Earthdance става все по-голям и разнообразен

Един от организаторите на голямото събитие разкри повече подробности около феста
11 сеп 2007 15:33,
Earthdance става все по-голям и разнообразен
Снимка: earthdance-sofia.com

В края на седмицата ще можете да се присъедините към едно наистина забележително събитие.

Става въпрос за фестивалът Earthdance, който ще се проведе в 370 града в 57 страни. В София, България - също. Е няма да е точно в столицата, а на китна полянка на 20 минути от града.

Макар да се получава така, че събота е работен ден, организаторите не се предават и смятат въпреки всичко да разтърсят земята. Ето и какво сподели пред mp3.bg един от мозъците на цялата работа - Мартин Синджирлиев.

Правите този фестивал за четвърта поредна година. Какво очаквате да се случи и с какво ще е по-добър от предните 3?


Мартин Синджирлиев: Тази година искаме фестивалът да е по-богат. По-богат на разнообразие, по-богат на неща, които ще се случат в рамките на тези три дни. Искаме хората, когато се сетят за Earthdance, у тях да изплува думата разнообразие, не само от музика…има запланувани много семинари с еко тематика, игрище за волейбол, Интернет кафене, къмпинг, кино прожекции на късометражно кино и др.

Смятате ли, че тази година ще има повече хора от предходната?

Надяваме се, както мащабите на самия фестивал растат с всяка година, така и посещаемостта да се увеличава - това е най-сигурният показател, че сме на прав път. Да не забравяме, че колкото повече хора се присъединят към каузата на Earthdance, толкова повече дръвчета ще засадим напролет.

Какво послание ще отправите?

Тази година всичките Earthdance партита по света ще се обединят около идеята “Водата е безценната”. Като един основен източник тя трябва да се пази и пести. Нехайството по този въпрос може да се окаже сериозен проблем.

А за локално послание решихме да продължим инициативата от миналата година, когато благодарение на Earthdance 2006 засадихме 4 декара гора на Витоша. Надяваме се тази година цифрата да нарасне. Държа да отбележа, че всеки, който посети тази година Earthdance, с това си действие ще засади поне едно дръвче;

Знаем, че в България е доста трудно да се организира мероприятие с подобни мащаби. Как още не сте се отказали? Кое ви мотивира?

Да, трудно е определено да се прави фестивал за електронна музика в България. Не е най-лесното нещо, но пък си заслужава удоволствието от свършената работа. Никoй от нас не иска просто да направим поредното парти, целта ни е да провокираме сетивата на хората да търсят различното и идейното.

Няма как да не попитаме за малко по-подробна програма на фестивала. Кой кога ще свири, по колко време и т.н?

Тази година година имаме цели 7 чуждестранни имена, плюс още 30 DJ –я и 11 live акта от България. Музиката на фестивала ще представлява смесица от – Progressive Trance, Psytrance, DnB, Breakbeat, Progressive House,  Hip-Hop, Chill out, Ambient, Dub, Rege, Ethno и др.

Сред гостите ни са имената на легендарния Banco de Gaia, участника от миналата година V-Sag, мениджъра на Tribal vision records DJ Slater и едини от пионерите - Кох Box, Ian Ion, който ще представи и live акт като Saiko Pod.

Специално внимание искам да отделя на това, че тази година за пръв път на фестивала изява ще има Хип Хоп артисти от България, като DJ Юли Джи от Снайпер records.

Кой ще е звездата на Earthdance тази година?

Звезди ще има доста. Все пак сме под открито небе! Но предполагам, че Banco de Gaia ще заблести доста силно особено на 15-ти вечерта.

За него може да се каже, че е един от най-влиятелните хора от средата на 90-те до днешни дни в няколко основни музикални направления, като едни от главните са ambient & chill out. Много хора не без основание сравняват музиката му с тази на Pink Floyd.

Няколко думи за българското участие...

Изключително разнообразно. Тук искам да спомена само имената на няколко проекта, които вече издават зад граница, и в България подбират изключително внимателно изявите си, а именно - Vataff project, Kliment и Cooh.

Тези артисти вече са признати и оценени на Запад, където летвата е изключително висока. Ще дадем възможност и на млади и надеждни творци да покажат идеите си за музика като – Ghost  Planet, Asoma и др.

Само за кратко искам да оставим музиката настрана и да попитам за семинарите, които ще се случват през деня. Какво точно ще има на тях?

Желанието ни е да са много и разнообразни като теми. За да се обхване по-широк кръг от въпроси, които вълнуват хората. В момента водим преговори с лектори от различни сфери, които според нас ще са интересни. Основен партньор на Earthdance е Британски съвет, благодарение на който Ана Кехлер от Англия ще направи еко инсталация на територията на събитието.

До този момент мога да кажа че сигурни семинари са: Био земеделие, еко селище Тринога; Изработване на бижута от отпадъци за рециклиране; Уга Буга; Натура 2000, Симеон Ставрев.
 
Това са само малка чат от темите, които искаме да засегнем. Искам да се обърна с молба към хората, ако имат предложение за интересни семинари и идеи как да ги реализираме, да ни пишат на workshop@earthdance-sofia.com.

Earthdance миналата година се случи едновременно в 340 града в 57 страни. Тази година те ще са повече или по-малко?

Пак ще са точно толкова.

Може ли да се каже, че Earthdance е конкуренция на Live Earth при положение, че целите и на едното и на другото мероприятие са доста близки?

Не мисля, че може да говорим за конкуренция, защото целите и на двете мероприятия са благородни. Важното е всичките тези събития да оставят своят отпечатък у хората и нещата да вървят към по-добре. Иначе няма смисъл.

Официален сайт: http://earthdance-sofia.com

Въпроси: info@earthdance-sofia.com

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание