Почина оперната прима Христина Ангелакова

Тя си отиде от този свят на 73-годишна възраст
Обновена: 21 май 2018 07:09 | 20 май 2018 23:07, Красимир Ангелов
12
Почина оперната прима Христина Ангелакова
Снимка: Булфото

Тази вечер, на 73-годишна възраст, почина оперната прима Христина Ангелакова, съобщава Нова телевизия.

Родена е в Исперих на 29 октомври 1944 година, тя е световноизвестен мецосопран.

Завършва средното си образование в Шумен, след което се премества в София и се записва в Българската държавна консерватория (сега -Национална музикална академия „Панчо Владигеров“) в класа на професор Сима Иванова.

След завършването си заминава за Италия, където записва специализация в академията „Санта Чечилия“ в Рим. По-късно подписва тригодишен договор с операта La Scala, където са и първите й публични изяви.

След редица награди в престижни световни конкурси, тя е поканена да се завърне в България и да пее Софийската народна опера. Завръща се у нас и пее на най-престижната оперна сцена в страната цели 23 години, като паралелно не спира да гастролира по света.

В периода 2001 – 2004 година е директор на Софийската опера. От 1985 г. преподава оперно пеене в Националната музикална академия, а от 2000 г. е доцент.

През 2015-а тя бе наградена с орден "Св. Св. Кирил и Методий". Поклон пред паметта й!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
6
 
! Отговори
тодор николов преди 5 години
Имах щастието да бъда кум на сватбата на Христина в ГЕНУА през 1981 година.Тъй като кораба ни-танкер,,ОГОСТА,,беше там ,бяха решили да се бракосъчетаят на борда на наш кораб.Преживяването беше страхотно,присъства и големия НИКОЛА ГЮЗЕЛЕВ! Минаха много години,запазихме този спомен за цял живот!Затова и болката ми е голяма,защото си отиде една велика певица,чиято МАРФА от Хованщина никога няма да бъде забравена!НЕКА ПОЧИВА В МИР!
9
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
към "Анонимен":...(въпреки че отдавна не е "анонимен",а известен с.."Нашия форумен ***"..)..:-Та уважаеми/уважаема ,трогателна е скръбта ти към тая дама,но помисли:-Кога си я слушал или гледал,та толкова добре я "познаваш"..?!-
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много често след ортопедични операции,особено на тазобедрената става хора си отиват.Затова лекари предпочитат да не правят такива операции на възрастните си родители.Шансът е да поживеят повече,макар и по-тежко
7
6
 
31
 
! Отговори
123 преди 5 години
Поклон и вечна памет . И тя е починала в "Пирогов " , както и моята майка преди 4 дни. Безкрайно съм разчарован от отношение и условия за лечение на болни в тази болница. На времето таьи болница беше ниво , но сега е нищо.
6
51
 
5
 
! Отговори
еврором Рамзи преди 5 години
шом са и пизали името сначие от наште родове дето шетат из Италянско, ние сме биле исвесни още преди Азпарух да дойде по наште земи, оперирана музика сме най добри дори фсеки може на кючек да я играе
5
3
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям глас! Поклон!
4
4
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вечна и памет! Жена на място беше с голям глас и душа !
3
5
 
71
 
! Отговори
Ева преди 5 години
Мир на праха и!
2
3
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог да я прости!
1
5
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог да я прости. Ще останем и без тази звезда. Велика, но много скромен човек.