Почина оперният диригент Борис Хинчев

След кратко боледуване си отиде един от най-утвърдените български творци
5 сеп 2008 17:12,
6
Почина оперният диригент Борис Хинчев
Снимка: Личен архив (izolda82)

На 4 септември 2008 година, след кратко боледуване, ни напусна завинаги големият български диригент Борис Хинчев, съобщиха от Националната опера.

Неговият живот и професия бяха изцяло посветени на музиката.

Той дирижираше и преподаваше.

Това бе стремежът му, целта на съществуването му, центърът на живота му.

Борис Хинчев бе изключителна личност, изтъкана от огромна любов и талант. И това го нареди сред най-утвърдените български творци.

Борис Хинчев завършва със специалност пиано Софийското музикално училище, а в Музикалната академия се насочва към дирижиране и композиция. Специализира в Миланската скала при две от легендите на световното оперно дирижиране - Джанандреа Гавацени и Антонио Вотто.

Кариерата му тръгва от Русенската опера, след което е поканен за диригент на Софийската опера.

От 1963 година започва и педагогическата му дейност в Музикалната академия, където до днес бе професор по оперно пеене с диригент.

За него колегите му от Операта пишат:

“Боби Хинчев беше диригентът, който „дишаше” и „пееше” с певците, музикантът, който чувстваше музиката и знаеше как да я създаде, да реализира своя „образ” за творбата.

Той умееше да поведе след себе си, да помогне, да създаде атмосфера на доверие и разбирателство между всички, които си партнират на сцената.

Боби Хинчев обичаше и балета. И не отстъпваше от човешкото правило, че всичко се постига с доверие и любов.

Ще го запомним като един непресъхващ извор на радост, като един истински ваятел на хармония и красота, като несравним музикант и интерпретатор.”

За себе си Борис Хинчев казва, че е малко наивен, че лесно могат да го излъжат, но че добротата му е най-важна. И не би искал да я замени. А доброто е в центъра на света.

Поклон пред светлата му памет!

Поклонението пред тленните останки на Борис Хинчев ще се състои на 7 септември 2008 година, от 13.30 часа, в църквата „Света София”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.