Ритъм-нападение

Самба-карнавал и много луди изпълнения организират борци за забавна и позитивна градска среда на 26-ти юли
24 юли 2008 11:31,
2
Ритъм-нападение
Едва ли родният карнавал ще достигне този в Рио, но това изобщо не значи, че няма да се забавляваме! Снимка: БГНЕС

От 17-ти юли, 20 участника в проекта „Всички в ритъм”, заедно с българския самба-бенд, носещ звучното име Самбанда, подготвят с усърдие шарен самба-карнавал, който ще се проведе на 26-ти юли в София.

Това е кулминацията на взаимодействието между между борците за забавна и позитивна градска среда - самба-групи от Испания, Латвия, България и Холандия.

Те ще протестират срещу скуката и драматизма на ежедневието с оригинални костюми и самба-ритми и щe призовават софиянци да се включат в карнавалното шествие, ако не с друго, поне с усмивки.

Историята на европейските самба-групи започва през 90-те, когато бразилския ритъм започва да се разпространява като вирус сред социално отговорни артисти, използващи го за протести или подкрепящи с негова помощ социално-ангажирани каузи.

Защото самбата може да накара и най-апатичното общество да се събуди и най-големия скептик - да се разтанцува.

Неслучайно самба - подходът към социалната промяна е така шумен и идва от Бразилия: докато Бразилия е под португалска власт, коренното население използва самбата и капоейрата като един вид прикритие, зад което се тренира физически за съпротива срещу поробителите.

В България, проектът „Всички в ритъм” цели да бъдат обучени български млади самбатисти и да се раздвижи застоялият въздух над София с позитивния ритъм на карнавалната музика.

На 26 юли от 13,30ч. в Борисова градина (района около езерото с лилиите) ще има изобилие от workshop-и по свирене, самба-танци, направа на костюми, създаване на музикални инструменти от непотребни материали, workshop-и по капоейра, джембе, въртене на огньове, много музика и усмивки.

От 17ч. започва Карнавално шествие по улиците на София.

Гвоздеят на програмата, ще е уникално изпълнение на чалапарта (традиционен баски инструмент) с участието на SaMBgBaNDa и още много гореща карнавална музика.

Присъединилите се ще имат уникалния шанс да усетят енергията на музиката и да станат част в първия през последните години по рода си самба-карнавал в България.

Насърчават се маскарадните костюми, оригиналността и дори лудостта, стига да са в полето на оптимизма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимка преди 15 години
Ако не съм на работа с удоволствие ще отида да се поразведря.