Рапът не е само дрога, мацки и секс

Не съм моралист, но идвам с други послания, казва Боби Ваклинов
Обновена: 22 юли 2014 11:56 | 22 юли 2014 08:52, Александър Попов
25

Снимка: личен архив

Наричат го "Повелителят на скункса" и нито един роден политик или ВИП не се радва да го срещне. Боби Ваклинов от "Господари на ефира" със сигурност е репортерът, когото известните не искат да виждат. Поне когато в ръката държи златния скункс. Този негов образ обаче ще се сблъска с другия му - на певец. Може да е изненада за мнозина, но Ваклинов е свързан с рапа от много години, но сякаш реалният му дебют ще бъде с етикет "2014 година". След броени дни той ще се включи като специален гост в 359 Hip Hop Hell Tour, а есента ще бъде много силна, защото тогава бял свят ще видят няколко сингъла, в които участват и други родни изпълнители. Вече е факт новата му песен "Неудобно", която е повод да ви срещнем с Боби Ваклинов - без скункс.

Сам казваш, че чувстваш "Неудобно" като дебют, а зад гърба си имаш и други парчета?

Тази песен я чувствам като дебютна, защото е първата, която е на прилично ниво. Разбира се, може да бъде и по-добре, но бъдещето е пред мен. Имам много демо записи, които по една или друга причина не са видели бял свят и може би е по-добре.

Хората те свързват с "Господари на ефира", няма ли да е трудно да те възприемат като певец?

Дойдох в София да уча журналистика с желанието да стана рапър. "Господари на ефира" ми е любимо предаване, но не вярвах, че мога да попадна в него.

Ти си кандидатствал за репортер в родния Благоевград още като ученик...

Да, то по-скоро беше като шега. Държа да отбележа, че "Господари"-те са ми приоритет, пък и Джуди Халваджиян ще прочете интервюто. Вече сериозно, искам да му благодаря, че е широко скроен и ме подкрепя.

В такъв случай какви са амбициите ти на музикалната сцена?

Определено имам големи амбиции. С музика се занимавам много отдавна, предполагам рапърите не го знаят и гледат на мен малко скептично.

Усещаш ли някакво настроение срещу теб?

Не, даже парчето, което пуснах, се прие доста добре в гилдията. Някои бяха учудени от нивото, то не че е много високо. Но това е нормално да им минават такива мисли. Например 100 Кила 15 години работи, за да стигне дотук. Бобо съм го слушал 10 години преди да вземе награда за дебют... Така че аз ще си извървя своя път. И рапър не се става лесно.

В песента ти има едно намигване към 100 Кила...

Да, но е съвсем добронамерено. Слушам неговите песни, макар да не мога да кажа, че е сред фаворитите ми. Не съм съгласен с някои от посланията му, но няма нищо негативно към него - виждаме се, поздравяваме си. Аз съм на мнението, че случайности няма и той си е заслужил всичко постигнато досега.

В този жанр не е рядкост да се атакуват колеги чрез песните си...

Да, така е. На базата на моя образ мога да подкачам всеки, но това не е идеята.

Още като ученик си пробвал да работиш с различни продуценти, при Румънеца и Енчев си бил, защо не се получи?

С Румънеца и Енчев подържаме приятелски контакти. Отидох при тях, когато бях в 12 клас и още не бях Боби Ваклинов, а Борис Ваклинов. Подпитаха ме съвсем тактично дали имам богати родители, или спонсор зад гърба си. А на мен майка ми е актриса. Не се получи. Това е водещо при всеки продуцент, ако нямаш гръб, не се получава. А аз не съм някакъв гений.

Сега като си Боби Ваклинов, сигурно е по-различно?

Сега имам няколко предложения, но аз си работя с Ros Koz от HiT sHOP Music Group. Имам желанието да работя с други изпълнители, но плановете ще ги следвам постепенно, стъпка по стъпка.

Работата в телевизията плюс ли е?

Е, естествено, че е голям плюс. Не мога да си кривя душата, че ми отваря врати. Джуди ми завъртя клипа в предаването, в национален ефир. Ако бях Борис Ваклинов, едва ли щяха да ми обърнат внимание. Пак казвам, че "Господари на ефира" е на първо място, но аз съм млад човек и мога да не спя, но ще намеря време да се занимавам и с музика.

Какво искаш да кажеш с песните си?

В рапа най-важни са посланията. Знам, че веднага ще тръгнат коментари, но не го правя за пари. За мен рапът е послание и искам да кажа това, което мисля.

Жанрът носи доста критики заради текстовете, в които често се споменават дрога, секс, жени...

Мога да отговоря с част от моята песен: "За да бъда най-отпред, не ми трябва амфет, за да съм Мистър Бийн, не ми трябва кокаин".

Ти самият пробвал ли си?

Аз съм израсъл с песните на Спенс за тревата, но никога не съм пушил. Познавам доста хора, които ходят на чалготека и смъркат амфети, а тези с повече пари - кокаин. Така че музиката няма нищо общо и не бива да се слагат етикети. Доста пресилено е да се твърди, че всички рапъри са наркомани. Това е музика, която описва действителността. Тук искам да вметна, че най-популярните изпълнители трябва да са наясно, че ги слушат много деца и е време да кажат и някои важни неща.

Кои са важните неща за теб?

Тук искам да цитирам любимата ми група X-Team, с които съм израснал: "Не може цял живот да пиеш, е... и пушиш трева, защото така ще израснат и твоите деца". Човек може да се забавлява без наркотици. Няма лошо да пийнеш някоя бира, винце, и аз не съм светец. Но наркотиците не ме влекат въобще. Между другото, познавам 90% от рапърите, които засягат в песните си темата за наркотици - повечето са пробвали един-два пъти и въобще не злоупотребяват. Макар за мен и това да е злоупотреба. Но сред младото поколение кой не е пробвал трева? Не съм някакъв моралист, но идвам с други послания.

Възможно ли е, няма ли да бъдат задушени тези послания от тези, които в момента са на върха?

Да, възможно е. Колелото се върти, нещата се променят, включително и в музиката. Но всъщност не може певец или песен да са виновни за това, че детето ти се друса. Ето да вземем сериала "Под прикритие", който се излъчваше по обществената телевизия, бе шумно рекламиран. За какво става въпрос там? За същата работа. И всички се гордеят с този сериал. Да не се възприема като критика, просто факти. Не смятам, че и като отидеш на кино да гледаш някой екшън, после правиш същите неща, като излезеш от киносалона.

Ако трябва да връчиш "Златен скункс" в музиката на кого би го дал?

Трябва да помисля... Не мога да се сетя в момента.

Толкова ли са безгрешни всички?

Замислям се кой има по-малки провинения. Много има за скункс, но кого да откроя? Да номинират читателите и ще връчвам. То може и аз да съм за "Златен скункс", да си кажат - ето го, и тоя пропя.

Работиш в телевизия, екран не ти липсва, но вече тръгнаха коментари за пореден пропял тв водещ...

Всеки има право на мнение, макар че аз имам някакъв бекграунд в рапа.

Разкажи малко за този период?

Още като ученик в Благоевград ходех на партита, но чак като станах на 20, започнах да хващам цаката как се получават нещата. Но тогава в моя живот навлезе "Господари на ефира" и трябваше там да се доказвам. А може би пък сега е назрял моментът. Не се обиждам на критиките, но нека ми дадат малко толеранс и ще видят, че наистина имам какво да покажа, и смятам, че го мога. Истината е, че има и добри отзиви, включително и от колеги. То и най-слушаните изпълнители имат хейтъри, но като направя още едно, две, три... десет парчета, и ще ме признаят. Защото когато работиш и го правиш с удоволствие, нещата се получават. Аз си имам работа и музиката я правя, защото имам вътрешна потребност. А имаше една статия, където пишеше, че Ваклинов избрал хилядарките в рапа. Това си мислят сигурно хората.  Но парчето ми не е комерсиално, всичките ще са в тази стилистика.

Парите обаче са при комерсиалните изпълнители...

За да се развиваш, трябват пари, но има и много ъндърграунд изпълнители, които не са в медиите и имат много участия. Като Димчо и Фо например. Песните не им се въртят, но са достатъчно популярни.

Дуетът на Димчо с Миро тръгна...

Да, с Миро ще се завърти. Представял ли си си някога Миро да направи дует с рапър? И то Димчо е добър рапър, не е някой като мен, новобранец.

Всъщност изненадах се от дуета на Мария Илиева с Криско.

Е, и тя иска да се закачи за актуалното.

А ти с Криско?

Общото между двамата е, че и двамата минахме през лейбъла на Спенс. Макар и в различни периоди. Бях известно време в "Сам съм си рекърдс" за няколко месеца, но имахме някакви разминавания във възгледите. Но аз си оставам приятел със Спенс, защото е един от рапърите, които съм слушал, и му се кефя здраво. 

Спенс също поде кампания за посланията в песните?

Аз го подкрепям в някаква степен, за него не мога да кажа лоша дума. Аз съм се формирал като артист с посланията на X-Team, иронията и изказа на Ицо Хазарта, както и звученето на Спенс. Това са хората, разбира се, има и от днешните изпълнители много добри. 

Кажи няколко думи какъв си извън сцената и телевизията?

Гледам да спортувам, запалил съм се в последно време. Макар че все нещо ми пада на главата или се удрям. И не мога да постигна желаната форма, малко смешно е. Вечер гледам телевизия, това вече си е професионална деформация. Трябва да знам какво се случва. Гледам да чета книги. Сега искам да се запиша на един курс в СУ, в който да тренирам речта. Ще ми бъде полезен и за телевизията, и за музиката.

Майка ти не ти ли помага в тази област?

Помага ми, и то много. Дори в 12 клас се разкъсвах между медиите и НАТФИЗ. Но предвид, че тя след толкова години на сцената взима смешна заплата, реших поне един от фамилията да подходи малко по-прагматично. Някак трябва да си плащаме и сметките, не става само с духовна храна.

Какво обичаш да четеш?

Ходих на базара на книгата и си купих доста. Последното, което чета, е една доста увлекателна книга на един съвременен автор Юнас Юнасон - "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна". Разказва се за един стогодишен, който избягва от старческия дом навръх вековния си юбилей. Искал да направи нещо откачено в края на живота си. Много интересен сюжет. Кефи ме и Буковски, той си е наполовина рапър. Но има още много за четене.

Рап и книги, не е ли странна комбинация?

Не съм съгласен. Защо да е странна? Не съм някакъв книжен плъх, но обичам да чета.  Между другото, тук искам да вметна по темата за текстовете, че не всичко е наркотици и секс. Сещам се за Явката. От негова песен разбрах, че Ангел Каралийчев е живял с куршум в гърдите. От рап песен го разбрах, а това си е въпрос за 5000 лв. в "Стани богат".

Коя е любимата ти книга?

Малко се притеснявам да я кажа, защото няма да мога да се обоснова. Това е "Майсторът и Маргарита", от родителите си знам, че тя се чете в различни етапи от живота. Аз я прочетох на 20, но след време ще я прочета отново.

На финала, какъв ще бъде успехът, който би те удовлетворил?

Ще отговоря с едно четиристишие от песен на любимата ми група X-Team:

Дано да съм богат на мисли, чак след това богат
Дано да съм душевно силен, чак след това богат
Дано да съм всестрано образован, чак след това богат,
Дано, когато стана богат, да помня този такт".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Боби Ваклинов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Хилтън преди 9 години
youtube/watch?v=JKBwL4KF7Go&list=RDJKBwL4KF7Go#t=22РУСКИ РАП, ДА ВИДИТЕ КОЛКО СМЕ ЗЛЕ В БЪЛГАРИЯ .Кой за какво пее, какви кози, какви 100 кила, какви фъфлещи роми ?
19
0
 
2
 
! Отговори
хах преди 9 години
Както и още няколко,качествен хип хоп от доста време няма на световната сцена,тук таме някой ъндърграунд албум,скоро завършвам висшето си,обиколил съм доста столици по света,слушам и хеви метъл както и хардкор,не знам дали мога да бъда класифициран като ***...Айде със здраве,слушайте си гюбеците и хвърляйте салфетки,"професорчета",а да и да не забравя.Криско,100 кила,както и тоя ***,НЕ СА ХИП ХОП!Те могат да бъдат причеслени към вашите поп фолк кумири.Истината е в old school-a!
18
4
 
2
 
! Отговори
hah преди 9 години
Това,че вие сте слушали мейнстрийм помии не значи,че рапа е простотия.Рапът е послание,вербален протест срещу обществото,средата в която живееш.Било просташко,а за Rza,Killa Priest да сте чували,хората ви редят за атоми и използват научни термини,които плитките ви мозъци едва ли ще са чували.Wu tang clan,2pac,Diabolical,Immortal Technique,това са уникални изпълнители,които са всичко друго,но не и простаци.А иначе,в България качествен хип хоп правят 4-5 човека.Явката,Жлъч,Атила,Ндое
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам, че 90% от коментарите ги е писал Веско Маринов под различни псевдоними, аиде почваите с хеита!!!Всеки ще си праи квот си иска бе....оууу!!!Аиде палете комбаините, че е жътва...:-)))))
16
0
 
5
 
! Отговори
bb преди 9 години
той е и алкохол...
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и ти ли пропя ***
14
1
 
8
 
! Отговори
Теди Москов преди 9 години
Когато на кофти човек му е гот, това е чалга.Когато на готин човек му е кофти, това е блус.
13
1
 
6
 
! Отговори
@13 преди 9 години
"...проста музика за прости хора никога не може да има над 1 милярд фена..."Простаците са много повече, отколкото културните и образованите.
12
2
 
16
 
! Отговори
читател преди 9 години
Рапът - просташка музика за простаци.Колкото по-големи простащини се изричат в т.н. текст, толкова повече простаците го харесват.
11
3
 
18
 
! Отговори
4oko преди 9 години
Рапът си е чиста чалга ,само дето ритъма е различен.Дрънкат небивалици и се клатят като маймуни в опит да подражават на *** от сащ ,изобретили този вид "музика".
10
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много хора тука са много заблудени що е то РАП ..било американската чалка , просташка музика за прости хора и тн ...вие живеете в некъв измислен свят :) Първо , американската чалка ако може така да се каже е Кънтри музиката и в частност Bluegrass стила! Второ , проста музика за прости хора никога не може да има над 1 милярд фена , и проста музика никога не може да излезне от бедните квартали и да стане водещ стил музика - това е чувство! Просташката музика е БГ Чалгата, никому неизвестна!
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
поредния ***,целящ да стане популярен с глупоститеси
8
0
 
7
 
! Отговори
Бобката преди 9 години
Вместо това е трева,к*ви и е..ане.
7
12
 
0
 
! Отговори
krz преди 9 години
Има качсвен и смислен български рап, но за съжаление не се пуска по мас медиите - ТВ и радио. За съжаление там па почит са повърхносните изпълнители и текстове като този по-горе.Ето примери за искински и смислени БГ рап парчета.https://youtube/watch?v=EHTwrMi1reAhttps://youtube/watch?v=KKzPurkprQchttps://youtube/watch?v=snovoMRxrSM
6
8
 
27
 
! Отговори
Arbiter elegantiarum преди 9 години
Рапът е американската чалга, създадена от простаци за простаци.
5
12
 
8
 
! Отговори
БГ РАП преди 9 години
Много е жалко, когато не можеш да разбереш и да вникнеш в нещо да го зачеркваш и да му слагаш етикети. Аз съм човек, който е доста образован и в богат опит в комуникациите с хора. Това не ми пречи да ми е приятъно да слушам рап. Нито съм престъпник, нито наркоман. Садя цветя пред блока и се дразня на пушачите п озаведенията и все пак харесвам ХИП ХОП БИИТС. Евала не на песента, защото не е много добра, евала на човека Баклинов. ИСТИГА С ТАЗИ ОМРАЗА СТИГА КОМПЛЕКСАРЩИНА ТРЯБВА ПОДКРЕПА ...
4
1
 
5
 
! Отговори
Не разбирам преди 9 години
А за какво се пее?
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбира се, че не е дрога, *** и сводничество, той е и подтикване към насилие и хулигански прояви. С две думи за "кандидат затворници". Дори незнам как ви харесва да си ви псуват тея *** с текстовете си слушайки ги....
2
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още един безработен, решил да се прави на музикант, жалка история!
1
4
 
13
 
! Отговори
sdgsdfg преди 9 години
Поредния наглец с амбиции!Защо продавате семки и бонбонки незаконно?И оправиха господарите България.