Най-известните ирландски музиканти

Да видим кои са по случай St. Patrick`s Day
Обновена: 18 мар 2013 10:00 | 18 мар 2013 10:00,
6
Най-известните ирландски музиканти
Боно Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

На модерната музикална сцена от десетилетия наред Обединеното кралство продължава да запазва водещото си място по отношение на качеството и макар да не разполага с огромните средства, които се влагат в млади артисти отвъд Океана, да бълва година след година сериозни музикални постижения. В многообразието на култура и традиции, така неразривно вплели се през вековете на Острова, различните течения и влияния вече трудно се разпознават.

Ирландските музиканти обаче винаги са били сред най-изявените и в тази връзка решихме днес, ден след вчерашния St. Patrick`s Day – може би най-важният празник в календара на Ирландия, добиващ световна популярност през последните години, да споменем някои от най-впечатляващите имена идващи от там. Започваме с някои много знаменити през 90-те, но днес вече позабравени имена, идващи от Ирландия.

Шиниъд О`Конър се прочу не само с прекрасния си глас, който помним от хитове като Nothing Compares 2 You, със своите странности, но най-вече с пламенно изразените си позиции и постъпките й в защите на женските права. Enya пък е сред най-уникалните изпълнители на световната сцена, съумяла по магичен начин да съчетае фолклорно звучене, инструментали и съвършен глас и да ги направи известни навсякъде. Тя продължава и до днес да твори своите чудесни произведения, макар и с по-малко популярност.

 

От миналото можем да си спомним и няколко рок насочени проекта - The Cranberries, които имаха немалко хитове, а и до днес са известни със Zombie. Връщайки се още по-назад с две десетилетия стигаме до ирландските титани на рока Thin Lizzy, на които дължим и модерната преработка на култовото Whiskey In The Jar, превърнато по-късно в хит от Metallica. В тази връзка не бива да забравяме и класиците от двете страни на границата в Ирландия – Rory Galagher и Van Morrison, които никога не са достигали такава световна слава, но са почитани в съответната си родина.  

Сред по-новите имена също има някои доста популярни вече изпълнители от Ирландия. И докато The Script са доста добра банда, но малко прекалиха с комерсиалното с общото си парче с Will.I.Am, то Snow Patrol са сред много сериозните попълнения сред младежите банди от последните десет години. Допреди 10 години пък друга момчешка банда беше по върховете на световните музикални класации и до ден днешен се счита за един от най-продаваните модерни проекти, идващи от Ирландия – Westlife, които се вписваха добре в тогава модерното звучене на бой бандите.

 

И разбира се, накрая стигаме до най-известните имена от Ирландия, а и сред най-големите въобще за последните 20-30 години, една от най-емблематичните групи, популярна не само с музиката си, но и с великите си шоута и дейности извън музикалната сцена.

С неизчерпаемата си енергия U2 се наложи през 80-те и 90-те като поп-рок феномен, а нейният лидер Боно е и сред най-разпознаваемите филантропи в света, като редовно се ангажира с множество хуманитарни каузи. С хитове като The Sweetest Thing, One и With Or Without You, U2 заслужено извоюваха световна слава за себе си и се превърнаха в едни от най-ярките посланици на родината си в света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: ирландски музиканти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Музикални инвалиди......Евала.Да сте чували случайно за Лиза Жерард?!?Айде лека.Повече няма да ви отварям.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че то не са само те музиканти от Северна Ирландия от изброените, те и там го празнуват тоя измислен Сайнт Патрик
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Snow Patrol дори не са ирландска група. Създадена е в Дънди, Шотландия и е северноирландска/шотландска група. Много слабо проучена и написана статия.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
The Corrs също липсват в тази статия, а не бива. Страхотна група и една от любимите ми.
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гари Мур е, как са го изпуснали ми е интересно?
2
1
 
2
 
! Отговори
Един преди 11 години
Не че искам да критикувам, но споменавате за Тин Лизи, а забравяте за китариста им, чиято солова кариера е толкова велика, че малко от хората чували името му знаят нещо за групата и за Фил Линът. Да ви кажа ли кой е този китарист и певец или си знаете?
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
The Dubliners