Джаз фестът в Банско стана Джос фест

Носителката на "Грами" пя последна на 19-ия джаз фест
15 авг 2016 12:40, Екип на Dnes.bg
6
Джаз фестът в Банско стана Джос фест
Снимка: Даниел Димитров

Джос Стоун пя последна на 19-ия джаз фестивал в Банско и превърна последната вечер в истински Джос фест, изпълнен с тълпи от фенове, дошли в планинския ни курорт специално заради нея.

Певицата бе боса през цялото време, въпреки ниските за сезона температури и навлечените с якета и шалове фенове, изпълнили до краен предел градския площад.

По време на 90-минутния си контакт с публиката красивата британка, работила с Джеймс Браун и Соломон Бърк, представи и парчета от новия си албум Water for Your Soul, записан със сина на Боб Марли – Деймиън.


Джос показа, че на сцената се чувства като у дома си – тя пищя, смя се, тича сред публиката, опита се да я дирижира, дори пофлиртува с фенове. Шегуваше се и със себе си, докато отпиваше чай, а за капак обсипа аудиторията пред себе си с дъжд от истински свежи слънчогледи.
 

Гостуването на Джос Стоун в България е част от световно турне, започнало през 2014 г., като целта й е да изнесе концерт в над 200 страни по света. У нас звездата имаше престой от едва няколко часа, в които отказа контакт с медии, нямаше саундчек, освен този на музикантите й, което пък отложи началото на програмата за вечерта с 80 минути.

Веднага след края на изпълненията си носителката на "Грами" почти светкавично бе изведена от района на фестивала. Заради нея в Банско дойдоха и петима журналисти от Гърция, с надеждата, че ще могат да я интервюират. 

Пред Джос Стоун атмосферата разгорещиха четирима японци, обединени под името "Рализдиг`с бенд". Най-атрактивният от тях – Юширо Токуда (саксофон, кларинет, вокал) се появи на сцената по сако, къси панталони и джапанки. Видът му обаче не бе минус нито за настроението на публиката, нито за него и на колегите му блестящо представяне.

Доказателство за класата на тези музиканти е и това, че всяка година свирят на престижния джаз фестивал Jokohama Jazz Promenade в Япония, а 36-годишният Юширо е първият джаз музикант, удостоен с наградата на град Чиба, наречена "Ново лице в областта на културата и изкуствата“ за 2008 г.

Името на формацията е смесица от думите лъч, джаз, поезия и проучвам, и означава "да изследваш джаза, който излъчва лъчи топлина и докосва сърцето с поетичността на текста".

Автор: Даниел Димитров

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Банско джаз фест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
един пътник преди 7 години
До Анонимен: Много точна диагноза! Скъп медиен продукт, без особено добър пълнеж. Ако не са двете негърки от бек вокала "великата" Джос просто никаква я няма! Пискливо гласче, не особено оригинално сценично присъствие, от което "най-интересното"беше, че "винаги пеела боса"! Ако е за босото, Росито Кирилова от години трябваше да е супер звезда! Освен японците и тримата американски супер-джазмени, най-добрите концерти бяха на Шакатак и сензацията на фестивала, родената в България фадистка Силвия!
5
0
 
0
 
! Отговори
една жена преди 7 години
Към АнонименБлагодаря за отговора.Много се радвам, че сте имали това удоволствие да слушате на живо. Аз не бях там. Радвам че, че казахте и добри думи за изпълнителите. Това изках да "изкопча" от вас и съм много доволна. Просто исках повече положително да пишете - това ни е нужно на българите. Пак благодаря.
4
0
 
1
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
Раки Джос със салата ,
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До една женаДа, между сряда и неделя бях в Банско, в т.ч. - и на джазфеста. И мога да кажа много добри думи за повечето изпълнители, които чух в тези дни, особено за невероятните "Шакатак", триото на Честнът, португалците и уникалната италианка, която пя в петък. Вие бяхте ли там в събота?
2
0
 
0
 
! Отговори
една жена преди 7 години
А вие - Анонимен, успяхте ли да присъствате, имайки предвид вашата постоянна заетост по форумите, или пишете по "интуиция"? Много негативизъм и неуважение показвате с писанията си за всяко едно коментирано събитие или личност, а това не носи нищо хубаво в живота на хората. Помислете си кога какво пишете.
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Инфото е писано от човек без уши - ДС наистина предизвика огромен интерес, но истината е, че гласово тя е чиста проба издънка, беквокалистките й бяха много по-добри от нея. Бендът, с който забиваше, бе нещастен и на фона на истеричните й опити да копира Тина Търнър във високия регистър се получи просто комично. Момата е чист маркетингов продукт - русо, хубавко, ама без фризиране на гласа в студио не върви!Големите на джазфеста тази година бяха Шакатак, но писалият не знае и това!