Циганите са оставили дълбоки следи в културата ни, един от тях съм!

Горан Брегович за музиката, расизма и Балканите
Обновена: 25 окт 2012 14:37 | 25 окт 2012 13:31, Елка Василева
106
Циганите са оставили дълбоки следи в културата ни, един от тях съм!
Горан Брегович. Снимка: архив, Булфото

Работя „циганска (джипси) работа“, защото съм музикант, казва Горан Бреговичза себе си.

„Спомням си, че когато донесох първите си пари, спечелени от концерт, баща ми, който беше полковник от Югославската армия, каза: „Няма да работиш тази циганска работа!“. Но аз смятам, че съм един от тях. „Джипси“ за мен има същата метафорична стойност както и каубой. Това е някой, който няма същата гравитация като другите. Освен това знаете, че има много модерни неща, които са много „джипси“. Да мислиш за днес, не за вчера или утре – това е циганска идея. След това идеята да се ходи на почивка през юли или август. Изведнъж всеки става джипси за един месец. Така че във всеки един от нас има джипси, който чака в определен момент да се пробуди“, казва Брегович в интервю за Дойче веле, цитирано от сръбския вестник „Ало“.

Положението на ромите е много проблематично, особено на Балканите и в новите страни от ЕС като Румъния и България, а дори и във Франция и Италия и журналистът от Дойче веле се интересува каква е позицията на Брегович за тази ситуация.

„Имахме наскоро кампания в Сърбия, когато ромите трябваше да бъдат убедени да отидат да гласуват. Това беше важна и голяма кампания, защото ако те не желаят да гласуват, няма да имат и свои представители. Последният ми албум е точно реакция на тази ситуация. Това е наздравица за таланта на циганите, които са оставили дълбоки следи в нашата култура. Мисля, че не сме далеч от момента, в който ще кажем: „Цигани, вие сте оставили следи в тази култура“. Те казват, че дори Елвис Пресли е имал циганска кръв, Чарли Чаплин е бил циганин, майка Тереза е била циганка“.

Брегович говори и за расизма и нетърпимостта спрямо ромите.

„Расистите никога открито няма да кажат, че са такива. Никога не съм имал сериозни разговори за ромите с когото и да е. Но аз естествено виждам както се случва в Европа и особено съм изненадан от ситуацията във Франция. Моят естествен избор беше Париж. Франция има история в приемането на изгнаници, хора на културата от Русия, Скандинавия, художници от Испания. Това е толкова дълга история на хора, търсещи убежище в такава цивилизована страна, която винаги е била водеща в европейската идея. Сега изхвърлиха циганите. Или Италия, с толкова дълга история на бедност, така че те знаят какво е да си беден. И те обаче изхвърлиха ромите. Аз съм израснал по комунистическо време и западните идеи винаги са били водещи за мен, така че съм силно разочарован“, казва Брегович.

На въпрос на германския журналист защо казва за себе си, че е от Балканите и никога не се самоопределя като сърбин или босненец, Брегович отговаря, че не чувства, че принадлежи в достатъчна степен към нито една от тези националности.

„Това е така, защото не съм достатъчно сърбин, за да бъда сърбин, нито хърватин, за да бъдат хърватин, а не съм и достатъчно босненец, за да съм босненец. Аз съм от много смесен брак, но това е в по-голяма степен мой емоционален избор, отколкото етнически. Знаете, когато изгубите родината си, тогава разбирате, че родината не е някаква географска или политическа територия, това е само емоционална територия. Така че моята емоционална територия съществува и това е тази територия, не е важно дали ще трябва да покажа паспорта си няколко пъти“.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До тцЪ Напишете си името господин българино,дори това се страхувате да направите и се чудите защо сте паднали под робство ,та да си дойдем на думата относно културата,това е единственото нещо което е конкурентно на западните ценности дори ги превазхожда но след като вие сами не си цените културата а се покланяте на лейди гага (типично по български винаги лижете ***)то тогава не се ядосвайте на нас че го правим и го правим доста добре !Трабва да ни благодарите за това !
88
0
 
2
 
! Отговори
ИСТИНА преди 11 години
До Анонимен Добро утро! не знам кое ви кара да мразите ***?!Аз съм ***, как може да ме мразите та вие дори не ме познавате,за какво ме мразите,какво лошо съм ви сторил,каже те ми дайте ми логично обеснение ?ИМАТЕ претенции,че сте грамотни,РАБОТЛИВИ,честни и т.н Не разбирам бъдете честен и първо си напишете името аз съм ИВАН и мразя тези българи Волен Сидеров,Слави Трифонов но другите не мога докато не ме за...ят в лицето,та искам конкретен отговор защо ме мразите!?
87
0
 
1
 
! Отговори
истина преди 11 години
браво умно казано точно от това се страхуват българите и каквито генетични анализи да им правят истината е една те не са индоевропеиско племе те са от жълтата раса за разлика от нас които сме индоевропеидна нашата прародина е Индия нали така господа българи а тези платени днк анализи може да си ги закачат на стената за успокоение!ДОСКОРО бяха арийци дошли от Иран сега станаха най старотото население в европа какъв цинизъм ,къда останаха траките ,византииците или те са дошли от индия !
86
0
 
0
 
! Отговори
ИСТИНА преди 11 години
НЕ ЗНАМ КАКВИ ГЕНЕТИЧНИ ИСЛЕДВАНИЯ СА ПРАВЕНИ И ОТ КОГО НО АКО СА ОТ БУЪЛГАРИ АЗ НЕ ИМ ВЯРВАМ НО ОПРЕДЕЛЕНО НЕ СТЕ НАЙ СТАРОТО НАСЕЛЕНИЕ В ЕВРОПА ....СТАНА СМЕШЕН
85
3
 
2
 
! Отговори
Българин преди 11 години
92 - да мразиш *** не е расизъм, а хуманизъм, защото тия същества не са хора и са зловредни за цялото човечество !!! Расизъм е да мразиш черните или жълтите хора безпричинно, само заради цвета на кожата им. Китайците са създали една от най-древните и велики цивилизации, а *** заслужават уважение заради това, че са останали хора в среда, която ги е подтиквала да се качат отново по дърветата.А ти, *** (93) първо се ограмоти и тогава пиши по форумите.
84
1
 
1
 
! Отговори
яотнжн преди 11 години
До 94Ей, ***.Вече научно доказано, включително и с генетичен и ДНК материал сме един от най- добре съхранените индоевропейски и БЕЛИ народи на европейския континент.ДНК на съвременните българи се припокрива с нашите предци отпреди хилядолетия 68%, постижение с което много малко народи в Европа могат да се похвалят.Недей ми разправя кой бил минавал и кой не.НИЕ БЪЛГАРИТЕ сме имали първите национални държави в Европа.Ние сме най- старото население на Европа и обитаваме тук от хилядолетия.
83
4
 
5
 
! Отговори
kiko преди 11 години
TEZI NEGRAMOTNI I MARZELIVI I KRADLIVI POLO4OVESI 6TE ZATRIAT BALGARIA !!!!
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До А.В.Торът Ti bulgarite za bqla rasa li gi ima6? Vurni v u4ili6te da si vzeme6 istoriqta nanovo!Sled vsi4ki narodi koito sa minali prez bulgariq, bulgarite edva li sa tolkova bqla rasa!Nqma po-ome6an narod ot bulgarskiq!Samo pod cigansko robstvo ne ste bili, ama i tova 6te stane m...ka ti mrusna rasistka!!!
81
1
 
2
 
! Отговори
ciganin преди 11 години
До Българин Na tebe mai otgore ti go govorqt! Otdale4e si li4i , 4e nqma6 vruzka s glavniq mozuk, no puk zatova si na drugo- po-vis6e nivo, kontaktuva6 s izvunzemnite...!
80
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Расистите никога открито няма да кажат, че са такивa"Винаги го казвам,без да се притеснявам.Аз живея в България,децата ми са българи от поколения,защо да се притеснявам от факта,че мразя ***
79
6
 
16
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Именно защото *** са оставили дълбока следа в балканската култура, балканските страни няма да прокопсат.
78
6
 
15
 
! Отговори
Българин преди 11 години
*** нямат култура - всичко, което се води *** култура - маанета, гьобеци и прочее, те са взели от народите на чиито гръб са паразитирали - турци, перси, арапи и т.н. Самите *** никога нищо не са създали - за колко *** - учени, професори, композитори, художници сте чули? Николко... защото *** са нисша раса, *** - и специалистите по генетика отдавна са открили това... но под натиска на разните псевдохуманисти, проучванията им се пазят в тайна !!!
77
12
 
13
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Лицето брегович е една жалка *** ***, сигурно е обратен и обича да го кецат ***.А всички знаем каква е хъхряшката "култура" - да крадат, да лъжат, да отвръщат със зло на тези, които са им дали залък хляб, да се въргалят в *** и собствените си л.***. Маймунякът в джунглата, делфинът в морето, прасето в *** дори - всички те са по-висши същества от ***, които ненормалните смятат за хора по чистко анатомически причини... но човекът не е само анатомия !!!
76
0
 
1
 
! Отговори
ilijan преди 11 години
До 666! СУПЕР...ne ribja a RIBLJA CORBA-ZAUVJEK
75
10
 
36
 
! Отговори
А.В.Торът преди 11 години
Всеки що-годе умен човек в днешно време, ще не ще, СТАВА расист. При положение, че двигателят на човешкия прогрес - бялата раса, в момента е принудена да се срамува от това, че е по-добра от другите раси, аз добро бъдеще за хората (като биологичен вид) не виждам. Развъждайте *** - ***, араби, латиноси, ***, хранете ги с помощи и благотворителност, копайте си гроба с усмивка и бъдете толерасти. АЗ НЕ СЪМ И НЕ ЖЕЛАЯ ДА БЪДА. P.S. Горане, съвокуплявай се с женския си родител!
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ник грифинto vse edno bulgarite ne kradat i ne praviat red bez4instva ..da ne govoria 4e ne blagodarenie na *** pensionerite vzimat po 150 lv a na hora koito mnogo dobre znaech
73
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** и култура?!?!?!?!?!?Първобитен и квантова физика.
72
3
 
62
 
! Отговори
ник грифин преди 11 години
Нямам нищо против ***, но не съм съгласен да си потя ризата и кръв да капе от ръцете ми, а те да ми крадят имуществото и труда, да правят по 10 чавета и плачат за помощи, ревейки, че ги дискриминирам...Това не го приемам категорично и ще стрелям срещу сганта!
71
28
 
9
 
! Отговори
eve1 преди 11 години
Мразя чалгата но трябва да признаем,че Брегович е творец.А и за *** е прав,трябва да се научим да живеем с тях друг изход просто ще е фатален за всички.
70
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен За Емир Костурица и Горан Брегович това е съвършенно вярно!И двамата се лутат,за да открият своята идентичност.Най-лесно им е да крадат от *** култура.По-трудно се представят проблемите във високо духовния свят на творците.И двамата са алкохолици и мързеливи!Сърбия вие кьочеци,штрака с пръсти,слуша ***-"трубачи",а има претенциите,че е православна страна?!