Бачата, салса, що не и хорце. Хайде да се поразкършим!

Танци, подходящи за свалки и веселби
24 дек 2017 17:13,
4
Бачата, салса, що не и хорце. Хайде да се поразкършим!
Снимка: Rеuters

"Отивам на танци" - е сред често срещаните реплики, които чуваме от малки и големи вече 5-6 години. Модерно е поне няколко пъти в месеца да се хванеш на хорото, да разкършиш снага с латино танци или други по-екзотични стъпки, а след това със самочувствие да демонстрираш пред приятели, наученото в залата. И още нещо - танцът моделира тялото, гони депресивните състояние, предразполага към общуване и сближава.

Сред по-малко популярните танци у нас, които се усвояват в школи и клубове, е кизомбата. Комбинация от семба (предшественик на самба) и зук - стил танц и музика са в основата на кизомба, която се заражда в Ангола през 80-те - 90-те години. Горещите стъпки, които палят кръвта, идват от френските колонии на Карибските острови заедно със салса, меренге, бачата и ча-ча-ча.

Бачата, салса, що не и хорце. Хайде да се поразкършим!
Снимка: Reuters

Сега танцът е разпространен в Кабо Верде, Португалия, Мозамбик, Бразилия, Екваториална Гвинея, Испания. Кизомбата наподобява тангото, защото се изпълнява по двойки, но приликата е до тук. Отличава се с много свобода в движенията, особено от кръста надолу, както и с възможност за импровизация. На дансинга телата на мъжа и жената стават едно цяло, краката им се преплитат, приплъзват по пода, двамата правят въртеливи движения с ханша.

Този чувствен танц е вид прелъстяване, повод за запознанство очи в очи, което май доста куца на младото поколение. Според майстора на кизомба - Квенда Лима от Кабо Верде, който беше у нас, този танц не е за хора със задръжки, затова може да им помогне да ги захвърлят.

Данза кудуро е друг актуален танц у нас, но при него забравете за страст и свалки, а се настройте за як купон. Според хореографията му всички се нареждат в няколко редици и правят движения в определена последователност. Танцът стана хит след като певецът Дон Омар заедно с Лучензо направиха летния хит Danza Kuduro ("Танцувай кудуро").

Бачата, салса, що не и хорце. Хайде да се поразкършим!
Снимка: Reuters

Текстът на парчето им подсказва кое движение следва: "Ръцете горе! Само ханша! Развърти го! Танцувай кудуро! Не се изморявай сега, защото това е само началото! Раздвижи главата!". Но Дон Омар не е основоположникът на забавните стъпки, които представляват микс от хип-хоп, салса, меренге и могат да се изпълняват в различни посоки. Данза кудуро има същите корени като кизомба.

Още подходящи танци за голяма компания са муеве ла колита и ла бомба. Муеве ла колита се откроява със заигравка между мъжете и жените, което се изразява с повече въртеливи движения в раменете, ханша, секси слизане до земята и изправяне. Жената показва своята свенливост с танцово поведение, а мъжът с отривисто движение заявява желание за интимност. А Ла бомба често се използва за подгряващ танц в началото на латино парти, за да може всички участници да се отпуснат и след това да стартират по двойки.

Бачата, салса, що не и хорце. Хайде да се поразкършим!
Снимка: Reuters

Салсата също е сред социалните танци и е доста по-познат и разпространен у нас. Предимство е и свободата при салсата - липсват задължителни правила и стандарти. В различните части на света са се обособили различни стилове на този латино танц, които се отличават един от друг по стъпките и движенията на тялото. Хубавото е, че няма строги правила как да се танцува салса, така че стилът е въпрос на личен избор. Най-важни са забавлението и удоволствието.

Бачата е съчетание на музика и танц, произхождащи от Доминиканската република. Изпълнява се в ритъм 4/4, което е красноречив факт, че няма нищо сложно в това да уцелиш такта. Достатъчно е само да поклащате ханш и бедра и да вложите много чувство.

За първи път официално е признат като музикален стил през 1961 г., когато е направен първият звукозапис от Хосе Мануел Калдерон на сингъла Borracho de amor и Que sera de mi (Condena). Дълго време има негласна забрана за бачата в Доминикана, но през 1992 г. Хуан Луис Гуера печели награда Грами със своя албум Bachata Rosa и така бачата получава международно признание.

Бачата, салса, що не и хорце. Хайде да се поразкършим!
Снимка: Reuters

Модерната версия на танца бързо печели популярност и заради изпълнението на електрически инструменти и демонстрираното майсторство в свиренето на китара. Най-известната бачата група е "Авентура".

Меренге пък е един от най-динамичните карибски танци и се танцува по двойки в такава близост, че непознатите стават приятели за броени минути. Когато някой се стеснява, може да е на разстояние от партньора си, което не е в разрез с правилата.

Българските фолклорни танци също са на почит през последните години, което е начин да се запазят традициите. Все повече са младите хора, които показват умения, изпълнявайки Право хоро, Чичовото, Добруджанско, ръченица... И да не се окажем неподготвени за Дунавското хоро, с което стартира всяка Нова година!

Цената за курсовете по танци у нас са разтегливо понятие. Обикновено за едно посещение се плаща между 6 и 10 лева, месечната карта излиза от 50 до 100 лева, зависи колко посещения включва, както и дали става въпрос за частни уроци. А когато се плаща за двама човека, сумата е двойна. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бе, той е най-добрият организатор за 2017г.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Драго е перфектният преподавател по теория.