50 години от първото парче на Бийтълс

Love Me Do слага началото на легендата
Обновена: 8 окт 2012 15:13 | 5 окт 2012 10:56,
34
50 години от първото парче на Бийтълс
Снимка: архив, Reuters

Преди точно 50 години, на 5 октомври 1962 г. една легенда се заражда в Ливърпул, Великобритания, Бийтълс  издават официално първия си сингъл Love Me Do, с което тръгват по пътя на славата, която в следващите години ще им позволи да завладеят света и да се превърнат в може би най-популярната и обичана банда на всички времена.

Love Me Do e лесно за запомняне и за обичане симпатично парче и съвсем бързо разкрива на слушателите, че пред тях стоят гении, чиито бъдеще е само нагоре.

Парчето е създадено през 1958 и 1959 г. първоначално от Пол Маккартни, в задния двор на къщата му, а по-късно Джон Ленън добавя своите корекции и двамата решават да прибавят така култовата хармоника в продукцията.

То е сред най-ранните общи творения на Ленън и Маккартни, които са творили доста парчета заедно още в училище, записвайки ги в училищните си тетрадки и мечтаейки един ден те да им донесат слава и популярност.

През 1962 г. вече сформираната група решава да запише парчето и да го издаде, след като вече е събрала сравнителна популярност в Ливърпул, но особено в Хамбург, където бандата има множество участия в предишните две години и гостуванията им са се превърнали  в култови за феновете там.

Самият факт, че те сключват договор с EMI Parlophone и получават шанса да записват, е странен в онзи момент, тъй като дотогава бандата изпълнява главно чужди продукции на участията си и не е успяла да впечатли със своите първи опити за продуциране.

Мениджърът им Брайън Ъпстейн и продуцентът Джордж Мартин – наричан понякога „петия от Бийтълс” заради дълготрайното му партньорство с тях в следващите години, виждат плам в момчетата да творят и да се развиват и им дават шанс.

Ленън, Маккартни и Джордж Харисън обаче разбират, че бандата няма как да се развива с барабанист като Пийт Бест, който не се справя перфектно със своите задачи. Така Бест e отстранен от бандата и първата записана версия на песента с негово участие не излиза на бял свят.

Вместо нея, на 4 септември The Beatles записват парчето отново в легендарното студио на EMI на "Аби Роуд", този път с новия барабанист Ринго Стар. Макар към него също да има забележки и да е направен още един опит за запис на парчето с барабаниста Анди Уайт, то версията включваща Ринго Стар e финалната и бива издадена на 5 октомври от EMI.

Оттук нататък останалото е история. В следващите години Бийтълсманията завладява света, а най-впечатляващото е как се пренася и в Щатите по време на британската музикална инвазия. По този начин Бийтълс се превръщат в първата наистина глобална музикална марка, предизвикала сериозен подем в цялостното развитие на модерната музика през последните 50 години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: сингълThe BeatlesLove Me Do
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Велики! Дадоха тон за развитието на музиката и след тях се появиха много и качествени музиканти и изпълнители. Защото нищо не расте на празно място.
24
8
 
2
 
! Отговори
Брус Дикинсън преди 11 години
К'ви са тия калъфи?
23
0
 
14
 
! Отговори
cop преди 11 години
за богове няма не мога да говоря,те говорят сами,поклон пред най обичаната от мен група
22
0
 
6
 
! Отговори
Nebuchadnezzar преди 11 години
0:22 Кралицата колко млада била.
21
17
 
4
 
! Отговори
? преди 11 години
И какъв проблем пък са имали с барабанист??!! Ами че на тая песньовка един седмокласник да сложиш,дето три пъти е сядал зад барабани,ще я издумка...Това е просто една от легендите около тая банда...
20
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фънки - И аз не слушам Бийтълс,да ги слуша Петър Стоянов в зората на демокрацията
19
10
 
18
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
Какви Лед Цепелин бе, ти нормален ли си?!?! От Бийтълс тръгна всичко, те бяха пионери, те просто пишеха история! Лед Цепелин са просто смешна квартална група на фона на Бийтълс и Дийп Пърпъл!
18
1
 
3
 
! Отговори
t-rock преди 11 години
Разбил съм се като Битълсите!!!
17
1
 
10
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
брато, да не забравяме и Рой Орбисън. но те са много велики.
16
1
 
17
 
! Отговори
Don't let me do преди 11 години
Каквото и да говорите, те са много голям авторитет в музиката.Те са просто една много значима група. В момента, просто няма групи с такъв авторитет. И най-глупавото нещо което видях на този свят е да противопоставяш група с друга група. Значи, трябва да си абсолютен музикален... да правиш такова сравнение.Какво да кажа за Yesterday - абсолютен образец в музиката.
15
5
 
22
 
! Отговори
Koko преди 11 години
Само Елвис Пресли може да им се опре по известност, влияние върху поколенията и обичаност от малки и големи. Велики!
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В началото бяха Бийтълс, всичко чрез тях е станало! В тях бе Рока и Рока бе виделина на человеците! Make love, not war! Групата с най-силни послания!!!
13
27
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 11 години
Бийтълс бяха надминати и задминати още през 68-а от една малка група, наречена Led Zeppelin
12
29
 
5
 
! Отговори
хардкор преди 11 години
Малко на кънтри ми бият.. Дрън-дрън с китарките...
11
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Битълс не слушам и "Дързост и кросота"също не гледам
10
2
 
30
 
! Отговори
ABV преди 11 години
Tazi sutrin se sluchi niakakva magiq... sqdam si na buroto na rabota i suvsem sluchaino zapochvam da si tanunikam "Love me do". Otivam v youtube i si puskam pesenta... 2 chasa po-kusno poseshtavam tozi sait i purvoto neshto, koeto cheta e, che suhtata pesen slaga nachaloto na velikata grupa tochno dnes!
9
4
 
17
 
! Отговори
rument преди 11 години
Динозаври в рок музиката!
8
2
 
21
 
! Отговори
dp преди 11 години
Най-големите композитори на песни в познатата ни история на човечеството.Преди към 2 години като пуснаха песните им в itunes моментално 28 от стоте най-продавани станали чии мислите.Пит Бест не решават да го сменят те. Джордж Мартин, след май първото прослушванебеше, им казал " няма да ви се меся, но следващия път елате с друг барабанист" :-) .
7
21
 
7
 
! Отговори
ради преди 11 години
Не може да им се отрече, че са повлияли страшно много групи и изобщо музиката коато цяло, но аз с днешна дата не мога да кажа, че ми харесват. Много им е старомодно звученето.
6
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бийтълс не са лигава група!!! Това е била една страхотна група със страхотни песни с ИСТИНСКИ ТЕКСТ! Повечето от текстовете са валидни и с днешна дата!