Българка от виртуозите на Ла Скала: Не спирай да мечтаеш!

Елица Демирова: На 15 г. слушаш рап, на 50 е различно!
12 май 2017 13:52, Анисия Иванова
8
Българка от виртуозите на Ла Скала: Не спирай да мечтаеш!
Снимка: Reuters, архив

Човек не бива да спира да мечтае. Когато някой изпълни една мечта, веднага трябва да тръгва след следващата, защото в противен случай ще спре развитието му. Колкото и да е трудно, трябва да се върви само напред. В това е убедена младата цигуларка Елица Демирова. Вече 10 години тя работи в световноизвестния театър "Ла Скала" в Милано. Родена във Варна, завършила Музикалната академия в София, Елица отново е в родината, но този път като част от  "Виртуозите на Миланската Ла Скала".

За първата си "среща" с цигулката си спомня, че се е случила, когато е била на 5 години. И още тогава разбрала, че ще свири през целия си живот. Признава, че е търпяла лишения - честичко е пропускала игрите пред блока, защото е трябвало да се упражнява поне два часа на ден.

За себе си казва, че предпочита оркестровата дейност, а не толкова самостоятелните изяви. Причината е, че обича да е обградена от хора-съмишленици.

Работата в прочутата Ла Скала е много натоварена, понякога заетостта е по 10-12 часа на ден, а изискванията към музикантите са много високи, разказва музикантката в интервю пред БТА. По думите й не са редки случаите, в които се репетира веднъж сутрин, после - следобед, а вечерта има спектакъл.

"Там никой не прави деление дали си чужденец, или италианец, приемат те на база професионалните ти качества и дали можеш да работиш в екип", разказва българката.

Класическата музика никога няма да загине, смята Демирова. Има момент в живота на човека, когато той неминуемо се обръща към по-сериозното изкуство, той се променя с годините и започва да търси друг вид забавление, е нейното мнение.

Нормално е, когато си на 15 години да слушаш рап, поп, техно. Но когато си на 40 или на 50, нещата вече са съвсем различни, допълва оптимистично цигуларката.

В България хората постепенно се обръщат и започват да търсят изкуството. През последните години и театрите се пълнят, и концертните зали, малко по малко народът започва да са жадни за култура, смята тя.

Цигуралката е убедена, че децата трябва от малки да се възпитават в уважение къз изкуството, да им се даде възможност да слушат всякакъв тип музика, да разширят кръгозора си. За операта е много важен първият допир с нея, допълва младата музикантка. Според нея родителите е редно за начало да подберат нещо по-леко, най-добре оперета.

"Ако първо заведеш едно дете например на постановка на Вагнер, то никога повече няма да стъпи на опера, без значение колко години ще минат", смята цигуларката. После допълва, че според нея младите хора са отворени към света, те могат да разберат класическата музика, стига да им бъде представена по интересен начин. Нейната позиция е, че за този тип възпитание носи отговорност и образователната система.

В самата "Ла Скала" има такава практика - на генералните репетиции ходят цели класове, а посещението е или безплатно, или на символични цени, които са абсолютно по силите на всяко семейство. Идват деца на различна възраст, най-вече тийнейджъри, разказва Демирова. И допълва, че повечето от тях се забавляват, стига постановката да не ги отегчи. Когато усетим, че залата е притихнала, чувството е неописуемо, посочва Демирова.

Като слабост на българската образователна система младата жена отчита и факта, че децата в големите градове имат много по-големи възможности от връстниците си в малките селища. В Италия няма подобно нещо, навсякъде има училища, школи, а и инфраструктурата е организирана така, че всеки може да стигне по най-бързия начин, където иска, разказва Демирова и допълва, че у нас, в малките селища, дори да расте най-големият талант на света, може да остане неоткрит, защото няма как да се развие. Подкрепя позицията си с факта, че в момента в Ла Скала работят общо четирима българи, до един от големи градове - Варна, Пловдив и Бургас.

На въпроса какво би препоръчала на младите хора, които сега търсят своето аз, веднага отговаря, че най-добре би било всеки от тях да пътува и да опознае колкото може повече от света. "Това помага да се разчупят рамките и да се обогати мисленето, светоусещането. Така ще могат да разберат какво искат да правят те самите, да намерят пътя си и да се реализират успешно", обобщава Демирова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А клипче няма.Обучението по музика в училище се води от правоспособни учители със специалност музика, но самите те в огромната си част са мързеливи и не желаят предмета им да се приема насериозно, нито се слушат записи, нито се приема като изкуство с минало и теория.
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най обичам на Миланската скара вълшебната флейка...:))
2
2
 
8
 
! Отговори
До 1-Анонимен преди 6 години
Ти май си първи клас?Не прочете ли каква е тя. Чувал ли си за Миланската скала? Като станеш на 15-20 дано се научиш и къде се намира. Браво на момичето и дай боже повече такива амбициозни,способни и конкурентни млади хора. А ти засега учи защото на 14 ще имаш матура.
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1ти пък кой си, че не мога да се сетя?