Симфонично изкушение

Изключителният млад цигулар Георги Вълчев ще бъде следващото музикално изкушение в шестия концерт от Златния цикъл на симфониците, дирижиран от маестро Росен Миланов
16 ное 2007 16:17,
Симфонично изкушение
Георги Вълчев. Снимка: Личен архив

Изключителен млад цигулар ще бъде следващото музикално изкушение в шестия концерт от Златния цикъл на симфониците, организиран от БНР.

На 16-ти ноември, петък, в 19,30 ч. на сцената на столичната зала „България” ще гостува Георги Вълчев – един от най-изявените български музиканти от младото поколение, стипендиант на Международна Фондация “Св. Св. Кирил и Методий”.

Под диригентството на маестро Росен Миланов Симфоничният оркестър на БНР и Георги Вълчев ще изпълнят Концерт за цигулка №2 на С. Прокофиев.

В програмата ще прозвучи и симфоничната поема “Островът на мъртвите”, която Сергей Рахманинов написва вдъхновен от едноименната картина на швейцарския художник Арнолд Бьоклин. Концертът ще завърши с рядко изпълняваната в България Симфония номер 6 - “Пасторална” - на Л. Ван Бетовен.

Георги Вълчев започва да свири на цигулка на 6-годишна възраст. На 16 години печели първата си награда Гран при и наградата за най-добро изпълнение на Виенявски на Международния конкурс „Коциан" (Чехословакия). Сред останалите му музикални награди са Първа награда на Международния конкурс „Дюкрест" в Лафайет и Специалната награда на Международния цигулков конкурс „Тибор Варга".

Има редица концерти като солист и камерен музикант, изнася рецитали в САЩ и Европа.

През 1992 г. Георги Вълчев заминава за САЩ като стипендиант в Juilliard School (Ню Йорк).

В момента е концертмайстор на Симфоничния оркестър на Хедънфийлд, Ню Джърси.

Ангажиментите на Георги Вълчев през 2007-2008 г. включват камерен рецитал с пианистката Лора Чекоратова, запис на компактдиск със събраните произведения на Б. Барток за цигулка и пиано за звукозаписна къща „Гега Ню", записи за БНР и БНТ, рецитали в Карнеги Хол, както и концертни изяви в редица американски градове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание