оперно пеене. Лесно ли се минава от опера към джаз? Съжалявате ли, че днес не сте оперна певица?

Не. Аз бях колоратурен сопран и трябваше да пея само оперни арии. Но това не ме задоволи, защото имам низини в гласа, които в сопрановите партии не мога да използвам. Свободата в джаза е нещо, което ми дава възможност да използвам целия си регистър. Затова пея и етно джаз... За мен това е любопитно и интересно, не искам да дълбая само в една посока.

Преди две години дъщеря Ви Суна бе приета да учи в три университета – в България и Турция.

Тя избра Анкара, заради преподавателката по специалния предмет. Много добре се развива и аз дори я включих в мой концерт. Заедно направихме две пиеси на Бах за глас и контрабас. Беше много интересно.

Какво е усещането у Вас като майка и като певица, когато сте на сцената със Суна?

Когато тя беше на 5 години и половина, записахме заедно детски песни. Тя беше много палаво дете, но щом влезе в студиото се концентрира и стана толкова сериозна, изпя всичко от раз. Това учуди и мен, и всички от екипа, които я познават. Явно се беше увлякла. За мен бе и голяма отговорност.

Сега, години по-късно,  имахте ли притеснения, че нещата може да не се получат, или бяхте сигурна в нея, познавайки я като човек, който се справя с нещата?

И сега изпитвам тази отговорност. Не се притесних, но ми беше интересно какво ще се получи. Всъщност, тя се справи блестящо и аз бях много щастлива от това. Имам идеи да продължим в тази посока.

Суна вслушва ли се в съветите Ви относно музиката?

Чисто технически, като познания за инструмента, не мога да се намеся, но като музикална естетика – да. Естествено, съобразявайки с това, което вече е казано от учителката.  Много е важен преподавателят по специалния предмет, защото той поставя основите, след това начертава бъдещето на своя ученик като музикант. Важно е и взаимното доверие.

Ще Ви видим ли двете заедно на сцена в България?

Не съм го мислила, но защо не? Ще продължим и с нови пиеси.

Как си обяснявате бума на турските сериали в България?

Знам, че имат голям успех и по света. Гледала съм само няколко епизода от сериал с участието на Сумру Яврочук, която е моя много добра приятелка-актриса. Имах много интересен случай преди две години в София. Пускам телевизора и виждам Сумру. Звъня й по телефона и казвам: "Здрасти, в момента си точно пред мен!" Тя беше много учудена, че сериалът се излъчва и в България.

Мисля, че чисто човешките взаимоотношения в семейството – между родители и деца, е много близо като начин на живот навсякъде на Балканите. Затова сериал, направен в Япония, Америка или Китай, като манталитет е много по-далеч от начина на живот на един българин или един турчин. А България и Турция като съседни страни няма как да не си взаимодействат и да не си приличат.

А това, което турските сериали показват, огледало ли е на начина на живот на едно турско семейство?

Да, така е.

Гласът Ви е познат от концерти в над 50 държави по целия свят. Коя е следващата дестинация?

За мен вече е интересно да видя места, на които не съм била. Европа вече не ми е интересна, което за някого може и да прозвучи странно. През май имах концерт в Тайван, а тази есен имам нова покана за там. През октомври 2016 г. участвах в европейски джаз фестивал в Катар, което ми беше много любопитно. Страхотна публика, прекрасна организация. За там също имам повторна покана. Австралия ми беше много интересна... Искам да видя други култури, друг начин на живот.

Преди концерта в Тайван ми казаха, че хората имат друг манталитет – дори да харесат нещо, не реагират спонтанно. Аз бях там с едно турско джаз трио. По средата на програмата пея акапела и поканих публиката да стане мой импровизиран хор. Хората буквално разцъфнаха...

Автор: Даниел Димитров


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Екскурзиантката Йълдъз Ибрахимова добре че се омъжи за турски депутат иначе щеше да е никоя в Турция като всички на който бай Тошо подари еднопосочен билет за родината им.
37
12
 
10
 
! Отговори
Негър Скиор преди 1 година
Ибрахимова, избрала си да не си Българка. Трай си. Ходи си в Анадола и чакай съдбата си.
36
1
 
9
 
! Отговори
smej преди 1 година
Айде стига с тези имена. Ще излезе, че в турско-българските отношения това е най-голямото престъпление. Всеки да си ближе раните. И българите, и турците.
35
2
 
6
 
! Отговори
smej преди 1 година
Eрдоган също забеляза, че турски студенти учат в Европа и САЩ и после не се връщат в Турция. Каза, че ще направи нещо да ги спре. Да видим. Учиш в Харвард и работиш в Турция и България.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам нейна плоча от Татово време.
За толкова години оставам с впечатлението, че целта и е да покаже гласовите си възможности, които безспорно има. Но не се намери композитор, който да съчинява за нея. Въобще голям е проблемът с композиторските таланти. НИЩО не ми задържа вниманието.
33
6
 
7
 
! Отговори
Голямо лицемерие, преди 1 година
Й.Ибрахимова! Излиза, че границите като се отворили е ЗАГУБА за БЪлгария! Напълно в соц дух!! Защо брат Ви не е тук, не е в Турция? Защо Вие не сте ТУК?? ВСЕКИ ТЪРСИ по-добри условия! Това е развитието, ПРОГРЕСА! А ТОТАЛИТАРНИЯ соц. режим НИ СМАЧКВАШЕ със закрепостяването.
И въобще не сте ОБЕКТИВНА.имате страх от режима в Турция, не говорите свободно: както беше при социализма в България за всички.Сигурно и дъщеря Ви няма да работи в Турция- ще търси по-добро!!
32
0
 
3
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Посочи поне ЕДИН с несменено име.Ех хлапетии -разбирачи
31
0
 
3
 
! Отговори
Ех байхейс преди 1 година
Байхейс не философствай над неща които нито знаеш,нито явно разбираш.Иълдъз работеше в турската *** на БНР.Никога не е пяла по турски сватби,а беше в състава на Мин. на съобщенията /със самодеен статут/ и покойният КР. Платов я откри по време на един празничен,,ведомствен концерт.А колкото до Бели,зелени и... не са квартет и не на всеки харесват,но бездарни не са.Ти какъв джаз харесваш-тип Глен Милър,Сачмо и Ела или Х.Хенкок,Маклъфлин или Пако деЛусия. Усещам че джаза не е силата ти.
30
1
 
7
 
! Отговори
От 42 преди 1 година
И още -само много примитивен човек,или второкласник може да попита ,,Кой слуша джаз" Ами този който не понася Софи Маринова,Азис,Т.Стораро,Глория,Цикория,Магнолия и т. н.Или Криско или ,,Граха" Липсата на мозък у определени индивиди се изразява с ,,кой го слуша джазо",язе Кондьо най -го харесвам.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Натъжава ме изтичането на мозъци от България!

Въх, да не би Перата и Динко да са емигрирали!
28
4
 
9
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Явно си невръстен д.р.ис.льо. Нямаше непрекръстен турчин.Те за това напускаха и България.Питай тате или дядо за речта на бай Тошо по повод прекръстването. А Йълдъз и като я пишеха Сузана ние си я наричахме Йълдъз.Защо вие пуберите си мислите че всичко знаете ,като киснете денонощно в нета.Реалният живот м.о.ч,ко е съвсем друго нещо от което вие малките хал-хабер си нямате.Защо си сменила името -само много невеж човек може да зададе такъв въпрос.
27
1
 
6
 
! Отговори
лекар преди 1 година
До Анонимен 36
-------------------------------
250 лв беше тавана за лекар.Толкова получаваха главните лекари на болници. 230 завеждащ отделение! Ординаторите 200 лв като вземат специалност.Аз започнах през 1984 г със 170 лв.Едно лейтенантче започваше с 330,а разни бачкатори с 8-ми клас от 500 лв нагоре!
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен19. Basta mi lekar spezialst poluchavasche 250 lv pres 1989. Stigaha trudno sa nai-neobhodimoto!!!!!!!!Koito mi hvali komunisma, e glupav ***. Samo sa nekadurnizite togava besche po -dobre. Isv. se sa latinizata.
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Втрещен

На Ибрахимова ти дори на малкото пръстче не можеш да стъпиш.
24
3
 
13
 
! Отговори
упс... преди 1 година
Защо се нахвърляте срещу жената, сякаш лично ви е сторила нещо лошо.

Това, че живее е омъжена и живее в Турция, не означава че не обича искренно родината си България!!!

Това, че съм женен за чужденка и живея в чужбина далеч от Бг не означава, че не обичам и не милея за Бг, и че съм забравил родината си.

И двете ми деца знаят български, не перфектно, но нямат проблеми с общуването когато сме в Бг.
23
10
 
9
 
! Отговори
Втрещен преди 1 година
Ибрахимова да си коментира ситуацията и в родината-майка. Вероятно е осъзнала, че там е "***". Дума, която турците използват за изселниците от България. И май, имат право.
22
4
 
9
 
! Отговори
Зевзек преди 1 година
Кат гледам как се събират, когато Славето прави концерт в чужбина, ми е ясно, че мозъци са изтекли, ама загладени.
21
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Госпожата ги приказва такива, когато е в България. Иначе за целия свят тя е туркиня и се представя, като такава. Не говори за това, че идва от България, че тук е придобила образованието си и се е развила като творец.Така че това са празни приказки на преминаващ по работа човек, който вече няма нищо общо с България.
20
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая е омъжена за турски депутат-крадец. Какво ми я хвалите толкова.
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво е, че сте направили и публикувате интервю с нея. Самите въпроси не са особено оригинални, но по-добре такива, отколкото да няма.