Отиде си музикалната легенда Ленард Коен

Той композира едни от песните, превърнали се в омагьосващи химни
11 ное 2016 08:55, Петя Славова
11
Отиде си музикалната легенда Ленард Коен
Снимка: БТА

Легендарният певец и композитор Ленард Коен почина на 82-годишна възраст. Кончината му породи емоционални реакции сред политици, музиканти и актьори, предадоха световните агенции.

С дълбоко прискърбие съобщаваме за кончината на поета, композитора и твореца Ленард Коен, написа неговият агент във Facebook.

Загубихме един от най-уважаваните и плодотворни визионери в света на музиката, се казва в изявлението.
Коен живееше Лос Анджелис и по-късно днес ще има мемориална служба там.

Роден на 21 септември 1934 г. в семейството на заможни евреи в Монреал, Коен композира едни от песните, превърнали се в най-омагьосващите химни на последните десетилетия. Няколко поколения пееха и танцуваха на музиката на най-известните му композиции - "Suzanne" или "So long Marianne".

Първият албум на Коен включва именно тези две песни и излиза през 1967 г. Две години по-късно излиза вторият му албум, повлиян от кънтрито. В него е включено едно от най-успешните му парчета "Bird on The Wire". Много известни изпълнители като Джо Кокър и Джони Кеш направиха нейни кавъри.

Музиката на Ленард Което беше несравнима, заяви канадският премиер Джъстин Трюдо по повод кончината на Коен.

Всички знамена в Монреал днес са свалени наполовина заради кончината на Коен, обяви кметът на града Денис Кодер и изрази съжаление, че светът губи един музикален титан.

Певицата Бет Мидлър написа в Туитър, че си е отишъл още един магически глас. Джъстин Тимбърлейк нарече Коен несравнима душа. Актьорът Ръсел Кроу благодари на Коен за всички спокойни нощи, за размислите, за перспективите и за истината, пропити в песните му.

Коен беше един от най-влиятелните творци в музиката, появили се през 60-те години на миналия век, редом с нобеловия лауреат за литература Боб Дилън и канадския музикант Джони Мичъл.

Преди да започне активна музикална кариера Коен е живял на гръцкия остров Идра, където е публикувал стихосбирка и два романа, припомня БТА. Той се премества в Ню Йорк през 1966 г., за да се отдаде на музиката. През 1995 г. прекратява музикалната си кариера и става будистки монах. Приема името Джикан, което означава тишина. Следващите шест години не издава албуми.

През 2005 г. се оказва, че негов дългогодишен мениджър го е обрал с 5 милиона долара, които откраднал от пенсионния му фонд. Тогава Коен се връща в музиката и прави епично турне от 2008 г. до 2013 г., по време на което изпълнява 387 песни.

На 21 септември Коен издаде нов албум, озаглавен "You Want it Darker". В него той задава въпроси за човешката природа и за всемогъщия бог. Албумът е пропит и от мисълта за смъртта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
8
 
! Отговори
право преди 7 години
До Анонимен Измежду почитателите на Слави - нито един
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"канадския музикант Джони Мичъл"Джони Мичъл е жена
6
0
 
21
 
! Отговори
Tanya преди 7 години
През -последните няколко години го слушах непрекъснато-песните му носят освен меланхолия и някакво невероятно успокоение. Нека почива в мир!
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех снощи пак го слушах без да знам за болестта му... Да почива в мир, имаше невероятен глас.
4
2
 
20
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Един велик ум! Много тъжна новина.... Дано почива в мир.
3
0
 
29
 
! Отговори
Майсторът на меланхо преди 7 години
Почина канадския певец, композитор и поет, Leonard Cohen. Майсторът на меланхолията. На 82 години. Песните му Chelsea Hotel No. 2, Hallelujah, Suzanne и So long Marianne ще звучат вечно. Поклон! Бог да го прости!
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Беше велик! Бог да го прости!
1
2
 
31
 
! Отговори
Халиф Мезути преди 7 години
Мир на праха му. Легендите стават все по-малко...