Пошлост лее се от екрана... Решението: Поправка "Сузанита"!?

Ще решат ли квотите за качествена музика проблема?
Обновена: 25 апр 2018 13:22 | 25 апр 2018 13:00,
73

Малолетната дъщеря на известния музикант Орхан Мурад Сузанита внесе в българското музикално пространство новата си провокативна песен. От Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) разглеждат новото парче на наследницата на рода Мурад. 

"Една държава може без култура, но ще загуби идентичността си. Така ще изчезнем като народ. Родителите на това момиче са ми приятели във Facebook. Баща ѝ Орхан Мурад сподели възмущението си, че прекрасните песни, които той пише, не се знаят, а нещо като парчето на дъщеричката му – продава", сподели депутатът от БСП и артист Нона Йотова.

Според композитора Вида Пиронкова във въпросната песен се пропагандира нисък морал.

Още по темата

"Тя накрая се изплюва върху органите на реда – върху държавата, върху нас. Медиите масово заливат с подобни песни и подпомагат потъването в културата", категорична бе тя в "България сутрин".

"Последните 15 години се предадохме като общество пред културата на пошлостта. Ние обсъждаме последствията, а не причината. Когато настъпи чалгаризацията на обществото, мнозина от нас си затвориха очите, а тези които въстанахме бяхме набедени за завистливи", подчерта музикантът Стоян Михалев и допълни, че качествената българска музика трябва да има трибуна.

Нона Йотова посочи пред Bulgaria ON AIR, че от БСП планират въвеждането на задължителни квоти за българска музика към държавните медии.

"Освен песни, като тази на отрочето на Орхан Мурад, останалата българска музика не се разпространява. С тези квоти няма да се пуска само пошлост. Вместо изкуството да възпитава и да издига духовността, в момента това е слизане до най-низките човешки страсти", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
23
 
! Отговори
К'во става браа преди 5 години
В днешно време да си посредствен е модерно и печелившо. Пазарна икономика. Продаваш това което се купува. Тъжното е, че сега 1 поколение нови момиченца ще си помислят, че могат да бъдат като Сузанита и Гери Никол. Ще има да ги копи пействат. Хип- хопа е новата чалага
31
36
 
16
 
! Отговори
реално преди 5 години
15 годишно тинейджърче прави клипове, с които скандализира по-възрастното поколение. Е, и? На мен това момиче не ми пречи, феновете са и от нейната възрастова група. Ние едно време слушахме на Хиподил най-просташките песни. Тинейджърска му работа, какво сума ти народ седи и я плюе все едно на младини все Моцарт слушали и с приятели трудовете на Кант коментирали. Хайде по-малко злоба към хлапето
30
4
 
5
 
! Отговори
Nadir преди 5 години
Bg prokurori i bg sadii na besilkata.
29
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Музиката е бизнес и всеки предлага това което се търси."Не. Едни хора направиха "бизнес" там, дето не може да го има. Всеки откровен творец ще ти каже, че сложиш ли парите отпред, резултатът е порнография, а не изкуство. Че чист вид в изкуствата не може да се постигне е ясно, целта е парите да не са чак толкова решаващ фактор, колкото в момента.
28
4
 
36
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
А тази повърня на Слави и Криско към качествената Бг музика ли се числи!...или към порно индустрията????
27
10
 
7
 
! Отговори
стрх преди 5 години
когато пусне 4овек програма хоризонт примерно поне 80% е 4уждо изпълнение!!!! тоест плаща се на 4ужди певци от народният джоб!!
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам проблем с малко похот от време на време, но това не е музика а бизнес. Вкарваш малко пари да снимаш скъпи коли и къщи, влагаш минимално усилие за някакво звучене и прибираш оборот накрая. Вижте, който и да е клип на БГ песен, натъпкано с реклами на цигари, хепи, напитки, вафли и кво ли не. Чак е текстовете са си реклама. Това трябва да се забрани според мен, тогава можеби хората наливащи пари в тия "артисти" ще потърсят печалба другаде.
25
3
 
50
 
! Отговори
Мюзик инструктор преди 5 години
Слушаш това което разбираш, както правиш това което можеш.Как да пишеш за разпад на атома, като неможеш да си напишеш името ?В музиката е същото, как да слушаш AC\DC като мирогледа ти е свит до, напиване, домашни драми и тем подобни битовизми.Прав ли съм ?????????????????????
24
27
 
11
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Стига сте ревали на умряло.Музиката е бизнес и всеки предлага това което се търси.Не съм и чувал песента защото не слушам чалга и малко ме интересува но щом има почитатели тая си е намерила нишата.Какво толкова.Нека не забравяме че така са ревали и срещу Бийтълс .Елвис и много други хипарски изпълнители.Разбирам че сравнението е нелепо но всяко поколение си има своите вкусове.Това че останалите музикални жанрове в Бг не могат и една свястна песен да направят не е по вина на чалгаджийте
23
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това наименованое (Сузи) не е ли на ***?
22
8
 
20
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Има достатъчно качествена съвременна музика и ценители - Mixtape беше претъпкан при гостуванията на Insomnium и Dark Tranquility.
21
3
 
58
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Пошлост се леело от екрана и за да ти стане ясно, ти показват нагледно клипа с пошлостта...Медиите (незнайно защо така ги наричат), имали право да информират за всичко жадния за информация(кой им го каза) зрител и читател...Първо им показват някаква извратеност и след това дават думата на всички възможни институции да заклеймят същата показана извратеност и дори я показват още няколко пъти, докато текат коментарите...Аз упреквам проф. Иво Христов, че в неговите 80% не подчерта и "медиите"
20
14
 
14
 
! Отговори
асд преди 5 години
Зузанита е звиздъ
19
11
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учиндолския жител на село, именуващ се Слави, е една от основните причини за ставащото в музиката последните години. Продаде си плешивото теме за пари, и промотира проста.щината до безсъзнание. Иначе се пише "родолюбец", а е долен продажник.
18
13
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълна забрана на чалгата, никакви Сузанити, Ивани, Петрани, не им знам даже имената, забрана включително и на Слави Трифонов! И без това не може да пее. Да бъдат забранени и безсмислените абитуриенски балове. И там е пълен кич!
17
5
 
27
 
! Отговори
ББ и органите му преди 5 години
На мен не ми прави впечатление че 15 годишна свири на инструмент и плювва из клиповете си. Сега ще я канят по предавания да обяснява как баща ѝ виждал всичко. Кво я коментирате и пишите таа изобщо?!
16
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шедьовърът, в кавички, "София Ден и Нощ" например използва само българска музика за фон. От една страна е похвално, от друга- музиката ни е нелепа, текстовете също и това се осъзнава точно в такива експерименти... но идеално пасва на "дълбоките" чувства представени в сериала де.
15
3
 
57
 
! Отговори
гошо убавеца преди 5 години
и на мен не ми хареса простотията с полицията . и съм "за" да се забрани всякакво злепоставяне на полицаи, лекари, военни, пожарникари, учители в такива клипове и въобще по принцип . много ще се радвам , вечер като я нашамаросват и натаковат в някой чалга клуб , и звънне на полицията , да дойде някой и да и се изплюе отгоре ... малки недорасли *** .
14
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо да започнем да правим КАЧЕСТВЕНА музика, пък тогава да мислим за квоти. То и преди, и сега си е било така неспасяемо- хората с вкус са слушали класика, всички останали- каквото дойде (шансони, шлагери, стариградски песни). Тоест, идеята сега е: Нека си е некачествен бълвоч, ама да си е български. Какво като Сърбия и Гърция си залагат на тяхна музика, след като тази музика е чалгия? Дали ще е Риана или Сузанита, разлика не виждам!
13
12
 
31
 
! Отговори
бай Петко преди 5 години
Абе тоз Орхан Мурад да не е сляп ,че не вижда щерка му кви ги върши?