"Различната" Нета – песента й на Евровизия разчупва традициите

Певицата донесе четвърта победа на конкурса за Израел
Обновена: 13 май 2018 10:39 | 13 май 2018 10:36, Елка Василева
219

 

Двадесет и пет годишната израелка Нета Барзилай триумфира на тазгодишното издание на Евровизия с песен, който разчупи традициите откъм визия и звучене.

Така Израел печели конкурса за четвърти път след победите през 1978 г., 1979 г. и 1998 г., припомня ДПА.

Песента на Нета Барзилай "Toy" (в превод "Играчка") е определяна в музикално отношение като вдъхновена от кей-попа технокомпозиция. Нета я представи с прическа в японски стил и с одежди, напомнящи на японското кимоно.

Песента, съдържаща закачливи елементи на кудкудякане, обаче носи и послание за силата на различните и е вдъхновена от феминисткото движение "Аз също", отбелязва Франс прес.

Получавайки трофея си, Нета призна, че е много щастлива и благодари на хората, че приемат различните и че празнуват различието. После певицата с мощен глас и с визия, която е противоположност на типичната визия на телегеничните диви, извика "Обожавам моята страна".

Нета си припомни, че досега много пъти са й казвали, че не е достатъчно красива, че не е достатъчно умна, че не е достатъчно слаба, за да направи, онова за което мечтае. Певицата сподели, че чрез песента си е искала да даде пример на младите хора да приемат различните от тях и да даде гласност на различното.

Още по темата

Нета споделя, че никога не е очаквала да бъде избрана да представлява Израел на Евровизия, защото е била прекалено авангардна. Тя разказа, че нейният дядо й дал халката на покойната й баба, за да я носи тя за късмет по време на изпълнението си в Лисабон.

Допреди Евровизия Нета, родена в Ход Хашрон, предградие на Тел Авив, е пяла основно в клубове и по сватби. В сайта на Евровизия в биографията й се казва, че е била и част от оркестъра на военноморските сили, в които е карала задължителната си военна служба. Учила е музика в гимназията и в музикалната академия Римон, една от най-престижните в Израел.

Като малка Нета живее 4 години със семейството си в Нигерия, където баща й работи като инженер и после, когато се прибира у дома, тя трудно свиква с живота в Израел.

След като печели риалити шоуто "Изгряваща звезда", което я праща автоматично на Евровизия, Нета е избрана и за да пее на официалната церемония по повод 70-ата годишнина от основаването на израелската държава на планината Херцел в Ерусалим.

Любопитното е, че преди седмица Салвадор Собрал, който спечели миналата година Евровизия с баладата "Amar pelos dois", разкритикува песента на Нета за конкурса и я определи като "ужасна музика". Той каза, че конкурсът трябва да е за музика, а не за зрелищен спектакъл.

Но зрителите явно са били на друго мнение, защото Нета се наложи благодарение на зрителския вот.

Запитана за този коментар на Собрал, Нета каза: "Почувствах, че той ме уважава, когато ми връчи микрофона и аз изпращам само любовта си към него", предаде ДПА.

Нета победи представители на 43 страни. Основна конкуренция във финалната вечер й бяха представителите на Кипър, Австрия и Швеция.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мда бе,разчупва,той и миналата година болният португалец разчупваше традиции,пълна скръб затова си слушам музика от преди 90-тте защото другото е плява.
112
0
 
14
 
! Отговори
До 116 преди 5 години
Не се бях сетил. Прав си като се замисля. Много са долни тези. Аз още не ги приемам за държава, те и столица си откраднаха.
111
2
 
38
 
! Отговори
Да бойкотираме преди 5 години
Предлагам България да бойкотира евровизията догодина в Израел!Прекалено много политика има! Всичко беше нагласено,за да може с провеждането на конкурса в столицата на евреите,държавите участнички негласно да признаят Йерусалим за новата столица единственно призната от бандитите от С А Щ и още една две нейни сателитки! Бойкот му е майката на тези престъпници!
110
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато Путин анексира Крим познайте коя държава спечели Евровизия?
109
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименитеИменно. Точно каквото вие е отношението към тази песен е такова и към всичко останало и заради това България намалява, а броя на хората в Израел само расте. Нета имаше подкрепата на цял Израел в буквалният смисъл и хората тук се възхищават на силните характери, а не на модели изтъкани от силикон.
108
3
 
36
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Предлагам догодина да изпратим сакат инвалид ,сирак, от ромски произход със синдром на Даун и вродена олигофрения .На 10000% ще спечелим!Песента и пеенето не са важни!
107
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кога ще търпим долните израелци да ни развалят живота? Развалиха ни стандартите за красота, семейните ценности, музиката, филмите, опитаха се да ни сменят пола, тъпчат ни главите с оклутна пропаганда, дробовете с кемтрейсл, стомасите с гмо-зеленчуци и хормонно месо, ваксинират ни с токсини, по всичко личи, че искат да затрият християнския свят. кой им даде тая власт и кога ще отговаря пред закона за тези гнусни престъпления, вкл и тая отвратителна песен ??
106
2
 
23
 
! Отговори
Lina преди 5 години
Мда, вече съм 100 % убедена,че пералнята ми има музикални заложби, защото звучи доста по- добре от това,което превъртях набързо, просто защото не бих се наказаля да слушам "junk food"" музика. Тази си я гласяха за победител още преди първите 20, така че не е изненада.
105
1
 
19
 
! Отговори
Свинар преди 5 години
Европа даде победата на Израел ,с цел да ги накарат да почнат да ядат свинско!
104
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Интересен фактзащото гласуването на евровизия е манипулирано точно така, както и главата ти.
103
4
 
32
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Гледа ли го още някой тоя Политически конкурс ве!! Песента на този глиган беше по отвратителна от нея самата! Да не говорим хленченето от миналата година на португалеца! Той спечели защото имал сърдечно заболяване ,сега тая спечели защото е дебела. И не на последно място ,все пак догодина конкурса трябва да се проведе в новата столица на Израел!Тука отдавна не се оценя песента а какво ти е здравословното състояние ,колко си онеправдан ,общо взето от съжаление!
102
21
 
10
 
! Отговори
Интересен факт преди 5 години
След като тука има толкова много негатевизъм, защо българската публика е дала 10 точки именно на тази песен ... Време е да се научите да не лаете след кервана, а да се опитате да го водите отпред,
101
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мрежата си казва думата. Само вижте минусите на клипа На 13.05 в 13:17 часа, са 72 хил минуса. Само преди 5 мин бяха 68 хил. Отвращението на хората явно е огромно !
100
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 100от къв зор? някакви кастрати ми мънкат и таз печка там за цвят ли беше?
99
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че може да пее, може, остави кудкудякането, а пълничките момичета пред телевизора са гласували, защото се идентифицират с нея. Страшното обаче беше това Ще се видим в Йерусалим (а не столицата Тел Авив) накрая, за което не се говори, и което си е обявяване на война. Половината Йерусалим е на Палестина и явно някой е решил Палестина окончателно да изчезне от картата.
98
12
 
13
 
! Отговори
ЕХО преди 5 години
Видяхте ли Представянето на България - Сборище на Пияници , Наркомани и Грозни Мъже с обратна ориентация . Но не е Луд този който яде баницата - и аз бих ревял като Магаре на Евровизия за 1 милион Долара .Поздравления за Израел .Но е Време БНТ да спре Гаврата - Крисия , Тунжи , Жана Бендерд-не знам коя , турчета с пианото . Гадно - прилича на Здравната Каса - делят пари от Бюджета .
97
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дебела грозотия без талант. евреите пробутват навсякъде едно и сщо - грозота и разврат. има МИЛИОНИ по хубави германки, австрийки, румънки или българки ! Искам да знам, каква и е роднинската връзка със Сорос на тази киффла. Освен грозни космясали феминистки и тероризъм, нищо друго хубаво не излиза от израел.
96
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Песента на наще трябваше да спечели.
95
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само едно не можах да разбера: защо конкурсът се казва Евровизия, като в него участва и печели израелка ???
94
2
 
38
 
! Отговори
Portugal преди 5 години
Евровизия е европейски конкурс. Израел и Австралия нямат място в него. Трябваше кипърката да спечели - поне го докарва на външен вид. Като се замисля, едно време конкурса го печелиха такива като Aба. А сега го печелят Кончита Вурст и някакви грухтящи чиф....ти.