Райна Кабаиванска с награда "Св. Св. Кирил и Методий"

Отличието е било присъдено на Валери Йорданов, Стефан Цанев и др.
18 юни 2015 14:33, Петя Славова
3
Райна Кабаиванска с награда "Св. Св. Кирил и Методий"
Снимка: НДК

Примата на българската оперна музика – световно признатата Райна Кабаиванска ще бъде удостоена с наградата „Св. Св. Кирил и Методий” - за цялостен принос в областта на културата. Отличието е традиционният приз на фестивала „Салон на изкуствата”, който се организира ежегодно от Националния дворец на културата.

„Жестът Ви ме развълнува дълбоко. Приемам го и като знак за усилията, които полагам в последните години в работата с моите ученици. Това е и причината всеки път да се връщам в България, щастлива за майсторските класове, които водя през всичките тези 15 години в Нов български университет”, написа голямата оперна певица в специално писмо до изпълнителния директор на НДК – Мирослав Боршош.

Райна Кабаиванска ще бъде удостоена с приза на НДК на официална церемония през септември тази година. Наградата се присъжда за изключителни постижения в областта на изкуствата, за цялостно творчество, за съществен личен и обществен принос към българската духовност и култура. Номинираните за наградата трябва да имат дългогодишно и трайно присъствие в НДК чрез своите произведения и творческа дейност, чрез репертоара и различни публични прояви в областта на културата.

Автор на статуетката е скулпторът Красимир Трендафилов. Творбата му изобразява светите братя, чиято фигура израства от създадената от тях азбука. Наградата се присъжда единствено от името на НДК веднъж годишно, в края на художествено-творческия сезон и символизира връзката на културния институт с духовното покровителство на светите братя Кирил и Методий. Заедно със статуетката, отличените получават и специален диплом.

Сред удостоените с приза през годините са: акад. Светлин Русев, Йордан Радичков, Валери Петров, акад. Антон Дончев, Богомил Райнов, проф. Стефан Данаилов, Стефан Цанев, Леда Милева, Йълдъз Ибрахимова, „Щурците” и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно заслужено получават високите награди и тримата.Сигурен съм, видели са и обичта в очите на хората,а тя е най голямата награда.
1
2
 
1
 
! Отговори
браво преди 8 години
Има български имена,когато ги прочетеш или ги видиш на сцената ,предизвикват в теб непринудена усмивка и те карат да се чувстваш горд,достоен и пред тях се чувстваш някак си нищожен и малък,не смееш да гъкнеш,да възроптаеш, да си недоволен.Освен уважение,почит и респект друго чувство не можеш да изпитваш.