Космати и рошави, хубави и лоши

Разговор между Джекил и Хайд за Наградите на БГ радио
7 апр 2008 15:36,
Космати и рошави, хубави и лоши
Изпълнителите с най-много награди - Стоян и Елица. Снимка: Булфото

Виж снимки от церемонията

Този текст трябваше да напишем с колегата Христов като доброто и лошото ченге, заради противоположните ни  мнения относно адекватността на номинациите за наградите на БГ радио.

Бяхме се разбрали да отидем на церемонията и да кръстосаме словесни шпаги, ако мненията ни са различни.

Е, различни бяха и всичко щеше да е супер, ако тази сутрин не беше избягал най-безотговорно от уговорката. Затова мисля като истински луд да си поговоря сама, като се опитам да изпадна в неадекватност минимално.

И след като ви кажа фактите около награждаването, ще напиша коментари от името на вътрешните ми Джекил и Хайд (тази сутрин Хайд е по-силен след празнуването снощи).

Наградите на БГ радио по традиция бяха раздадени на бляскава церемония в Зала 1 на НДК.

Залата беше пълна и това по някакъв начин ме успокои, че има хора, които все още се вълнуват какво се случва у нас (до мен едни жени на средна възраст разтресоха седалките и разцепиха въздуха с викове, подкрепяйки любимите си изпълнители).

Тазгодишната тема на церемонията бяха пухкави..хм същества, подобни на героите на “Таласъми ООД”, само дето по-космати и все така шумно уригващи се и забавни. Те присъстваха както в анимацията в клипчетата с номинациите, така и в сценографията и в асистентките на водещия, които бяха с огромни пилешки глави и хубави крака.

Сцената също беше космата и малко хлъзгава (това най-добре го знае Любо, който се въргаляше най-упорито по нея по време на изпълнението си) и целият декор беше чудесно направен.

Церемонията започна точно в определеното време и завърши без особени гафове (освен микрофонията на изпълнението на Дичо и едно кратко забавяне преди живо изпълнение).

Като цяло БГ радио отново доказаха, че знаят как се прави и могат да го правят.

Наградените тази година са:

Елица и Стоян - БГ дует на 2008, БГ Песен на 2008 Вода и Специалната награда за БГ Посланик 2008 на българската музика по света

Графа - БГ певец 2008:

Мариана Попова - БГ певица 2008:

Д2 - БГ група 2008:

Невена - Бг дебют 2008 и БГ албум 2008 (“Без страх”)

Миро  - БГ текст 2008 за “Някога преди”. Песента получи и награда за БГ клип за режисьора на видеото - Александър Моллов.

Силвия Кацарова - БГ Вдъхновител

И понеже миналата година си бях пожелала да се вълнувам на следващата церемония, а това не се случи, началната преднина ще дам на лошата ми страна.

Недостатъците на наградите, както може да се предположи, бяха следствие предимно на недостатъците на българската поп-музика. Номинираните във всяка категория бяха няколко изпълнителя, може би защото една шепа хора се борят на фронта.

Още по-илюстративно, Графа не беше номиниран само за изпълнителка, дует и група, но предполагам, че догодина и там ще присъства (защото на наградите представи втория си дует с Мария Илиева).

Когато за пореден път се допитах до мнението на сестра ми (непредубеден тийнейджър), се оказа, че точно това е подразнило и повечето зрители – фактът, че не само, че няма конкуренция в номинациите, ами и всяка награда е изключително предсказуема.

Положението става още по-странно, когато допълним факта, че често се награждават изпълнители при очевидно обективно превъзходство на някой от останалите номинирани. Например, не знам как зрителите са гласували Марияна Попова да стане певица на годината (моите уважения, всъщност много я харесвам), при положение, че Невена тази година има два клипа, албум, много изяви и няколко хита.

Другото ми любимо натякване е за пеенето на плейбек по време на директни излъчвания (това е и основното оправдание). Този път поне няколко от изпълнителите се престрашиха да пеят куплетите си наживо и никой от тях не се изложи (най-големи адмирации за Ди4о и Йоана от Deep Zone, които се справиха страхотно).

Иначе и тази година бях малко разочарована от водещия (в случая - Ди4о). Сценаристите го бяха ограничили до минимално участие и до просто обявяване на какво следва в цялата церемония. И в кратките моменти на импровизация и опит за скеч, всичко изглеждаше като недомислица.

Това беше и последното, което казва Хайд по пътя си към Джекил.

Най-важната хубава страна на наградите, разбира се, е че ги има и, че има една шепа хора, които ги заслужават. Освен това, мисля че с малки изключения шоуто, което изпълнителите правят веднъж годишно по национален ефир, е на достатъчно високо ниво, за да си заслужава и гледането, и купуването на билет (точно като наградите на телевизия Планета, но по малко по-различни и прилични причини).

Споменатите хубава сценография и добър звук са допълнени от хубави костюми (освен роклята на Невена, която тя всеки път на сцената подръпваше и оправяше) и ентусиазъм и енергичност.

По традиция бяха представени няколко най-нови песни, от които любима ми стана „Radio On” на Миро, написана специално за церемонията.

Съвсем не току-така чухме и новата „Туку така” на Елица и Стоян – изпълнителите с най-много награди тази година. Приятни бяха и нестандартните варианти на песента „Всеки път обиквам те” на дуета Невена и Теодор, както и вълнуващата “Ако си дал” в живо и прекрасно изпълнение на Марияна Попова.

Обявеното повторно събиране на Братя Аргирови едва ли ще произведе хит като “Гот е”, но пък хората искрено се порадваха на златната двойка, която все така си прилича и все така се радва, когато е на сцена. Ние пък съвсем щяхме да се зарадваме, ако с тях беше и Соня Васи, само дето вместо тя да подскача, с тях пя норвежката поп изпълнителка Лин.

И накрая, ако трябва да направя равносметка на всичко, случило се миналата вечер, мисля, че наградите бяха  изключително приятни. И макар, че нито изпълнителите, нито публиката вече се вълнува особено кой точно ще вземе статуетките, раздаването им е едно от събитията, които се радвам, че се случват.

Виж снимки от церемонията

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание