"Различната" Нета – песента й на Евровизия разчупва традициите

Певицата донесе четвърта победа на конкурса за Израел
Обновена: 13 май 2018 10:39 | 13 май 2018 10:36, Елка Василева
219

 

Двадесет и пет годишната израелка Нета Барзилай триумфира на тазгодишното издание на Евровизия с песен, който разчупи традициите откъм визия и звучене.

Така Израел печели конкурса за четвърти път след победите през 1978 г., 1979 г. и 1998 г., припомня ДПА.

Песента на Нета Барзилай "Toy" (в превод "Играчка") е определяна в музикално отношение като вдъхновена от кей-попа технокомпозиция. Нета я представи с прическа в японски стил и с одежди, напомнящи на японското кимоно.

Песента, съдържаща закачливи елементи на кудкудякане, обаче носи и послание за силата на различните и е вдъхновена от феминисткото движение "Аз също", отбелязва Франс прес.

Получавайки трофея си, Нета призна, че е много щастлива и благодари на хората, че приемат различните и че празнуват различието. После певицата с мощен глас и с визия, която е противоположност на типичната визия на телегеничните диви, извика "Обожавам моята страна".

Нета си припомни, че досега много пъти са й казвали, че не е достатъчно красива, че не е достатъчно умна, че не е достатъчно слаба, за да направи, онова за което мечтае. Певицата сподели, че чрез песента си е искала да даде пример на младите хора да приемат различните от тях и да даде гласност на различното.

Още по темата

Нета споделя, че никога не е очаквала да бъде избрана да представлява Израел на Евровизия, защото е била прекалено авангардна. Тя разказа, че нейният дядо й дал халката на покойната й баба, за да я носи тя за късмет по време на изпълнението си в Лисабон.

Допреди Евровизия Нета, родена в Ход Хашрон, предградие на Тел Авив, е пяла основно в клубове и по сватби. В сайта на Евровизия в биографията й се казва, че е била и част от оркестъра на военноморските сили, в които е карала задължителната си военна служба. Учила е музика в гимназията и в музикалната академия Римон, една от най-престижните в Израел.

Като малка Нета живее 4 години със семейството си в Нигерия, където баща й работи като инженер и после, когато се прибира у дома, тя трудно свиква с живота в Израел.

След като печели риалити шоуто "Изгряваща звезда", което я праща автоматично на Евровизия, Нета е избрана и за да пее на официалната церемония по повод 70-ата годишнина от основаването на израелската държава на планината Херцел в Ерусалим.

Любопитното е, че преди седмица Салвадор Собрал, който спечели миналата година Евровизия с баладата "Amar pelos dois", разкритикува песента на Нета за конкурса и я определи като "ужасна музика". Той каза, че конкурсът трябва да е за музика, а не за зрелищен спектакъл.

Но зрителите явно са били на друго мнение, защото Нета се наложи благодарение на зрителския вот.

Запитана за този коментар на Собрал, Нета каза: "Почувствах, че той ме уважава, когато ми връчи микрофона и аз изпращам само любовта си към него", предаде ДПА.

Нета победи представители на 43 страни. Основна конкуренция във финалната вечер й бяха представителите на Кипър, Австрия и Швеция.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
30
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 5 години
Аааа... подозирах че има нещо което пропускам. Не беше достатъчно квачката да е дебела и от израел за да спечели. Явно е имало допълнителна помощ заради #иаз...ва. Щото силни политкоректни кандидати имаше много (ирландия с двамата гeя, австрия, че и наште, за певицата в инвалидна количка да не говорим).Следващата евровизия ще бъде в ерусалилм, направо в американското посолство и ще участват израел, америка и косово, класирани съответно на трето, второ и първо място.
132
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това момиче има нужда от екзорсист.
131
0
 
22
 
! Отговори
мислещ преди 5 години
Като се замисля- добре че не съм гледал предаването.Миналата година този който спечели ми даде да разбера че не си струва гледането и че всичко е нагласено от някои кукувци - и защо -само те си знаят
130
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За дивотията от израел няма какво да се коментира,от тази държава само изродс.ки работи излизат.Но крадената песен на Кипър от Поли Генова ми дойде в повече.Просто няма смисъл да се участва в този предрешен от самото начало формат.На преден план се изкарва идиотизма, деградацията, разрухата, и унищожените морални ценности но не и истинското пеене.Основна вина има държавата "спечелила" тази годишния конкурс.Ще е хубаво да се бойкотира догодина Евровизия.
129
0
 
19
 
! Отговори
az преди 5 години
До PortugalСамо дето и тя не е кипърка, ами албанка, и след няколко опита да представя Гърция на Евровизия е разбрала, че гърците няма да и дадат това право, е решила да се предложи на Кипър
128
0
 
25
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
...I TOVA AKO E MUSIKA...NIE KAKVI SME?
127
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От журитата най-много точки имаме от Ирландия и Финландия по 10, Англия, Албания и Молдова по 8, Португалия, Хърватия и Естония по 7, Австрия, Швеия и Грузия по 6, Азърбайджан - 5, Чехия - 4, Швейцария, Малта и Полша по 2, Дания и Израел по 1От зрителите - Кипър - 12!, Македония и Малта по 7, Англия и Албания по 6, Гърция, Испания и Румъния по 5, Черна Гора - 4, Молдова - 3, Сърбия-2, Хърватска, Азърбайджан, Беларус и Чехия по 1На първо четене по 0 точки от Русия,Франция,Германия....
126
0
 
4
 
! Отговори
До 128 преди 5 години
За израелците ли говориш ?
125
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свстралийката си беше чистокръвна индийка.Точно чистокръвна австралийка си e. Native australian (австралийски аборигени).
124
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е да свикваме с европейските ценности. Това е положението и вижте кой е премиер на бегето.
123
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората успяват да одрискат всичко до което се докоснат.Човеците са карцином в природата.
122
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Австралия за първи път в немилост с 9 (!) точки от публиката с готина песен, с готина певица, по-силни от миналогодишния, който се класира в десятката. Португалия на последно място също с по-силна песен от миналогодишната, която победи. Скучната балада на Литва нагоре. Италия - без фенове, с най-слабата сценография според влогърите, на пето място, по-добър резултат от миналогодишния фаворит Габани. Франция с песента за бежанското бебе на 13-то място, никой не очакваше. Все странности.
121
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Посланието е ясно но не това е начина.Свстралийката си беше чистокръвна индийка.В Бг групата имаше печка и Али.Австриеца е толкова австриец колкото аз съм марсианец(знае ли човек)).Въпроса е защо нямаше Касим от Сирия или Иран?????Това ли е All United???Балка посредственост.
120
0
 
24
 
! Отговори
Ни преди 5 години
Кокошки правят цирк, а нашата песен ми се струва , че нарочно бе намалено силата на звученето-направиха я безлична .
119
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 114Ако твоето "тук" значи, че си в Исраел, стой си там и се възхищавай на уродливата слоница, която наричате певица... Ние, останалите, все още имаме слух, както и вкус...
118
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше и много други странности. Отпадането на Гърция - песента с най-много гледания след Израел. Испания - приличаше на нещо от сладникав сериал, обаче със страшно много фенове, даже победа беше възможна според влогъри. Класира се след Словения, за която всички смятаха, че ще отпадне на полуфинала. Сръбската какофония, крадена от България, с повече точки от публиката от България.
117
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази песен е срам и позор за Европа. От нея единствено разбрах, че наглостта и корупцията на Израел не признават граници и, че те могат да се подиграват със цяла Европа с пилешки песни, докато ние имаме истинска музика, която беше недооценена. После се чудите защо имало антисемитизъм, нормално е. След тая песен и баба ми намрази Израел.
116
1
 
12
 
! Отговори
Цензурант преди 5 години
До Да бойкотираме. Приятелю,как те изтървяха,че не са те изтрили още? Няма да приказваш така за големия краварски брат иначе гумата:)
115
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До да бойкотираМе,А НА БАС ЧЕ И РУСИЯ ЩЕ УЧАСТВА ДРУГАРЮ СТАЛИНИСТ!Какво сте недоволни от САЩ бе,я гледайте Тръмп как подпомага руската икономика,как се вдигнаха цените на петрола.все сте недоволни ако не е в Русия!
114
2
 
14
 
! Отговори
Излагация преди 5 години
Израел да е в Еврейовизия, САЩ в Америкавизия, Русия, Китай, Индия - в Азиавизия.ТОВА Е КОНКУРС НА ЕВРОПА НЕ НА АРАБИ, КОРЕИ И ДРУГИ КОИ НЕ СА ДЪРЖАВИ!