Неизвестно произведение на Щраус звучи за първи път у нас

„Кадрил на творците” е една от изненадите на Новогодишния концерт в НДК
7 дек 2012 08:36, Петя Славова
1
Неизвестно произведение на Щраус звучи за първи път у нас
Маестро Емил Табаков. Снимка: НДК

Напълно неизвестно произведение на един от най-популярните композитори за всички времена – Йохан Щраус, ще звучи за първи път у нас на 1 януари 2013 г. в зала 1 на НДК от 18.30 часа, съобщиха от НДК.

Става въпрос за „Кадрил на творците”, който е част от програмата в традиционния Новогодишен концерт. Произведението е изградено като „музикален пъзел” от популярни мелодии на известни композитори .

Изненадата е на маестро Табаков, който заедно със Симфоничния оркестър на БНР, ще поведе публиката на „Пътешествие по Дунава” в първия ден от новата година.

„Всяка година се стремя да изненадвам и провокирам хората с нещо ново и различно. Публиката трябва да се развива и обогатява”, твърди диригентът.

За празничния концерт той и колегите му са подбрали творби на Шуберт, Лехар, Барток, Марин Големинов, Панчо Владигеров и др. Всички композитори са от държави, през които минава река Дунав. Към програмата може да се привлекат и композитори от други дунавски държави като например Сърбия, издаде маестрото днес.

Концертът е съпътстван от изложба, наречена също „Пътешествие по Дунава”, която е отворена за посетители до края на декември.

 Фестивалът вече започна с концерт на Мариза на 1 декември, а в афиша са Хосе Карерас (10 декември), Vienna Mozart Orchestra (14 декември) и Конча Буйка (18 декември). Ще бъде представен и спектакъла на Нешка Робева „Кармен от факултета”. На 5 декември отвори врати и традиционния „Софийски международен панаир на книгата”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
0
 
! Отговори
Филхармонист преди 11 години
Е тоя на снимката е голем модел, мноо мъ кефи, кът го глеам кви маймунджилъци прай докат дирижира, ХА ХА ХА!