Паганини и Бауи на една сцена – с цигулката на Ара Маликян

НДК се оказа тесен за феновете на ексцентричния музикант
Обновена: 16 мар 2017 13:58 | 1 мар 2017 17:08, Камелия Цветанова
0

Снимка: Dnes.bg

Зала 1 на НДК се оказа тясна за почитателите на "гения на цигулката", концертиращ по цял свят, Ара Маликян.

Огромният интерес на публиката към един от най-екстравагантните цигулари се оказа напълно оправдан и той не разочарова българските си почитатели.

Още по темата

Концертът му продължи близо два часа и половина, а овациите не спряха.

Маликян, арменец, израсъл в Ливан, учил музика в Германия и Англия, сега живеещ в Испания, изнесе за пръв път концерт в България.

На феновете си призна, че когато заедно с придружаващите го музиканти, е планирал програмата на концерта, се е оказало, че искат да свирят над 6 часа. Естествено за организаторите това е било невъзможно, така че в крайна сметка се ограничиха до няколко изпълнения на класиците Шопен, Вивалди, Моцарт, Паганини и както го нарече Маликян най-великият композитор - Бах.

И макар че цигулката е класически инструмент, виртуозът може да свири всичко, така че изпълнителите на сцената зарадваха публиката и със своя вариация на "Живот на Марс" на Дейвид Бауи и хит на Лед Цепелин.

Голяма част от концерта обаче беше с авторските произведения на самия цигулар, а той разказа историята на всяко от тях. Едното е посветено на дядо му, който е бил много сериозен човек, но пък е имал прякорът "танцьора".

Друго е за една от цигулките му, която е било много, много евтина за разлика от тези на съучениците му и когато го попитали каква е, той измислил, че е направена от Алфредо Равиоли, който измайсторил само пет и след това отишъл в Швейцария, за да стане фермер. Вдъхновен от измислицата си, той написал "Счупени яйца". Маликян е посветил и "Реквием за смъртта на една цигулка" на неговата, когато е паднала от масата и се счупила.

Цигуларят разказа и как на 15 години е свирил на еврейски сватби, по-късно е бил част от ирландски бенд. После работил с Бой Джордж.

Музиката в "Невероятната история на една цигулка", както се казва неговият 25-и пореден албум, част от който прозвуча на сцената на НДК, е повлияна от тази на Близкия Изток - арабска и еврейска, Централна Европа, Аржентина, Испания.

Цигулката, неговата първа, е направена в Модена и е пропътувала до Ливан, за да попадне при малкия тригодишен Ара.

Миналата година Ара Маликян обиколи няколко бежански лагери, за да подкрепи бягащите от войната сирийци.

Призивът му за мир и за приемане на бежанците прозвуча и на концерта му в НДК.

"Дядо ми е останал жив като е избягал от Армения, защото някой му е дал цигулка и така е минал границата за част от оркестър. Стигнал е до Ливан, после аз заминах за Германия, защото можех да свиря на цигулка", призна Маликян и призова: "Сега, когато по света има повече от 63 хиляди бежанци, нека ги приемем".

Основното послание, което носи той на многобройните си концерти, е това за мир.

Музикантът е роден през 1968 г. в Ливан. Баща му е арменец и цигулар-любител по настояване на дядото, спасил живота си с цигулката, на която не е можел да свири. От баща си малкият Ара е посветен в музиката, основно в ливанските музикални традиции.

На 12 години изнася първия си концерт, а на 15 печели стипендия за музикалното училище в Хановер. По-късно продължава музикалното си образование в Лондон.

Така започва поредица от албуми, концерти, колаборации, пътувания и отзиви на възхищение към музиканта с рошава гарвановочерна коса.

Днес Маликян живее в Испания и е концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид, но пътува постоянно. Концертитрал е във всички световноизвестни театри в света  - солово или със симфоничен оркестър.

Предстои му концерт в Турция, който е непосредствено след този у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари