Spirit of Burgas 2011 - ден 1

Фестивалът започна със Smallman, Onyx, Suicidal Tendencies, Gotan Project...
Обновена: 13 авг 2011 18:54 | 13 авг 2011 18:53,
42
Spirit of Burgas 2011 - ден 1
Рап иконите Onyx вдигнаха хиляди ръце във въздуха. .Снимка: БТА

От пролетта до август 2011 България стана свидетел на може би най-натоварения фестивален период в историята си.

Очаквано имаше очарования и разочарования, но генерално българският музикален фен най-сетне се приближи до онзи натоварен график от страхотни събития, съчетаващ класически изпълнители и чисто нови жанрове, коeто отдавна е реалност в повечето европейски държави. Този месец с четвъртото издание на най-големия музикален форум у нас, фестивалният живот е към края си, остават само Беглика и ON! Fest.

Улиците и морската градина в Бургас отново са пълни с хора, няма свободни квартири, плажът е осеян със сцени и съоръжения, а верните фенове на Spirit of  Burgas се движат между тях.

Първият ден на фестивала започва на основната сцена с концерта на Smallman. Изборът им печели само овации за организаторите, защото въпреки че не са масово популярни, „българските Tool”, както ги определят феновете, са сред най-силните агенти на алтернативната сцена у нас. И този, както и всеки техен концерт, потопи публиката в уникалното съчетание на меланхолични рифове, поетични текстове и медитативни мелодии, избухващи в мощни агресивни вокали, чиято експлозивност се редува с виртуозни сола на гайда. 

Минути след началото на асеновградската алтърнатив банда, публика се трупа и в пространството пред и около Blues & Jazz Stage, където програмата откриха Kottarashky Live Band. След като предизвикаха бурните аплодисменти на Incognito, като ко-хедлайнери на Sozopol Fest, групата за пореден път спечели овациите на присъстващите.

Kottarashky Live Band представиха със страхотен концерт албума Opa Hey, издаван от емблематичния берлински лейбъл за балканска музика Asfalt Tango,  хвален от медии като BBC и Guardian и прекарал 5 месеца в World Music Charts Europe, където достига до високото трето място. Електронна, танцувална, фолклорна, рок, денс, фюжън, семплирана, тежка, лека– като че ли най-лесното определение за уникалния музикален стил на Kottarashky е… „неопределим”.

За съжаление обаче не изслушваме сета му до край, защото 45 минути след старта му на основната сцена вече започват първите международни хедлайнери – олд скул рап иконите Onyx.

Поредният концерт на Fredro Starr и Sticky Fingaz у нас отново вдигна хиляди ръце във въздуха и накара верните им фенове да крещят заедно с тях класически хитове, като Slam и Shut 'Em Down, както и по-нови парчета, като I'm so 90'.

Взривоопасните рими се редуваха с бийтове и интермедии на различни авери на хип-хопърите (например Wu Tang Clan), на които публиката пееше заедно с Onyx.

С настъпването на мрака и звукът стана по-твърд, когато на сцената се качиха основните хедлайнери на вечерта – Suicidal Tendencies. Хардкор шайката от Калифорния откри с You Cant Bring Me Down и поведе публиката на пътешествие през по-голямата част от дискографията си – от едноименния си дебют си през 1983 до последния Free Your Soul and Save My Mind.

Близо 3 десетилетия след началото, Suicidal Tendencies са все така изпълнени с енергия и взривоопасни и го доказват нееднозначно – с неуморимото движение по сцената, посланията за осъзнаване, агресивните вокали и желанието да продължават да правят албуми.

Въпреки вечните спорове около състава на групата, Stephen 'Thundercat' Bruner заразява публиката с брутално бас соло на класиката War Inside My Head, а Eric Moore трещи прав върху барабаните на Subliminal.

Чуваме и Join The Army, Send Me Your Money, Pledge Your Allegiance в рамките на близо 2-часовия сет на групата, по време на който цялата останала част на фестивала беше доста пуста.

Трудно беше и съседните сцени да заглушат шума от Main Stage. Въпреки това няколко десетки се забавляваха на концерта на група 7EDEM на сцената На тъмно, които в последната година активно атакуваха клубната сцена в обновен състав. „Всяка сутрин е така, няма да бачкам” – пее бандата и публиката, докато във въздуха се носи лекият им ска стил, със солидна брас секция и веселяшки мелодии.

Тръгваме си преди края, защото вече бързаме към новата Max Bass сцена, където започва лайв-сетът на една от емблематичните електронни групи у нас – R.O.B.T.F.. Проектът (в момента - дуо) ни потапя в обичайната си смесица от атмосферични дръм енд бейс подложки, с живи вокали и инструменти. Стържещи китари и предимно нови парчета, но в очаквано качествено изпълнение – това е мястото, на което оставаме до самия край на сета им, когато на основната сцена вече се подготвят Gotan Project.

Времето на втория концерт на френския проект у нас доста повече подхожда на музиката им от поройния дъжд на миналогодишния Park Live Fest. Горещи мелодии, аржентинска страст, джази елементи, заразителни електронни подложки, красиви визии, емоционални вокали, китара, барабани, пиано и специфичния звук на бандонеона – нищо чудно, че групата е сред най-желаните артисти на европейските музикални форуми това лято! Скоро след началото никой в публиката не остава безразличен, а настроението определено е танцово…

Вечерта приключва след полунощ с основния хедлайнер на Jack Daniel's Rock Stage – Mark Foggo’s Stasters, докато Benga и Youngman забиват тежичък дъбстеп на основната сцена, а артистите на HMSU продължават по Drum and bass-линията на основния хедлайнер на Max Bass за вечерта – BigBud от Великобритания.

 Още музикални новини в Mp3.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: spirit of burgas 2011
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Към казаното от 36 мога само да добавя: Падат ли парички не се спираме пред нищо. Данданията, дали е на дюните или в някоя защитена местност няма значение.
37
0
 
1
 
! Отговори
морски преди 12 години
До 19Ще ме прощаваш,градски,ама,ако в град като Бургас не може да си устроиш живота и в L.A. да отидеш,пак ще миеш чинии.
36
0
 
0
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 12 години
пак успяхте да се скарате, а за какво точно се карате и кой прав и кой крив не стана ясно.Нямаше да е лошо да може Българите малко повечко да уважават един друг, та било то беден, богат, още по-богат или музикален. Защо се мразите и обиждате бе хора, вие даже не се познавате! Даже определено имате общи интереси и може би щяхте да сте приятели. И най-важното е, че това да се промени не става с пари, а с мисъл и социум, човешко поведение, обществена нагласа. А тя не идва с парите, с времето.
35
1
 
6
 
! Отговори
Charlie преди 12 години
Радвам се, че има такива събития. Хубава музика, световни изпълнители на нещо по-различно и `интелигентно`. Желая успех! Но ми се ще да имаше и събития като `Златния орфей` например.
34
5
 
5
 
! Отговори
greenburgas преди 12 години
Вижте какво причинява фестивала на дюните на плажа ... каква е разликата между мутрите, които сроят хотели върху тях и тези които ги газят с камиони и платформи .... всяка година!
33
3
 
5
 
! Отговори
Гърбавите преди 12 години
Активистите на гърбавите когато не са заети да крадат им е заповядано да правят политагитация по нета. Трябва да убедят обеднелите българи, че не е важно, че живеят като ***, но че имат нова спортна зала и спирит )))
32
3
 
3
 
! Отговори
dlmfvn преди 12 години
mnogo zabogatial i preuspial narod......Da se najade6 ne e edinstvenoto ne6to v toia jivot. A prihodite na goliama 4ast ot bulgarite otivat glano za smetki i hrana.
31
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мили мишлета,може да си пишете колкото глупости искате,особено ако това помпа селското ви его.Факта е,че в Бургас,Варна и София има живот и колкото и да ни мразите няма да промените това!!!
30
3
 
9
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
Че то 90% от тези които имат пари в България са нелегитимни. Или крадат, или крият данъци или се занимават с далавери или полу-далавери.Въобще нормални и успели българи има не повече от 1%.
29
5
 
11
 
! Отговори
клошар преди 12 години
Голяма мизерия е в България. Принудих се да продам едната кола, после единия апартамент. Сега съм просяк... Изкарвам само около 1000 лв на улицата, добре че има добри хора. Но едвам смогвам да плащам мобилния интернет и HD & розовите канали на кабелната, а и цигарите и алкохола много поскъпнаха. До къде ни докараха в тая пуста България...
28
10
 
5
 
! Отговори
към 24 преди 12 години
От *** ли си ги извади тия цифри смотаняко? Аз и всичките ми приятели и познати нито мизерстваме нито живеем ден за ден ,мързелив смотаняко
27
4
 
2
 
! Отговори
Кутев преди 12 години
До 24: А ти си палтен драскач от Позитано 20 и това е видно. Мишок.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе и аз не съм видял някой да умре прав от глад ама айде щом казваш
25
3
 
6
 
! Отговори
do 22 преди 12 години
be ne razbra li che na bulgarina mu e nai dobre da se opakva, da reve, da prosi, da se surdi i mejdu drugoto da se pravi na nai znaesht i mojesht ? kvo im se vruzvash na tezi draskachi tuka :-) Puk Spirit of Burgas e super mega iako, sled malko pak otivam ;-) piani macki kolkoto shtesh
24
14
 
5
 
! Отговори
super преди 12 години
Готино е на тоя Спирит.Особено когато на сцената излезоха Преслава,Галена И Азис
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Mark Foggo's Skasters е името на групата, а не Stasters... смешни сте!
22
10
 
8
 
! Отговори
до учуден преди 12 години
В момента в България 25-30% напълно мизерстват и бедстват, 50% преживяват ден за ден без перспектива, около 15-20% предимно в София живеят горе-долу нормално, но не могат да спестят нищо, а останалите 5-10% живеят по европейски и над средноевропейски стандарти. Накратко около 75-80% от българските граждани са декласирани.
21
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кога свършва тази лудница в Бургас???
20
11
 
40
 
! Отговори
учуден преди 12 години
Интересно колко хора разправят, че виели от глад по тия форуми, но имат пари за компютър и интернет, за да напишат колко са гладни. Голям парадокс. А сега точно се връщам от вечеря и мога да ви кажа, че нямаше едно свободно място в ресторанта. И по улиците като вървя хич не ми приличат на гладни хората...Е, тук-таме по някой клошар, ама то си е в реда на нещата. Даже почвам да се замислям дали тези същите клошари не пишат вечер из форумите колко са гладни
19
5
 
4
 
! Отговори
Мизерна работа преди 12 години
Абе мизерийка, ама пак поне че има малко шум ))