Музикална радост: Брегович и Биело дугме с концерт в София

Шоуто е на 7 април от 20 часа в столичната "Арена Армеец"
29
Музикална радост: Брегович и Биело дугме с концерт в София

Легендите на балканския рок "Биело дугме" ще ни представят едно уникално шоу с най-големите си хитове, любими на няколко поколения. Концертът на бандата, с участието и на Горан Брегович, ще се състои на 7 април от 20 часа в "Арена Армеец", съобщават организаторите от Sofia music enterprises.

"Биело дугме" са може би най-популярната група в бивша Югославия, известни още и като "Ролинг Стоунс на Балканите". Групата е създадена през 1974 г. в Сараево и в първоначалния й състав са вокалистът Желко Бебек, барабанистът Ипе Ивандич, кийбордистът Владо Правдич и бас китаристът Зоран Реджич. Основател и основен двигател на групата е Горан Брегович.

Самият той се научава да свири на цигулка в музикално училище, от което е изключен поради "липса на талант". Впоследствие майка му купува китара на бъдещата звезда и така поставя началото на една уникална кариера.

Още дебютният албум на Биело Дугме - "Kad bi bio Bijelo Dugme" от 1974 г., със своя разтърсващ балкански рок звук, ги превръща в звезди за отрицателно време. Емблематичното едноименно парче и следващите хитове с подобно звучене поддържат тяхната огромна популярност, описана от медиите като "Дугмемания".

Най-успешна година за Биело Дугме е 1988, когато излиза албумът "Ćiribiribela", на чиято обложка е нарисуван Ноевия ковчег. Хит №1 от него става песента "Гергьовден" (Đurđev dan). Като използва стихотворение на Джордже Балашевич и стара циганска тема, и прибягва до съпровода на циганския оркестър на Феят Сейдич, Горан Брегович сътворява може би най-големия си шедьовър.

На следващата година групата се разпада, поради нарастващото напрежение в Югославия. Все пак популярността на Биело Дугме не намалява, а за уникалните им концерти, посетени от рекорден брой зрители, продължават да се носят легенди.

През 2005 г. бандата се събира отново за три концерта в Сараево (Босна и Херцеговина), Загреб (Хърватска) и Белград (Сърбия). Специално на шоуто им на Хиподрума в Белград идват над 250 000 екзалтирани фенове.

Освен хитовете на Биело Дугме, Горан Брегович създава и невероятна филмова музика. Той е композитор на повече от 30 заглавия, сред които най-известни са трите шедьовъра на Емир Кустурица – „Циганско време“, "Аризонска мечта" и "Ъндърграунд". Брегович е автор и на музиката към култовия френски филм "Кралица Марго", който му носи номинация за наградата „Сезар“, както и на музиката за българския филм "Летете с Росинант". Пише песни и за легенди като Иги Поп и Сезария Евора.

През 2016 г. Горан Брегович и останалите от Биело Дугме се събират отново за няколко концерта. Успехът е изключителен – шоуто им в Белград е разпродадено за броени дни. Обявени са още две дати, билетите за които също свършват бързо.

Заради големия успех на тези концерти, през тази година Биело Дугме поемат на турне. То стартира на 23 февруари в Лондон, а малко повече от месец по-късно ще видим за първи път на една сцена у нас Горан Брегович и Биело Дугме.

Билетите за концерта на „Биело Дугме“ вече са в продажба на цени от 30 до 90 лв. и могат да бъдат закупени в мрежите на Тикетпро и Ивентим,.

Организаторите от Sofia music enterprises обявиха, че първите 500 билета ще са на промоционална цена с 10 % отстъпка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
калинко преди 6 години
истината е че големата звезда вече нема къде другаде да пее,отдавна не ги канят никъде и никой освен балъците в българия не им слуша скапаната музика
20
3
 
13
 
! Отговори
критичво настроен преди 7 години
защо имат толкова ненормално име?сигурно името отговаря на музиката им!не знам какво толкова се захласват в софия по тези чалгаджии!по времето на соца унгарските групи правеха най-качествена музика в целия соцлагер,за тях никой не говори,всички са зяпнали чалгата,държавичката ни наистина потъва,и светлината в тунела е от насрещния влак
19
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТези които натискат не харесвам също да се поинтересуват дали Бело Дугме са идвали и преди в България!!!!!
18
0
 
17
 
! Отговори
Сашо преди 7 години
До MAKEDONРазбира се, че са от македонски песни! Те и Металика от македонските песни копират...
17
16
 
1
 
! Отговори
Сашо преди 7 години
До !Тези песни нямат нищо общо с онези (Шамара през Устата...). Такива текстове рядко се срещат в рок-музиката. Особено някои балади.Направих си труда да преведа някои за приятели, не знам дали още стоят във вибокса...
16
4
 
18
 
! Отговори
говорещ на меко преди 7 години
тъй като гледам коментарите,много са иизвестни сред интелектуалците от люлин и от младост,ние пък простите предпочитаме английска и американска музика,пред балканския тюрлю гювеч
15
21
 
12
 
! Отговори
Webley revolver преди 7 години
Една от най-великите банди, без никакво съмнение. Който нарича песните на Дугме сватбарски или ги сравнява с Трифонов, показва тотално неразбиране и пълна музикална глухота. Даже тъп0та.
14
13
 
7
 
! Отговори
Владимир преди 7 години
Само да внеса едно уточнение, защото статията не е написана коректно.Следейки изявите на формацията последните месеци мога да споделя следното.1. Желко Бебек не участва в концертите2. Концертите се провеждат с оркестъра за сватби и погребения на Брегович и аранжиментите са доста "къдрави" да речем3. Само на моменти някой балади са приемливи за слушане от тези които познават оригиналното звучене на групатаето няколко примераhttps://youtube/watch?v=7LKJzsJ2TTIhttps://youtube
13
14
 
7
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Taka e..... [do 12] grupata ima ime ...Bijelo dugme a poentata e deka kopceto e na kosula [riza] na ubavata devojka......
12
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** да се поинтересува малко повече за групата и дали е идвала и преди в България, бил съм на концерт на Бело Дугме в Габрово в летния театър през 1981г., един незабравим концерт и една невероятна група.
11
17
 
5
 
! Отговори
? преди 7 години
Има ли нещо лошо в думата м***од%а?"късите рокли бяха на м!о:д)а"
10
15
 
7
 
! Отговори
е... да... преди 7 години
Жалба за младост бе емблематична за нас.. и "многозначеща"... бе история, философия."нямаше още никакви хора около кафенето Кристал... късите рокли бяха на мода, Емил Димитров не бе още запял..."Късите рокли... 1968... слагаха ни "печати' на краката, ако полите са къси.. беше лято...( сега е смешно, абсурдно, необяснимо... но така станахме философи..)
9
8
 
16
 
! Отговори
! преди 7 години
Благодаря на 11! Освен ако не си прави шега( Бяло копче?), но тъй като обичам да знам "смисъла на думите"ще потърся и текста на песента.Никога не слушам тези песни ( и не само тези-Шамари, Крисковци..) ( но това е друг въпрос..)Обичам да чета и да знам всичко...( А на Вас желая успех!)
8
16
 
11
 
! Отговори
Floro преди 7 години
М,да песните им днес са като "Жалба за младост" на лека му пръст Тошко Колев. Иначе групата свири рок, много повече рок отколкото Трифонов някога ще изпее, пък и повечето ни групи също. А името , както писаха вече е Бяло копче, това копче дето е на гърдите на ризата на хубавото момиче...
7
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 9 Bijelo Dugme означава Бяло Копче... Тъй ли пък нищо не сте чували за тях... https://youtube/watch?v=TZdz9RYRDIo
6
7
 
21
 
! Отговори
превод? преди 7 години
И какво означава "Биело Дугме"?Явно че всички пеете по цял ден сръбски песни.За по-простите като мен е неразбираемо заглавието.
5
16
 
10
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Ne e ........ BELO dugme ...a na bosanski Bijelo ... so dolgo jjjj.Glavnite pesmi im se so ritmika od Makedonska melodija....
4
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сръбският език е твърд като западнобългарския.Това че сте се домъкнали в София от майна си райна не ви дава право да обиждате групата.Няма такива мьекания, затова моля коригирайте си статията.
3
17
 
28
 
! Отговори
uff.. преди 7 години
И кои залитат по тези кръчмарски пиянски песни?( Сл Трифонов- сигурно.)
2
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е бИело, а е БЕЛО ДУГМЕ.Аман от мякалници.