Скандалът със сходните песни на Каффе и Руслан Мъйнов се разрасна

Появиха се още няколко песни-близнаци - на Деси Слава, на Драго Драганов и Лили Иванова и дори на Слави Трифонов и Софи Маринова
10 мар 2005 10:03,
Скандалът със сходните песни на Каффе и Руслан Мъйнов се разрасна

До нечувани размери се разрасна скандалът с подобните песни на Каффе и Руслан Mъйнов, представен в предаването "Господари на ефира" по Нова телевизия. Появиха се още няколко песни-близнаци- на Деси Слава, на Драго Драганов и Лили Иванова и, което е шокиращото, на Слави Трифонов и Софи Маринова, която също трябваше да се яви на финалния кръг на Евровизия- България.

Всичко започна с откритието, че “Лорейн” на Каффе поразително прилича на “Не си отивай” на Руслан Мъйнов, издадена през 2001 г. После стана ясно, че композиторът на “Лорейн”- Веселин Веселинов-Еко, е измислил музикалния мотив още през 1999 за Р.МакКан. Тъй като това е авторско произведение, композиторът има право да го използва както и където поиска.

После се появи Деси Слава със “Забрави за мен”, издадена през 2004 г, която също много прилича на предните две песни. Тъй като е известен навикът на родните поп-фолк звезди да се “вдъхновяват” едни от други, нейното участите в този заплетен казус не предизвиква изненада.

Няколко дни по-късно се появи още една песен с позната мелодия - “Искам те за мен” на Лили Иванова и Драго Драганов. Композиторът на тяхната песен, Герасим, който по стечение на обстоятелствата беше член на журито за Евровизия, не можа да си спомни кога точно е измислил въпросният мотив и не скри, че може и да го е чул от някъде.

Кулминационният момент настъпи, когато Зуека и Рачков пуснаха в ефир песента на Слави и Софи Маринова “Единствени”. Стана ясно, че в песента на Лили и в тази на Слави има идентично соло на китара, което дори е изпълнено от един и същи човек- Цветан Недялков от Ку-ку бенд.

Както заключиха и самите водещи на предаването, излиза, че българският музикален шоу-бизнес се дължи на един-единствен мотив.

За сега коментар са направили само група Каффе и Герасим.
Спонсорирано съдържание