Клептън и Марсалис се хврълиха в блуса

Двамата музиканти издават запис от два феноменални съвместни блус концерта от тази пролет
26 юли 2011 16:20,
2
Клептън и Марсалис се хврълиха в блуса
Обложка: Орфей Мюзик/ Warner Music International.

След като оглави класацията на Billboard със записа на концерта си от Crossroads Guitar Festival миналата година, Ерик Клептън издава нова тава.

Този път записът със заглавие Marsalis and Clapton Play the Blues – Live from Jazz at Lincoln Center е запечатал уникалния джаз концерт на Eric Clapton и Wynton Marsalis в Ню Йорк през април.

Новият албум, който излиза на 13 септември, е компилация от двата общи и напълно разпродадени концерта в Rose Theater, зала Frederick P. Rose Hall в Lincoln Center, които се състояха през април.

Най-престижната зала за джаз музика в Ню Йорк се потопи в качествения блус и невероятното сътрудничество събра двамата музикални виртуози с част от оркестъра на Jazz at Lincoln Center и заедно те съживиха цял репертоар от песни, подбрани от Clapton и аранжирани от Marsalis.

Сега публиката по цял свят ще може да се потопи в атмосферата на уникалните представления на CD и CD/DVD, които включват откъси от двата концерта, както и от специално шоу за ежегодната гала вечер на Jazz at Lincoln Center (7-ми април).

Wynton Marsalis & Eric Clapton Play the Blues – Live from Jazz at Lincoln Center ще излезе на 13-ти септември, като DVD дискът включва бонус изпълнение на класиката Stagger Lee от соловия сет на легендарния Taj Mahal при откриването на тези специални концерти.

Marsalis, артистичният директор на Jazz at Lincoln Center и деветократен носител на Grammy, пише в коментарите към албума за своята работа с Clapton, получил 19 статуетки Grammy, следното: „Искахме тези концерти да звучат като изпълнени от хора, които свирят музика, която познават и обичат, а не като проект”.

За да им помогнат да достигнат това ниво на отдаденост, Marsalis и Clapton са придружени на сцената от Dan Nimmer (пиано), Carlos Henriquez (бас), Ali Jackson (барабани), Marcus Printup (тромпет), Victor Goines (кларинет), Chris Crenshaw (тромбон, вокали), Don Vappie (банджо) и дългогодишния клавирист и оркестрант на Clapton – Chris Stainton.

Marsalis казва, че групата е комбинирала музиката от ранна jump blues банда с тази на нюорлиънския джаз, за да обедини звученето от водещата китара и тромпета.

Това е комбинация, която дава на музикантите свободата да свирят различни мелодии, характерни за районите от Мисисипи до Карибските острови и дори отвъд тези граници.

Групата плавно преминава през разнообразен сет, включващ няколко стила – като се започне от суинга на Ice Cream на Louis Armstrong и slow-drag-парчето Joe Turner’s Blues”на W.C. Handy, премине се през песента Joliet Bound в стил traveling blues и се стигне до трака Kidman Blues, който е в ритъма на буги-вуги.

Освен, че открива концертите със соловия си сет, Taj Mahal се присъединява към бенда и за парчетата Corrine, Corrina и Just A Closer Walk With Thee.

Единственият трак, който Clapton не е подбирал за шоуто, е негов собствен – Layla. Той е поръчан от басиста Henriquez и аранжиран като dirge-песен, като крайният резултат е една страхотна версия на парчето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Clapton is God.
1
0
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 12 години
"Бавната ръка" много ме кефи!