Близки на Крайчовски: Беше се предал, но обръщаше всичко на шега!

Днес от 16:00 часа е поклонението пред музиканта
22 авг 2018 11:00, Петя Славова
75
Близки на Крайчовски: Беше се предал, но обръщаше всичко на шега!
Снимка: архив, Булфото

Легендарният басист на ФСБ Ивайло Крайчовски ни напусна внезапно на 57 години.

"Беше много слънчев човек, отдаден изцяло на работата си", казва за него Игор Марковски и добавя, че музикантът винаги е имал дарбата да обръща всичко на шега.

"Той страдаше, че българската естрадна музика никой не я признава в чужбина. Беше от тези песимистичните оптимисти. Сега мисля, че ще се срещне някъде горе с всичките онези велики стари муцуни и ще забият заедно. Дано в ковчега му сложат струни за китарата, че доколкото разбирам, все свършват струните небесни", казва още Марковски пред "24 часа".

Още по темата

"Споменът за Ивайло е свързан с най-златните ми, най-хубавите, едни от знаковите години в ФСБ, може би към 25 години. Най-вече се свързва с приключенията ни на сцената, естествено, защото там бяхме един до друг и там така бяхме най-близки. Винаги с настроението ни е подтиквал да бъдем позитивни и винаги с това ще го помня", спомня си за Крайчовски един от създателите на ФСБ Константин Цеков.

Марияна Попова също таи топли спомени от срещата си с Крайчовски: "Беше преди година, видяхме се, говорихме за музиката в България и на къде отива тя. Беше се предал. Беше се отказал и беше разочарован от това, което се случва с хубавата българска музика. Така го усетих", казва певицата и добавя: "Дано там ти е по-леко! От мен само обич!"

Във Facebook много близки на музиканта споделиха песни на ФСБ и написаха възпоменателни думи.

"Сбогом, приятелю... носи на другите любовта, светлината и топлината ни", написа Ива Екимова.

Мими Иванова и Развигор Попов споделиха песента "Не така" и добавиха: "Скъпи приятели, с дълбоко прискърбие ви съобщаваме, че внезапно ни напусна басистът на ФСБ - Ивайло Крайчовски. Светла му памет!"

Освен като част от ФСБ Крайчовски остави диря и в българското кино. Той е един от основателите на "София филм фест" и от 1996 г. е музикален директор на фестивала.

"Сбогом, Пифа! Напусна ни големия приятел – Ивайло Крайчовски–Пифа, един от основателите на международния филмов фестивал "София филм фест". От екипа написаха в писмо до медиите: "Дълги години Пифа беше музикален директор на фестивала, когато програмата включваше многобройни рок и джаз концерти и филми. Благодарим ти, Пифа! Почивай в мир".

Житейският път на Ивайло Крайчовски е ясен още от детството му. На 5-годишна вързст той свири на цигулка и учи солфеж. В ученическите си години намира рок музиката за свое призвание и свири на бас китара в гимназиялна група. По-късно е приет в Музикалната академия и през 1983 г. завършва факултета по "Поп и джаз изкуства". Част е от класа по контарабас и бас на професор Симеон Венков.

Крайчовски е познат в рок средите като Пифа или Носъ. Той става част от ФСБ през 1983 г. Там свири на бас китара и е поддържащ вокал. Попада в групата, след като Александър Бахаров емигрира в Германия.

"Другите музканти избират именно Крайчовски, защото на прослушването той е единственият басист, който преди да започне да свири, си настройва бас китарата. Това им прави много силно впечатление и така е правилно. Как да свириш на един инструмент, преди да си го настроиш?", разказва Игор Марковски.

След като влиза в групата, следват силни музикални години, в които излизат някои от най-харесваните песни, като "Зимна къща", "Не така" и "Завръщане". Първото му участие на голямата сцена е на стадион "Академик" пред публика от 15 хил. души.

Днес от 16:00 часа приятели, почитатели и близки на Крайчовски ще могат да си вземат последно сбогом с него в столичния храм "Свети Седмочисленици".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
До анонимен 71 Подкрепям напълно.
70
2
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
ФСБ наистина бяха на световно ниво , но света не знаеше за тях.Кво да праиш? Съдба..
69
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пуснете си "Пак ще се прегърнем", "Обичам те дотук", "Високо", "Няма как" след това на Yes и Genesis, "Owner of a lonely heart", "Love will find a way", "Mama", "Abacab" за да видите, че в България по тошово време се е правела музика на световно ниво.
68
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ФСБ е най-добрата арт и прогресив рок група която България е имала, ако не и единствената. Лошото е, че няма как да се оцени от хора, слушащи Тони Стораро, Веселин Маринов, Мария Илиева или Криско, те просто нямат ухо и акъл за тази музика.
67
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакай, бе! И да е пил, и да не е пил, животът си е негов и той си решава. Това не го прави лош човек! Даже напротив, обикновено хората, които пият са добряци, наивници, чувствителни, неразбрани и неоценени в нашия шантав, материален и забързан свят. Да почива в мир! Поне е оставил нещо след себе си! На колко от нас ще се случи от фен на група Х, да стане музикант в група Х и група Х освен това да е една от най-добрите, ако не и най-добрата? Бог да го прости!
66
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леко бе хора, "англоезичната машина за псевдо музика". Да не сте някакви чалгари които пишете тука или сте съвсем необразовани и деградирали. Ама слушайте тогава Земля в илюминаторе, яки са.Погледнете в Ютюб кво прави Джон Лорд на Лужники преди години...У нас е наложително да се учи музика в училищата много повече часове.
65
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много от прогресив-рок парчетата на ФСБ не отстъпват като композиция и вокали на Дженесис и Йес от същия период, но с текст на български просто няма как да станат популярни навън. Ако пропеят на английски пък акцента им няма да е като на англоговорящ, затова Англия и САЩ доминират в музиката.
64
2
 
16
 
! Отговори
шаш преди 5 години
Българската култура-музикална, художествена .театрална , прогресивно обеднява откъм състав. За големи резултати се иска себеотдаване , както при Крайчовски.Бог да го прости !
63
10
 
4
 
! Отговори
Замислен преди 5 години
ФСБ най грубо имаха два периода. С Бахара и без него. Съжалявам, но аз не съм привърженик на втория период.
62
2
 
58
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Някои превръщат смисъла на статията в блато с глупавите си и неуместни коментари. Починал е музикант от ФСБ, най-доброто и качествено като продукция, което някога е създадено от българският арт-рок, не ме интересува какъв човек е бил и дали е пил, но само заради професионалната му работа и следата, която е оставил заслужава поклон и уважение а не дрънканици за комунизма, пари и алкохол. Той и подобните бавно, но сигурно си отиват и няма кой и с какво да запълни дупката, която остава. Тъжно...
61
2
 
18
 
! Отговори
До Леле мале преди 5 години
Не е точно така, както казвате! Българската естрада има уникални гласове, прекрасни песни! По онова време, както обичаме да го наричаме, нещата стояха по съвсем друг начин. По един затворен и ограничен начин . И тогава наши естрадни изпълнители излизаха навън, но не в световното навън . Но и там, където ги пускаха, печелеха публика и обираха наградите. Сега какво да предложим на света? А и нямаме менаджери на световно ниво, с подходящите контакти и средства.
60
2
 
15
 
! Отговори
Леле мале преди 5 години
През комунизма имаше излезли навън музиканти . Някой от тях да покори света . единствено оперните ни певци бяха на световно ниво но те бяха създадени ТУК и държава помогна да бъдат .Една Камелия Тодорова , която беше заведа тук . Какво стана с нея на запад Нищо А сега защо след като драмата беше че имало стена защо няма Световни звезди а . Защо тези дето се оплакваха че не били оценени през комунизма и щели да бъдат звезди навън .Защо не се реализираха. ЗАЩОТО никой няма да те пусне току.
59
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ФСБ разчитаха на техниката, кого ще удивят в чужбина с техника?Сигурно са били на щат, като закриха Балкантон - няма щат, всички на сергията.Какво да кажат десетките хиляди инженери, когато се срина промишлеността? Не мисля, че добър инженер е по-малко от добър музикант.
58
1
 
33
 
! Отговори
Блянове преди 5 години
Някой хора мислят че на Запад всеки талантлив музикант става ЗВЕЗДА. 90% от тях никога не докосват даже сцената. Много от тях си отиват или спрат да се занимават с това. На запад всичко индустрия продуценти итн..... Ако не те хареса някой продуцент ЧАО Ако продуктът не носи печалба ЧАО. Ако ви кажа колко милиони талантливи музиканти не сме ги чували защото никой не ги е промотирал :) . Холивуд ви е промил мозъците. Никой не знае каво можеше да се случи с Лили и ФСБ навън.
57
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Лили Иванова не се беше родила българка , света щеше да е неинПо мои наблюдения, имаш два избора:1. Пееш на български и оставаш звезда на наше ниво, максимум плюс примерно Сърбия/Македония/Русия2. Пееш на английски и имаш шанс да пробиеш в някаква степен навънНо да пееш на български и да пробиеш навън - шансът е минимален.
56
3
 
19
 
! Отговори
До 52 преди 5 години
М да и аз имах времно малдежко заслепение по разни такива западни групи. Помня как гледах на касети записан headbangers ball с vanessa warwick Малко след това научих и английски (Научих го качествено ) и бях изненадан.......90% от песните на идолите ми бяха абсолютна текстова помия............И колкото повече минава времето толкова повече преоткривам Българската музика (старата) естествено не само нея на запад също има качества музика но предимно стара ..... Всичко друго си е просто модa
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам каква е тази мантра, че хубавата музика едва ли не се слуша от някакъв таен кръг посветени и задължително се продава в 1000 копия. Пък и какви копия в ерата на интернет.
54
8
 
12
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До Анонимен 50 Че как да признаят ФСБ в чужбина , като никъде не са ходили зад заключените граници. Нали трябва да те видят и чуят за да те признаят.Ако Лили Иванова не се беше родила българка , света щеше да е неин. Но какво да правиш? Съдба!
53
2
 
23
 
! Отговори
До 51 преди 5 години
Той е легендарен за БЪЛГАРИТЕ .Защото живя и твори тук и за НАС БЪЛГАРИТЕ .....
52
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто падна Желязната завеса и вече можехме да видим оригиналите.Бях голям фен като дете, преди 1989 г., това Тангра, Щурците, нашият град за мнозина навярно е скучен...Като гледах за пръв път Headbangers Ball и ми падна ченето. След години вече си купих един албум на Маричков, заради доброто старо време. Изслушах го точно два пъти. Който иска да прави музика - моля: YouTube, Spotify, Bandcamp и какво ли не още. Да се надява някой, че ще стане известен, ако му въртят песента по БГ радио...