19 години без Фреди Меркюри

Светът загуби един от най-талантливите артисти на музикалната сцена
Обновена: 24 ное 2010 15:37 | 24 ное 2010 15:36,
81
19 години без Фреди Меркюри

На днешната дата преди 19 години светът загуби един от най-талантливите артисти на музикалната сцена за всички времена – Фреди Меркюри.

Като вокалист той се прочу по целия свят с ненадминатите си гласови данни и неповторимо сценично поведение и изведе Queen до статута на легендарна група, която продължава да бъде една от най-обичаните и високо оценявани по света.

Фреди умря на 24 ноември 1991 година от бронхопневмония, само ден след като обяви пред света, че е болен от СПИН.

Меркюри е роден на 5 септември 1946 на остров Занзибар, тогава все още част от британската империя, а рожденото му име е Фарук Булсара. Той прекарва юношеските си години и се изучава в Индия, докато семейството му не емигрира в Англия в средата на 60-те години.

Там той продължава да развива музикалния си интерес, докато след няколко неуспешни опита в различни банди, не се запознава с Брайън Мей и Роджър Тейлър, с които създават Queen през 1971 година.

За Queen каквото и да кажем, ще бъде малко – за много хора това е най-великата група, докато други я поставят наравно с The Beatles.

В следващите 20 години след сформирането си обаче Queen завладяват света с хитовете си като Bohemian Rhapsody, We Are the Champions, We Will Rock You и I Want To Break Free, най-вече благодарение на невероятния глас на Фреди, а и на текстовете, голяма част от които са негово творение.

Славата им се дължи и на невероятните им изпълнения на живо, в които по принцип срамежливият и тих Меркюри винаги се раздава максимално и се опитва да включи публиката възможно най-много в случващото се на сцената.

Макар да не го признава открито, за никого не е тайна, че Меркюри e бисексуален и въпреки че има спорадични връзки с жени, името му често се свързва с други мъже.

За заболяването си от ХИВ разбира през 1987-а, но не разкрива нищо. В следващите години организмът му отслабва и той вече е бледа сянка на себе си, като групата не прави повече концерти след този в Knebworth Park през 1986, на който се предполага, че присъстват около 300 000 души.

Макар и измъчен от болестта, той продължава да пее в студиото и записва една от най-емблематичните си песни The Show Must Go On в последните си месеци, когато вече едва ходи, макар другите членове на групата да го съветват да не се напряга. В негово лице светът губи един невероятен изпълнител, който скоро няма да бъде забравен.

Още музикални новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: Фреди Меркюри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе хора вие давате ли си рална сметка,че вероятно имате би или гей приятел и той никога няма да себе си пред вас?Говорите за тези хора сякъш са нмазани с катран и ще ви оцапат,или заразят.Помслет колко много ги оиждате като сте толкова негативни и не спирате да ги заливате с глупавите си разсъждния за сексуалната ориентация.Моного голям час от гейовет не се мислят жени,не се обличат като жени,не се мятат като жени,не искат да бъдат жени и може би никог няма да разберете,че са гей или би
76
0
 
4
 
! Отговори
nbrakalova преди 13 години
Надарен с изключителен глас, Фреди Меркюри съчетаваше в себе си едновременно таланта на певец и на композитор с личния си чар и неповторимо сценично присъствие. Не вярвам едно такова артистично събитие да се повтори скоро.
75
1
 
5
 
! Отговори
ilper преди 13 години
Dio li?????????? 99.999 % ne sa go i 4uwali.Pesni li ima ???? ????4esto srawniawat Maikal Jackson s Freddie. Tuk sysho widiah opiti.Fr. ima edna pesen s Maikal - move lesno da se nameri w Utube. Samo ia 4ujte i shte razberete wednaga na kolko swetlinni godini e M. ot Freddie. Pone e bil umen i ne q e wkliu4il w albuma si.
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ставай смешен! Моля те!
73
13
 
0
 
! Отговори
Never преди 13 години
Рони Джеймс Дио например е по-добър глас от Фреди и поне толкова добър композитор
72
0
 
15
 
! Отговори
ябълков пай преди 13 години
най-великият :)
71
1
 
19
 
! Отговори
Малинка преди 13 години
Един от големите на световната музикална сцена.Сексуалната му ориентация не касае никого,оценяваме това ,което е давал от себе си за другите.
70
7
 
5
 
! Отговори
БaйКолю преди 13 години
Ама какъв певец е тоя, моля ви се бе. Ние комунистите гейове от БСП го мразим, нищо, че е със сексуална насоченост като нашата. Къде, къде по-мелодична и близка до сърцето е родната чалгийка, като я чуеш и си я чувстваш нашенска и близка, а не тоя упадъчен английски, чуждопоклонници. Защитете българското.
69
0
 
13
 
! Отговори
фенка преди 13 години
Господ е обичал Фреди, като му е орисал да изживее живота , така както той го разбира в свободна страна с толерантни хора, които те оценяват по това , което създаваш и твориш а не по спалното бельо.В подобни моменти ме е срам, че съм българка.Фреди Меркюри е недостижим връх за много набедени музиканти!
68
0
 
21
 
! Отговори
Сиси преди 13 години
ВЕЛИК!ОБИЧАМ ГО!Сцената и публиката бяха смисъла на живота му.Ако не харесвате музиката му -не го плюйте.Той не е направил нищо лошо в краткия си живот на нито един от нас!Насочете негативната си енергия към тези , които ви направиха такива озлобени към таланта същества.
67
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещо повече- той се надсмиваше над смъртта иронизирайки себе си в една от последните си песни- "I'm going sligtly mad". Само един невертоятно силен характер може да го направи. Само една свободна душа гледайки "над нещата"!R.I.P. Фреди !
66
0
 
14
 
! Отговори
Хетеросекс преди 13 години
Не ги разбирам бисексуалните, нито обратните, обаче този Фреди си беше пич отвсякъде! Помня думите му - че не съжалява за това, че умира от любов! Може да е бил "би", но в края на живота си, когато вече беше ясно, че е обречен, той се държа мъжки!
65
0
 
12
 
! Отговори
javara преди 13 години
С неговата музика израснах ! Почивай в мир !
64
0
 
7
 
! Отговори
н преди 13 години
до 61А ти си точно този, който си се написал: Анонимник! :-)
63
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Невероятен глас. Фреди май смазваше струните с бели течности.
62
1
 
15
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Куин са легенда , Фреди е бог....Тяхната музика не е за всеки...много по-академична ,а гласовите възможности на Меркюри бяха необикновени ......"Бохемска рапсодия "....нещо като автобиография за Фреди..
61
0
 
14
 
! Отговори
Роуз преди 13 години
Не мога да повярвам, че изминаха 19 години. За мен той си остава най-великия вокалист. Не спирам да се наслаждавам на музиката им, но и съжалявам за това, че можее да бъде все още на сцена.
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поне му напиши името правилно бе, ***!
59
26
 
0
 
! Отговори
Фрерди меркюри преди 13 години
Не поклон ми надупись :)))
58
0
 
9
 
! Отговори
maring преди 13 години
In my defence what is there to sayAll the mistakes we made must be faced todayIt's not easy now knowing where to startWhile the world we love tears itself apartняма какво повече да се каже, който не знае това е една от последните му песни - може и да е последната