Александрина Пендачанска: 30 години на сцената

Спектакълът "Това съм аз" в НДК
2 апр 2018 10:22, Петя Славова
17
Александрина Пендачанска: 30 години на сцената
Снимка: архив, Булфото

Оперната прима Александрина Пендачанска ще празнува 30 години на сцената с мултимедиен концерт-спектакъл "Това съм аз" тази вечер от 19.00 ч. в зала 1 на НДК.

Събитието, продуцирано от НДК, ще отбележи 30-годишния творчески път на певицата, започнал от сцената на зала 1 през 1978 г. и включващ над 70 роли - от предкласиката (Попея, Агрипина) до музиката на 20-и век (Саломе, Кризотемис), от белкантои Верди (Семирамида, Ермионе, Сомнамбула, Елизабет, Луиза Милер, Еболи) до Бетовен (Фиделио) и Вагнер (Кундри), от колоратурен сопран (Царицата на нощта) до мецосопран (Кармен).

С гастроли на най-големите световни музикални сцени, с изпълнения под палката на знаменити диригенти, с високо оценени записи на Моцартовите опери в прочита на Рене Якобс за Хармония Мунди, наградени с множество награди, сред които BBC Music Magazine Award, Gramophone's Editor Choice, две номинации за "Грами" за най-добър класически албум и най-добър оперен запис Александрина Пендачанска е безспорно един от най-признатите гласове днес, отбелязват от екипа.

Специално за зрителите в НДК оперната певица е подбрала репертоар, включващ ария на Виолета от операта "Травиата", ария на Агрипина от едноименната опера на Хендел, на Графинята от "Сватбата на Фигаро" и на Електра от "Идоменей" на Моцарт, както и ария на Ермионе от Росини.

Пендачанска ще си партнира с оркестъра на Пловдивската опера под диригентството на Мартин Пантелеев. Спектакълът ще включва и кадри от емблематични роли в репертоара й.

През 2015 г. оперната дива направи забележителното си дългоочаквано завръщане в зала 1 на НДК, с което започна 29-ото издание на Новогодишния музикален фестивал. Ценителите на оперното изкуство се насладиха на изключителен концерт под диригентството на Сперанца Скапучи от Италия и съпровода на оркестъра на Пловдивската опера, припомнят организаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да много добър глас
13
2
 
2
 
! Отговори
ддт преди 6 години
Стига сте злобяли-мацката е готина и може и да пее.А Найо,не е единствения мъж на света,така че страшно няма....
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
78 година НДК не е било и проектирано даже
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А мъжът и Тицин е противен!
10
1
 
2
 
! Отговори
Кой ти гледа! преди 6 години
До АнонименДали 78 или 87..., явно е все тая ... Те са ... ей така! :-)) А от 78 досега са 40 години, а не 30 ;-) Ама кой ти брои ! (или брой ;-)
9
0
 
9
 
! Отговори
Прима е ! преди 6 години
Няма спор !Найо Тицин - нейният мъж е ужасно противен ,агресивен и бездарен !!!!Това само доказва ,че за да е успешен един брак единият трябва да води, а другия да следва. При тях Тя води , а той клибуца след нея , гледа децата и от време на време прави някой безсмислен филм, та да се води нещо някъде си ....Прочети още на: https://dnes.bg/index/2018/03/28/tova-sym-az-pytiat-na-primata-aleksandrina-pendachanska.372084
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврейски работи
7
3
 
0
 
! Отговори
Celena преди 6 години
Koia e tazi -sigurno i Oskar e polucila,ne sme ja cuvali !
6
2
 
7
 
! Отговори
Коментаридис преди 6 години
Айде сега да видимЕ и "творческия" път на Найо....
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗа 1987 става дума. Самата АП е родена пред 1970, и ще е малко странно странно да е започнала с оперното пеене на 8 години. За пореден път, професионализъм ни "блъска" от страниците на този сайт...
4
1
 
5
 
! Отговори
Пучини преди 6 години
Тя трябва да си отваря устата само на сцената и никога извън нея.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако започва творческия си път през 1978 г., то тогава трябва да чества 40-годишнина. А тя самата на колко години е?
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма снобарка! А найо цицин е ***....
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
егати вампиро