Pussy Riot - търсената истерия и фалшивата подкрепа

Всичко около съдебния процес заприлича на фарс
Обновена: 23 авг 2012 10:56 | 23 авг 2012 07:00,
371
Pussy Riot - търсената истерия и фалшивата подкрепа
Протестите срещу присъдите са във всякаква форма. Снимка: Reuters

Едва ли някой извън Русия е предполагал за съществуването на групата Pussy Riot. Дори след молебена им срещу Путин през февруари нямаше кой знае каква реакция. Мина като новина и замина.

След съдебния процес обаче светът не е същият. Както е известно, Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич получиха по две години затвор в трудова колония, а веднага след обявяването й започнаха декларации и изказвания. От говорителя на президента на САЩ Барак Обама до партията на Иван Костов осъдиха присъдата. Опозицията в Русия възседна процеса и го използва като оръжие срещу президента Владимир Путин, Гари Каспаров пък бе арестуван. Общо взето нищо ново.

Всъщност истерията по Pussy Riot е планирана, просто трябваше да се вкара и религията, за да напусне пределите на Русия.

Едва ли има човек, дори и без капка музикален слух, който да не е наясно, че пънкарките са толкова певици, колкото и омразния им Путин. Имат шест песни и пет клипа, откакто е създадена групата през 2011 година. Общо взето мненията на критиката се доближават до това на репортер на АП - "лоши записи, елементарни рифове и крещене, което би трябвало да наподобява пеене".

Ясно е, че бандата не е създадена да продава албуми, а като политически проект. Защото е по-лесно да предизивкаш внимание, особено ако се намеси и вярата. За справка -  можем да си припомним Шиниъд О'Конър и кръстовете на Мадона. Но последните го правеха в името на някой и друг милион долара в повече, а не срещу управлението в собствената им страна.

Преди това опитите за протест на част от девойките са приключвали без необходимата гласност, а някои от тях говорят, поне според мен, и за някакви медицински отклонения. Може би е старомодно, ама някак не ми се вписва акцията на Надежда Толоконникова и съпругът й, които са филмирали секса си в Биологичния музей в Москва. И вместо оргия да се нарича пърформанс.

Срещу присъдата скочи и самата Руска православна църква, защото е наясно, че този политически процес е в неин ущърб. Не закъсняха сравненията за инквизиция в XXI век и православен фундаментализъм, а вярата и опрощението останаха на заден план. С пълна сила в съзнанието се завърна и ролексът на руския патриарх за десетки хиляди долари, който бе "фотошопнат" и скрит на снимка.

Политическите анализатори пък могат да дадат оценка доколко присъдите ще се отразят на управлението на Путин.

Въпреки голямата международна подкрепа за Pussy Riot, фалшът личи отвсякъде. Всеки преследва някаква своя собствена цел и няма нищо общо със състраданието.

Мадона, Стинг, Пол Маккартни, Браян Адамс и още десетки звезди застанаха зад трите изпълнителки, но при първата покана от някой руски олигарх, ще литнат с частния си самолет да приберат няколко милиона долара за час пеене. Независимо, че той ще е от приближените на "тиранина Путин".

Феминистките организации също видяха повод да припомнят за себе си и да застанат, ронейки сълзи, в защита на певиците, две от които майки.

Политиците пък използваха случая да намекнат на световната общественост, че в Русия нещата не са толкова демократични, колкото се представят.

Дали обаче щеше да има същата загриженост на Меркел, Обама и куп други институции, ако тази "молитва" на Pussy Riot бе изкрещяна в джамия или синагога? Със сигурност не. Щеше да бъде осъдена като варварски акт срещу вярата на милиони, със сигурност в редица страни щеше да има безредици, посланици в опасност и изгорени национални флагове.

В крайна сметка акцията на Pussy Riot е меко казано хулиганска. За много хора тя е обидна и провокативна. Но във цялата политическа и PR игра това остава на заден план.

Най-вероятно присъдите на пънкарките ще бъдат отменени или намалени примерно за срок, който те вече са излежали. Те ще излязат не само известни, но и по-богати. Защото марката "Pussy Riot" ще се продава като символ на свободата. Целта е изпълнена...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
0
 
3
 
! Отговори
nikoi преди 11 години
мисля че тези руски п...и са измислени певици...и аз не съм съгласен да стават каквито и да е протести в църкви..това са простотии.незнам защо цял свят реши че се борят за свобода.глупости.за известност.някой просто ги е наел от другите партии.нопоне да беше на площада не в църква
306
0
 
0
 
! Отговори
ТОШО преди 11 години
"Най-вероятно присъдите на пънкарките ще бъдат отменени или намалени примерно за срок, който те вече са излежали.".....Едва ли? Двете години затвор не им мърда!!!
305
1
 
8
 
! Отговори
..... преди 11 години
До Знаем ги : Не сравнявай Путин с националния предател бойко борисов.Всичко това срещу Путин е ,защото Русия пак е стана силна,и им обърка плановете на американците да я ограбят.Както ограбиха всички други държави!!! А относно бойко по-голяма катастрофа не е сполитала България!!!
304
1
 
9
 
! Отговори
sbs преди 11 години
Всичките така наречени ''спонтанни протести'' като този в храма изобщо които станаха Русия са спонсорирани от Америка.Не им изнася Путин да е президент,защото Русия става отново силна и не изтичат капиталите и фирми като Газпром стават номер едно в света.Колкото до тая *** *** Riot всеки да си извади изводите,нормален човек ще оскверни ли църква или да се снима още повече бременна.Малко им е 2 години затвор!!!
303
5
 
0
 
! Отговори
мен преди 11 години
Тезата на автора е добре развита, но пък за сметка на това е написана неграмотно. И малко се е поувлякъл в смесването на факти и лични оценки....
302
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tazi provokacia e samo opit da se probva dokade ste stignat isteriite s pravoslavnata crkva, sled koeto pusacite ste provedat podobni divastini v katoli4eskata, musulmanskata, evreiska i da d znaeme mojebi i nekoi budiski hram
301
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виждате ли какво пише на плаката - Владимир Пуси (пу*ка). После ми обяснявайте как фамилията му означавала друго. Гримирал се е като Азиз.
300
2
 
10
 
! Отговори
Християнин преди 11 години
"След съдебния процес обаче светът не е същият."Напротив - светът си е същият, даже става все по-циганизиран и антихристиянски - справка *** Riot.
299
4
 
1
 
! Отговори
321 преди 11 години
325, нали знаеш, че най-добре се смее тоя, който се смее последен?
298
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
321, мерси, човече. Така не съм се смял от сто години. Голям клоун си ти.
297
12
 
5
 
! Отговори
Посвещавам на преди 11 години
Посвещавам на Somar,Tina и всички жадни за зверства комунисти тук следните умилителни и въодушевителни за тях сцени, от които най-вероятно ще получат 100-200 удовлетворения на кръволошката си садистична психопатия на вечни луди *** на обществото, насилници и мъчители, безмозъчни и жестоки античовеци.Кадрите са разпространени във Flikerchessbase/newsdetail.asp?newsid=8421
296
3
 
32
 
! Отговори
хана преди 11 години
Браво на автора!! Много точна преценка и аз а споделям!
295
34
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
140 милиона руснаци са заграбили най-големите залежи на полезни изкопаеми и жевеят без да работят, а 800 милиона европейци и американци им плащат екскурзиите по света, това няма да го бъде дълго.
294
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щатите са на янките, индианците са дошли там от Сибир.Следователно Сибир е на индианците, трябва да се вземе от руснаците и да се направи индиански резерват
293
3
 
36
 
! Отговори
малоумното бТВ преди 11 години
Евала на статията. Но само не разбрах уж чисто БГ телевизията бТВ, с онази измислена жерналистка Дикова, какво толкова се пънат да ги изкарат тези дрисли едва ли не мъченици? Омръзна ми тази измислена протуска и американска бТВ да се прави на всичко друго но не и на независима. Аман от близачи. Нека Дикова да се изтъпани в джамия с такава "молитва " и повединие па да видим какво ще стани. *** Диков не може я спаси.
292
5
 
14
 
! Отговори
do 317 преди 11 години
Абе ***, ми то и щатите не са на янкте ами на индианците. Но понеже те вече са "прочистени" значи щатите са на никой. Ми давай да се борим да си ги присвоим, какво ще кажеш.
291
7
 
29
 
! Отговори
цезар преди 11 години
Ах петрол ти петрол за къде сме боже мили без петрол. За това е цялата дъндания срещу Русия. Защото там има места където още не е стъпвал човешки крак и не се знае какви богатства се крият. Ако Елцин беше постоял още на влас западните лами щяха да се преселят там. Но с идването на Путин им секна пикнята. Да е жив и здрав още дълги години за да стане Русия още по силна и всички да се съобразяват с нея.
290
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХОРА БДЕТЕ,КОМУНИЗМА ЯКО СТИСКАЗА М'ДЕТЕПОСЛЕ ПАКЩЕ МИ РЕВЕТЕ...НЕ СЕ ОТНАСЯ ЗА ЛИЛИПУТКИТЕ В БЪЛГАРИЯ.
289
5
 
43
 
! Отговори
Двойни стандарти преди 11 години
В момента американски студент във Флорида е осъден на 3 години пробация, понеже се заканвал на Обама във Фейсбук. При Буш изключиха студентка от Университета, защото в стаята си имала плакат на Буш, на който пишело : "Не". Забележете, това става във личното им пространство- където живеят и пишат, а не в музея, магазина или в църква, като "протестите" на любителките на замразени пилета в оная им работа и на групов секс пред публика.
288
8
 
46
 
! Отговори
Природните богатства преди 11 години
Русия е изключителна богата на нефт, газ ,злато, диаманти и на вода, която скоро ще бъде по-скъпа от нефта. Кондолиза Райс заяви: "Сибир има прекалено много богатства, за да бъде само руски" Това е болката на САЩ и Запада. При вечно пияния Елцин, чийто 2-ри мандат фалшифицираха, западняците без пречки изнасяха милиарди от Русия, но, изведнъж, ядец, дойде Путин и спря кранчето. И настана вой и замразени пилета във вагините и протести на задна прашка. Понеже с война не може като в Ирак, Либия и др