Швеция спечели "Евровизия 2015", Русия остана втора

Стокхолм ликува с шестата награда от конкурса
Обновена: 24 май 2015 08:44 | 24 май 2015 08:19,
33
Швеция спечели "Евровизия 2015", Русия остана втора
Снимка: Reuters

Швеция спечели 60-я песенен конкурс "Евровизия 2015", предадоха световните агенции.

Шведският певец Манс Зелмерльов с песента "Герои" ("Heroes") спечели още преди края на преброяването на гласовете, отбелязва Франс прес. Руската изпълнителка Полина Гагарина с песента "Милион гласове" ("A million voices") остана на второ място. На трето място остана триото "Ил воло" от Италия. Младите тенори се представиха с песента "Голяма любов" (Grande amore).

Зелмерльов изпълни песента си на фона на черен екран с анимирани гноми, отбелязва Ройтерс. Изпълнението му помогна да спечели гласовете на телевизионните зрители в конкурса, в който участват представители на 27 страни.

През 2012 г. отново спечели шведски изпълнител, отбелязва ТАСС.

Телевизионните зрители и националните журита дадоха на Зелмерльов най-големия брой гласове сред 27-те участници. Поп-песента, с която той участва в конкурса, е вдъхновена от момче, помогнало му когато бил дете и срещал трудности да си намира приятели, съобщава ДПА.

Зелмерлов събра 365 точки, Гагарина 305, а италианското поп-оперно трио 292 точки. Победата на шведския изпълнител означава, че догодина конкурсът ще се състои в Швеция, отбелязва Асошиейтед прес. Финалът на конкурса, състоял се на най-големия закрит стадион във Виена "Винер Щадтхале", беше открит вчера с изпълнение на Виенския филхармоничен оркестър.

"Благодаря!", "Нашият герой!": при обявяването на победата на шведския изпълнител на песенния конкурс "Евровизия 2015" Швеция изпадна във възторг, отбелязва Франс прес.

В нормално спокойната шведска столица Стокхолм победата беше отбелязана с фойерверки и натиснати клаксони. С шестата победа на "Евровизия" Швеция заема второ място сред страните, печелили най-много издания на конкурса след Ирландия, която е записала 7 победи.

"Господи, колко горди ни прави той тази вечер!", възкликна коментаторка от Шведската телевизия (СВТ). "Невероятно съм щастлив! Това е сбъдната мечта", заяви самият победител, цитиран от СВТ. Хиляди го поздравиха в социалната мрежа "Фейсбук".

28-годишният певец вече е любимец на шведите, които не се уморяват от неговия ентусиазъм и скромност. Шведските медии подчертават, че всички страни са дали точки за неговата изява. За сравнение, руската изпълнителка Полина Гагарина не получи нито една точка от Литва и Сан Марино, припомня ТАСС.

10 000 души присъстваха на финала на конкурса в австрийската столица. Смята се, че предаването е било гледано от 100 милиона зрители, отбелязва ДПА.

Чуйте и песента, спечелила конкурса: 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
До ГошуКенеф? Да дойдат ***!До българчето berlin и 25, 27 и останалите географиЕвропейска Русия от Баренцово море до Черно, от Урал и десния бряг ня р.Урал, северните и СЗ брегове на Каспийско море и по Главния Кавказки хребет е НАЙ-ГОЛЯМАТА СТРАНА В ЕВРОПА. Забравих Калининградска област. А що щат Кипър или Исландия в Европа? А Израел - и те участват в европейски мероприятия? Злобата разяжда, гонете я!
22
0
 
1
 
! Отговори
ppq корекция преди 8 години
До до 27 от ppqбез да искам натиснах 5 а трябва да е 3
21
0
 
2
 
! Отговори
до 27 от ppq преди 8 години
то 1/5 от Европа е Русия.
20
1
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Спечелилата песен на мен пък ми допадна, особено ефектите,какво толкова се иска от такъв конкурс
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама Русия в Европа ли е?
18
3
 
18
 
! Отговори
България спечели... преди 8 години
Нямаме работа на тоя политически фестивал. Музиката става заложник на политическите лобита. Тоя конкурс отдавна е мъртъв.
17
8
 
15
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 18И аз не разбирам Турция какво прави на европейски квалификации по футбол след като само 3 % от територията й са в Европа, ама на- Факт! За справка европейската част на Русия е 23% от територията й!
16
4
 
4
 
! Отговори
Хъммм преди 8 години
италианците буквално изпълниха стадиона с гласовете си , а "Лепа Брена" с присъствието си . Като цяло между третополовия и другия дето запали пианото , класиците пумпали станаха в гроба.
15
2
 
15
 
! Отговори
Фен преди 8 години
Според мен италианската песен беше най-добра, но това е изборът ....
14
27
 
17
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Аз въобще не разбирам каква работа има Русия на Евровизия?!
13
2
 
20
 
! Отговори
Ха преди 8 години
А ние защо не участвахме? Пак раздори магистрали избори и т.н. И Драго чая и БНТ яко се изложиха. Защо това не се споменава!
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 15 - GEI MOZUK - No " gei v muzei " ima samo v centura na Moskva.
11
4
 
30
 
! Отговори
75 преди 8 години
Ако Путин беше пял,Русия щеше да е първа.
10
6
 
29
 
! Отговори
vlady до 10 преди 8 години
Швеция има много стойностни изпълнители и композитори като Dan Swano, Peter Tagtren, Mikael Stanne, Jonas Renkse и т.н., но никой от тях няма желание да се излага на това недоразумение Евровизия участват в далеч по-стойностни фестивали. Нормално е да пратят некадърник.
9
7
 
11
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Това още ли го дават? Не бяха ли фалирали?
8
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аве ***, кога се наспахте ?
7
25
 
45
 
! Отговори
браво Гагарина преди 8 години
Шведът беше гола вода, но му дадоха наградата по политически причини. Истинският победител е Гагарина! Браво на нея!
6
9
 
22
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
Много зле беше: 90% пяха на английски и 90% пяха за разбитото си сърце. Единствено Черна Гора и Румъния вкараха малко национален колорит . А тези сценичните двойки (4-5) бяха връх на лиготията. Евро шит
5
12
 
7
 
! Отговори
bulgaristan преди 8 години
pi4aga e kefi ma
4
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4estito na Sweden , az sushto se radvah na pobedata im.