Дания спечели Евровизия-2013

Определят победителката Емели де Форест като датската Шакира
Обновена: 19 май 2013 11:22 | 19 май 2013 08:35, Елка Василева
96
Дания спечели Евровизия-2013
Победителката Емели де Форест. Снимка: БТА

Дания завоюва първото място на музикалния конкурс Евровизия-2013, който се състоя в шведския град Малмьо.

Двадесетгодишната датчанка Емели де Форест получи най-голямата подкрепа на зрителите и на журито за песента "Only Teardrops"  (Само сълзи). Общо 25 държави се състезаваха на финала на конкурса, който бе наблюдаван от около 125 милиона телевизионни зрители, отбелязва агенция Ройтерс.

Емели де Форест изпълни любовната балада боса, в позата на  русалка в съпровод на барабани и флейта, извикващи във  въображението приказни образи на Ханс Кристиан Андерсен. Тя  събра 281 точки. Някои журналисти определят Емели като "датската Шакира".

На второ място завърши Фарид Мамадов от Азербайджан с  песента "Hold me", а трета се класира Злата Огневич от Украйна с "Gravity".

Следващото издание на конкурса - Евровизия-2014 - ще се  състои само на няколко километра от Малмьо - на отсрещния бряг  на пролива Ересун в датската столица Копенхаген.

Дания печели на Евровизия за трети път. Първата победа е в Лондон през 1963 г., а втората - в Стокхолм през 2000 г., припомня БТА.

До ранните утринни часове продължи празненството по случай победата Емели де Форест Евровизия-2013, съобщава ИТАР-ТАСС. Тапи от шампанско се разлетяха във въздуха и викове "Победата е  наша" прозвучаха сред датските фенове още щом водещата Петра Меде обяви преди края на гласуването победата на Де Форест и нейната песен "Само сълзи".

На заключителната пресконференция певицата, без да скрива емоциите си, размаха пред журналистите официалния приз - тежка  статуетка от прозрачно стъкло под формата на микрофон. "Още не  мога да осъзная какво се случи", призна тя. След срещата с  медиите тя се отправи в дискотеката на "Евровизия-2013", за да  отпразнува успеха си със своя екип.

На страницата си във Facebook Емели получи поздравления от  премиера на Дания Хеле Торнинг-Шмит и от лидера на опозицията, ръководителя на Либералната партия Ларс Расмусен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
1
 
! Отговори
NINA преди 10 години
AZERBAIJAN NA PIRVO MYASTO
76
1
 
1
 
! Отговори
нина преди 10 години
FARID ZASLUJAVA PIRVO MYASTO
75
3
 
1
 
! Отговори
уса преди 10 години
Този "конкурс" евровизия винаги е бил пълна измислица,определянето на победител е доста съмнително и без никаква прозрачност,много от песните в първите три места ,в повечето случаи са доста посредствени.Абе с две думи и там е само политика ,лансиране и лобита......
74
0
 
4
 
! Отговори
емо преди 10 години
До Гоцеаз гласувах, разбира се не за азербейджан. тотална уйдирма това жури. дано поне смсите отидат за благотворителност.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Калоянale ei kvo razbirash ot pesni ti lee
72
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** от Дания пее за любов...
71
1
 
0
 
! Отговори
Castor преди 10 години
До varg: Volbeat! Ако не си ги чувал, голям пропуск!
70
2
 
3
 
! Отговори
Castor преди 10 години
*** песен!
69
3
 
6
 
! Отговори
Калоян преди 10 години
До аз Българската песен е с ид*отски текст , а що се касае до изпълнението - то е срам за гилдията . Елица май толкова си може - квичеше като приклещена кокошка . Грозно и жалко !Аз най-много харесах песента на Беларус .
68
6
 
5
 
! Отговори
аз преди 10 години
Не мога да разбира какво толкова ядете гъ*а на българската песен? Кое и е лошото.Точно българска е,взета от традиционния фолклор.....добри музиканти не биха сътворили лоша песен.Кое е лошото на ритъма ? Чудесен, съвременен.......Добър Музикант е Стунджи.....лицето и таланта си е заложил......айде де!
67
3
 
6
 
! Отговори
аз преди 10 години
много *** песен,няма мелодия ,нищо.....онли тиърдропс :)
66
4
 
6
 
! Отговори
нона преди 10 години
абсолютен кич, елементарно по традиция /на на на и ла ла ла/ - чух няколко песни... имаше арменска група, която ми задържа вниманието... останалите с малки изключения... но комент:)
65
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименdobre , na vas xaresa li vi bilgarskata pesen , ? a minalata godina ? po- minalata ? kak ste se klasirat kato ne stavat pesnite ??/
64
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поздравления за Емели ! За съжаление, Българя представи една притоплена фолклорна "пица" и за пореден път заслужено отпадна ! Да се надявяме на следващия конкурс !
63
1
 
34
 
! Отговори
Леа преди 10 години
Страни като Словакия, Чехия, Босна и Херцеговина спряха участието си поради икономически причини, защото този конкурс преди всичко струва много пари от данъкоплатците. Полша, Португалия, Турция и други спряха участието си, защото намират регламента за класиранията на песните несправедлив. Питам аз, ние по-богати ли сме от тези страни, че да идем на Евровизия, по-добри класирания ли имаме, че продължаваме да участваме? Това са 6 години подред без финал за България и никой не спира този парадокс.
62
4
 
19
 
! Отговори
d преди 10 години
да е.а и ЕС и евровизията им, тия гелосани гейове са ни взели за мезе и са решили да ни унищожат като нация, на гърците онзи ден дадоха 4милиарда евро, а на нас само глоби измислят, да не би гърците да спазват законите повече от нас,тук няма заведение без да не се пуши, в мини маркетите продават домашни яйца без печат еи така на рафтовете,и още мн други но нищо не им се казва от брюксел , а нас ни скъсват от глоби а отгоре на това и членски внос им подаряваме
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Palna boza!
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Palna boza!
59
1
 
6
 
! Отговори
gtf преди 10 години
замисъла е оригинален, *** мен нещо не ме грабва ...
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Peny Lane