Почина композиторът Борис Карадимчев

Остават неговите песни като "Бяла тишина", "Хора и улици"
Обновена: 12 апр 2014 20:01 | 12 апр 2014 19:21, Елка Василева
65
Почина композиторът Борис Карадимчев
Борис Карадимчев. Снимка: архив, Булфото

Днес внезапно ни напусна известният композитор Борис Карадимчев, съобщи БНТ.

Борис Карадимчев е автор на някои от вечните хитове на българската музика - над 300 популярни песни, сред които заглавия като "Бяла тишина", "Робинзон Крузо", "Хора и улици", "Нашият град" и "Циркът" на група Тангра и др. Композира и музиката за над 40 игрални филма като "Сватбите на Йоан Асен", "Момчето си отива", "Селянинът с колелото", "Матриархат", "Оркестър без име".

Още по темата

Борис Карадимчев посвещава на музиката целия си живот. Първите си пиеси за цигулка написва като студент в консерваторията. Нарича ги “Шест музикални картини”. Той възпитава любовта към музиката у децата като художествен ръководител на детски хор “Пим-Пам”, 20 години преподава филмова музика в НАТФИЗ.

В края на 70-те и през 80-те години особено плодотворно е  сътрудничеството на маестрото с групата "Тангра". Сред най-популярните му песни от 90-те години са "Времето е наше", "Отново е Коледа", "Рождество", "Алилуя" /Коледна пиеса/.

Носител е на много престижни отличия, между които от фестивала в Сочи /1967/, "Златният Орфей" - 1967, 1977, 1979, награда за цялостно творчество - 1997 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Борис Карадимчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е човек, живял с музиката и дал много за нея. Ще остане в паметта ни със сътвореното. Красивото няма възраст, щом радва и вдъхновява душата. Нека почива в мир.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е човек, живяр с музиката и дал много за нея. Нека почива в мир.
54
5
 
0
 
! Отговори
pak edin преди 10 години
shterev i nechitav vid ima,ne vi e sram ,,zapo4inal i to predi 4asove gnusotii,bg jivotni,bezsramnici
53
4
 
1
 
! Отговори
oshte edin преди 10 години
mitko shterev VELIK???izprashtqhte beosudeni dushi e ariqta na gilda ot rigoletto na verdi edno kum edno,plagiatorbolkuci
52
0
 
15
 
! Отговори
ех преди 10 години
Хора и улици, град като градТръгваме някъде, после назад.Тръгваме някъде, път като пътИска ли питане, наш е светът.Погледи до един, без именаМладост е нашата главна вина.Хора и улици, ден като денПогледи срещнати, миг откровен.Погледи срещнати, профил, анфасНечие щастие тича до нас.Трепети, шепоти без именаМладост е нашата главна вина.Тръгваме някъде, после назадХора и улици, свят като свят.
51
0
 
14
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
Поклон!
50
0
 
33
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Тъжно...отиват си човеците, остават мижатурките...Вечна му памет!!
49
0
 
29
 
! Отговори
Strict преди 10 години
"Над морето изгрява деня и блестят върховете на мачтите кораб вдига отново платна да отплува със вятъра, а в платната белее една тишина."Да, Борето отплува с този кораб в морето на вечността!!!Поклон пред тази свята личност!
48
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Освен Борис Карадимчев,в Ябол са родени много "големи" българи,(изключваме Волен Сидеров защото той е срам за Ямбол),например Митко Щерев,си е 100% каргонски ***, но си е наш любимец,помня го как всеки ден с акордеончето на гърба катереше по "Дика"ходеше до читалище "Съгласие" на уроци по музика.
47
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мир на праха му! Моите съболезнования на семейството и целият български народ.
46
0
 
31
 
! Отговори
Сократис преди 10 години
Той само преди няколко дена имаше рожден ден...Това и то Съдбата...Трябва да живеем по-скромно и смирено,да се уважаваме и почитаме един друг защото никой не знае кой ще е следващия...Господ да прости греховете му а душата му нека намери вечен покой!
45
24
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Борето Карадимчев не беше лош композитор за България. Когато слънцето съвсем ниско стои, тогава и джуджетата хвърлят големи сенки.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 35Галфон, я вземи прочети пак какво е писал 33 и тогава псувай като каруцарин!
43
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 43ААааа, тука се дразней- на определението ВЕЛИК. И като казах преди час тук по-долу че тоя не е велик и скочиха разни екземпляри.АМИ НЕ Е ВЕЛИК ТОЯ, просто обикновен композитор!Велик е Енио Мориконе!Велик е Митко Щерев!
42
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 41Никой не очерня творчеството на тоя композитор бе, п.тко заспала! Просто му очернят името някои *** тук, като го наричат 'Велик". Значи всеки стойностен музикант и композитор го имате за велик ли? Кажете че беше стойностен, кадърен композитор, но определението велик, не е зьа него. Съжалявам!
41
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бог да го прости! Стойностен творец от време, в което имаше изкуство, а не чалга и дрога!
40
0
 
32
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Няма да споря дали е бил "велик" или не, това дори не е толкова важно. Важното за мен лично е, че Борис Карадимчев е композитор, създал красиви български песни, които и днес се харесват и пеят от немалко хора. Правил ми е впечатление на приятен и дружелюбен човек. Бог да го прости и нека песните му да продължават да звучат и да се пеят!
39
0
 
34
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 10 години
Още едно листо падна от дървото на изкуството а те вече не останаха тъй много-броят се на пръсти и то само на една ръкаДай Господи на тоз човек утеха на душата и нека всички го споменуваме с добро а тези които са се докоснали до неговото творчество-да бъдат благословениВечен покой!
38
0
 
25
 
! Отговори
Вяра преди 10 години
Бог да прости Борис Карадимчев, мир на праха му и светла му памет! Кой/коя си ти, дето си направил/а толкова много злобни и негативни коментари, като не харесваш такъв тип музика, не я слушай? Стига си очернял/а качествата на композитора, създал тези прекрасни песни! Няма българин, който като чуе, да не си запее (поне наум) "Бяла тишина", "Хора и улици", "Нашият град", "Циркът", "Робинзон Крузо"! Това означава, че са създадени от талантлив композитор и талантливи поети!
37
31
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Борето Карадимчев беше направен композитор по партийна линия.