Македонски виртуози в НДК

В програмата им има творби от Бах, Моцарт и Чайковски
8 юни 2015 11:12, Петя Славова
1
Македонски виртуози в НДК
Снимка: НДК

Трима от най-добрите македонски виртуози пристигат в България. Може да ги чуем на11 юни от 19.00 часа в Зала 9 на НДК. Концертът е в рамките на XX “Салон на изкуствата”.

Страшо Темков (флейта), Гордана Неделковска (обой) и Елена Атанасовска (пиано) ще изнесат богата програма, която изпълняват блестящо, включваща произведения на Йохан Сабастиан Бах, Волфганг Амадеус Моцарт, Роберт Шуман, Пьотр Илич Чайковски и др.

Страшо Темков е сред малкото македонски музиканти, които са свирили в “Карнеги Хол” в Ню Йорк - една от най - престижните световни концертни зали. Репертоарът му обхваща периодите от барока до съвременната музика – Темков изпълнява нови творби, както от световната литература за флейта, така и от македонски композитори.

Гордана Неделковска е носител на много награди от национални и международни конкурси. В момента преподава обой, камерна музика и методика на преподаване на духови инструменти във Факултета по музика в Скопие, декан на факултета за втори четиригодишен мандат. Като солист свири с известни оркестри като Симфоничния оркестър на Националната капела на Санкт Петербург и други. В Украйна свири заедно със световноизвестния цигулар Найджъл Кенеди, а в Италия, освен в известни концертни зали, през 2009 г. свири с маестро Мориконе по негова покана. Тогава той споделя: "Изпълнението на Гордана Йосифова Неделковска ме успокои. Тя е толкова внимателна, красноречива и точна в израза, че бях развълнуван, когато я чух. Не очаквах да чуя такова изпълнение”. На всеки солов рецитал Гордана Йосифова свири поне едно произведение от македонски автор. Тя изнася концерти в много престижни зали като зала "Сметана" в Прага, залата на „Болшой” в Москва и много други.

Елена Атанасовска е една от най-известните и уважавани македонските пианистки, които участват активно в музикалния живот на страната си и в чужбина. Пианистката е била многократно солистка на Македонската филхармония, изнася и самостоятелни рецитали. Акомпанирала е по време на редица концерти в Гърция, Сърбия, България, САЩ, Италия, Испания, Португалия, Босна и Херцеговина и Косово. Работи в много проекти на Симфоничния оркестър на Македонското радио и в звукозаписни сесии на филмова музика. Атанасовска участва активно в концертите на Македонската филхармония и постоянно сътрудничи с много известни музиканти. Представя се на фестивалите "Охридско лято”, Летния фестивал в Скопие, "Дни на македонската музика", Bitfest и др. Работи като корепетитор във Факултета по музика в Скопие и в момента подготвя дисертация.         

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: македонияндккласика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Македонците са културен народ, не като българския. При нас единствено чалгата е на почит.