Завръща ли се младостта...

За песните, поезията и вдъхновението Михаил Белчев, поговорихме с организатора на концерта "Младостта се завръща" Цветан Иванов
Обновена: 10 ное 2011 11:26 | 10 ное 2011 11:01, Петя Славова
0
Завръща ли се младостта...
Михаил Белчев и съпругата му на сцената на фестивала. Снимка: "Приятели на България"

Повече от едно поколение се влюбва, обича и търси младостта с песните на Михаил Белчев. Само след няколко часа ще може да се натъжим и усмихнем, чувайки ги отново. Музикантът, поет и режисьор ще излезе тази вечер на сцената на зала 1 на НДК с много известни личности и негови приятели за да отпразнува 65-годишния си юбилей. Там ще бъде представена и най- новата му стихосбирка.

Съдействие на важното събитие дава Цветан Иванов, който стои и зад провеждането на фестивала, превърнал се в традиция в Албена „Приятели на България“. За това събитие, както и дали „Младоста се завръща“ поговорихме с господин Иванов малко преди концерта, носещ и същото име.

Съвсем скоро ще може да чуем песните на Михаил Белчев в Зала 1 на НДК. Концертът е организиран с ваше съдействие. Разкажете повече какво да очакваме.

И аз очаквам с нетърпение концерта, тъй като поводът наистина е специален - 65 – годишнината на Михаил Белчев. Както знаете събитието ще събере много български творци, които са и негови приятели. Само си представете, на една сцена ще излязат Богдана Карадочева, Йорданка Христова, Васил Найденов, Валди Тотев, Хайгашод Агасян... За мен е чест, че Мишо е сред моите приятели и както с огромно удоволствие слушам песните му, разговарям и работя с него, така и помагам да се случи празникът и …”Младостта да се завърне”…

Повече от едно поколение израства с песните на Михаил Белчев. Вие имате ли любим негов текст, който да ви вдъхновява най-силно?

Както милиони българи и аз обичам, и слушам с удоволствие песните му. В тях всеки път откривам и много мъдрост, и много нежна духовност, и малко тъга, и грижа за останалите. Точно за това в зависимост от мястото, времето и емоционалната ми нагласа слушам различни песни. Признавам, че когато съм сам, слушам песен за мъжкото приятелство и времето, което отлита - с белите ангели.
Песен, която особено ме вълнува е и „От много, много отдалеч”. Михаил Белчев и Хайгашод Агасян я подариха на участници във Фестивала „Приятели на България”. Младежите са от руския град Толиати. С тази песен спечелиха голямата награда и с невероятно вълнение и респект я получиха лично от авторите. А аз като българин съм изключително горд, че направихме поредната крачка за популяризиране на българската култура зад граница.

Споменахте фестивала „Приятели на България“. Вие сте негов организатор. Как дойде идеята да го направите?

Ръководя Международна фестивална програма „Приятели на България”, която всяко лято организира 3 фестивала в Албена – хоров, инструментален и многожанров – за различни творчески колективи. Ако се запознаете с целите на тези инициативи – ще разберете и как е дошла идеята. От една страна като българин, живеещ през голяма част от годината в Русия правя всичко възможно да популяризирам стойностната българска култура. Увереност, че успявам ми дава факта, че вече стотици деца, от различни страни пеят български песни, танцуват български народни танци, познават по- добрата България. От друга страна работата с деца и убедеността, че шансът за нови ценности и морал е у тях също ми носи удовлетворение.

Имате ли вече яснота какво да очакваме това лято там?

Всяка година, още в средата на месец септември обявяваме програмата за съответния творчески сезон. В цифри – през сезон 2011/2012 Програма „Приятели на България” организира 10 фестивала, 1 конкурс за работещи в извънкласни и извънучилищни дейности и 1 семинар за преподаватели. През лятото отново очаквам над 3 500 деца, ръководители на състави, родители да участват в трите ни фестивала в Албена.

Фестивалът е с доста широки граници. През пролетта се провежда в гр. Херцег Нови, на брега на Адриатическо море. През есента е в най-известния руски черноморски курорт – Сочи. Лятото е у нас – в Албена. Предвиждате ли да го разширите в още някоя страна през зимата?

Местата, където се провежда фестивала наистина са чудесни. Може би за това участници в нашите прояви се шегуват, че имам дарбата да откривам истински морски перли, в които децата не само да изявят таланта си, но и да им осигурим качествен и сигурен отдих. През зимата организираме тематични фестивали основно в Подмосковието. В момента не планирам разширяване на дейността ни зад граница, но обмислям такова тук в България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари