Близки на Крайчовски: Беше се предал, но обръщаше всичко на шега!

Днес от 16:00 часа е поклонението пред музиканта
22 авг 2018 11:00, Петя Славова
75
Близки на Крайчовски: Беше се предал, но обръщаше всичко на шега!
Снимка: архив, Булфото

Легендарният басист на ФСБ Ивайло Крайчовски ни напусна внезапно на 57 години.

"Беше много слънчев човек, отдаден изцяло на работата си", казва за него Игор Марковски и добавя, че музикантът винаги е имал дарбата да обръща всичко на шега.

"Той страдаше, че българската естрадна музика никой не я признава в чужбина. Беше от тези песимистичните оптимисти. Сега мисля, че ще се срещне някъде горе с всичките онези велики стари муцуни и ще забият заедно. Дано в ковчега му сложат струни за китарата, че доколкото разбирам, все свършват струните небесни", казва още Марковски пред "24 часа".

Още по темата

"Споменът за Ивайло е свързан с най-златните ми, най-хубавите, едни от знаковите години в ФСБ, може би към 25 години. Най-вече се свързва с приключенията ни на сцената, естествено, защото там бяхме един до друг и там така бяхме най-близки. Винаги с настроението ни е подтиквал да бъдем позитивни и винаги с това ще го помня", спомня си за Крайчовски един от създателите на ФСБ Константин Цеков.

Марияна Попова също таи топли спомени от срещата си с Крайчовски: "Беше преди година, видяхме се, говорихме за музиката в България и на къде отива тя. Беше се предал. Беше се отказал и беше разочарован от това, което се случва с хубавата българска музика. Така го усетих", казва певицата и добавя: "Дано там ти е по-леко! От мен само обич!"

Във Facebook много близки на музиканта споделиха песни на ФСБ и написаха възпоменателни думи.

"Сбогом, приятелю... носи на другите любовта, светлината и топлината ни", написа Ива Екимова.

Мими Иванова и Развигор Попов споделиха песента "Не така" и добавиха: "Скъпи приятели, с дълбоко прискърбие ви съобщаваме, че внезапно ни напусна басистът на ФСБ - Ивайло Крайчовски. Светла му памет!"

Освен като част от ФСБ Крайчовски остави диря и в българското кино. Той е един от основателите на "София филм фест" и от 1996 г. е музикален директор на фестивала.

"Сбогом, Пифа! Напусна ни големия приятел – Ивайло Крайчовски–Пифа, един от основателите на международния филмов фестивал "София филм фест". От екипа написаха в писмо до медиите: "Дълги години Пифа беше музикален директор на фестивала, когато програмата включваше многобройни рок и джаз концерти и филми. Благодарим ти, Пифа! Почивай в мир".

Житейският път на Ивайло Крайчовски е ясен още от детството му. На 5-годишна вързст той свири на цигулка и учи солфеж. В ученическите си години намира рок музиката за свое призвание и свири на бас китара в гимназиялна група. По-късно е приет в Музикалната академия и през 1983 г. завършва факултета по "Поп и джаз изкуства". Част е от класа по контарабас и бас на професор Симеон Венков.

Крайчовски е познат в рок средите като Пифа или Носъ. Той става част от ФСБ през 1983 г. Там свири на бас китара и е поддържащ вокал. Попада в групата, след като Александър Бахаров емигрира в Германия.

"Другите музканти избират именно Крайчовски, защото на прослушването той е единственият басист, който преди да започне да свири, си настройва бас китарата. Това им прави много силно впечатление и така е правилно. Как да свириш на един инструмент, преди да си го настроиш?", разказва Игор Марковски.

След като влиза в групата, следват силни музикални години, в които излизат някои от най-харесваните песни, като "Зимна къща", "Не така" и "Завръщане". Първото му участие на голямата сцена е на стадион "Академик" пред публика от 15 хил. души.

Днес от 16:00 часа приятели, почитатели и близки на Крайчовски ще могат да си вземат последно сбогом с него в столичния храм "Свети Седмочисленици".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
9
 
10
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Бог да прости човека , но думата легендарен би могла да се замести с нещо по простичко. Например : Известен , обичан и т. н.Легендарен е например Джими Хендрикс и стотици други китаристи, които са признати в цял свят.
50
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ги били признавали в чужбина! От кого търсят признание????По тяхно време хората се радваха на хубави български песни. Откакто се отвориха границите и артистите решиха да се мерят с Холивуд и англоезичната машина за псевдомузика, няма почти нищо запомнящо само само боза, слагачество без идея и емоция. Заслужават си съдбата. Съжалявам, това са фактите!!!
49
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно преди демокрацията всички чакаха да дойде демокрация и да има бум в изкуството, защото комунистите спираха и цензурираха всичко.Но дойде демокрацията и всичко умря, престанаха да се правят филми, музика.Може би защото просто не беше демокрация,а псевдо демокрация. Едно лъжливо *** с което сега плашат децата. И те бягат в наистина демократични държави.Всеки го боли за България, но българите трябва да разберат, че докато навсякъде във всичко са само комунисти няма как да се получи.
48
2
 
18
 
! Отговори
Velislav преди 5 години
Истински човек и страхотен музикант, за жалост почти не останаха вече такива титани. Мир на праха му.Тялото почива, но душата гледа.
47
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ФСБ бяха глеми и високи! Ама до началото на демокрацията. След това едно нищо...
46
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ФСБ - най-любимата ми БГ група! Голяма загуба за хубавата музика! Мир на праха му!
45
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега няма как да има качествена бг музика, с малки изключения, защото е пазарно ориентирана! А както казваше един бг професор: 80% от матриала е "неумен". На такъв матриал, кво да му сготвиш? Естествено че храна за "стока". (animals).
44
2
 
25
 
! Отговори
До 40 преди 5 години
Нито едната нито другата са лоши групи . Напротив едни от много стойностните групи .Те обаче са Английски . ФСБ са Българска група правеща музика за БЪЛГАРИТЕ . Тост създават българска култура.... и предпочитам децата ми да бъдат закърмени с БЪЛГАРСКА КУЛТУРА не с английска . А този дето е закърмен с качествена култура ще оцени и floyd и queen. И никога не забравяйте Културата е меката сила на всека държава . Тези които създават и изнасят навън печелят . А ние изнасяхме култура
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като той няма как да е чуеДа пишеш това във времето на YouTube е смешно. Всеки може да си пуска музиката пред реално целия свят, включително ти.
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аве, ти кога говорИ с Тони Палиука? Като клахте пpaceто ли го покани? На бели пръжки и спържа? А деда ти извадИ ли от отлежалата джанковица? За да развърже езика Тони! Да ти каже, като на old friend, какви вземания има от ФСБ. А Тони помага ли като пърлехте пpaceто? Той е пичaга, сигурно и в дрането е турил едно рамо.
41
3
 
9
 
! Отговори
Как точно преди 5 години
Как някой ще харесва качествена музика като той няма как да е чуе ? Културата се ВЪЗПИТАВА (не на пазарен принцип). Когато отвсякъде те залива чалга или още по лошо разни хип хоп помии как точно децата ще . След като се натрапва че това е cool..децата копират Ето затова бяха квотите
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що, Pink Floyd и Queen са едни от най-продаваните групи на всички времена, да не им е лоша музиката?
39
3
 
7
 
! Отговори
Жендъри преди 5 години
"Чисто пазарен принцип" ----Затова ще слушате чалга и хипхоп помии и за качествените музиканти няма да има достъп.......................................Няма какво повече да се каже............ Културната асимилация е в ход. И такива като вас са знаменосците и.....
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То който иска, са го открили вече. Last Hope съм ги гледал на голям фестивал, отделно са свирили на още поне няколко още по-големи. Smallman също вървят добре. Победителят във WOA свири на Вакен, макар и на по-малка сцена. Nameless Day Ritual бяха на Metaldays.За другите има квоти, иначе никой няма и да ги разбере.
37
12
 
9
 
! Отговори
До комуниста преди 5 години
Съжалявам, че влизам в полемика с празноглав комунист (бях зарекъл да не го правя), но ще ти обясня как функционира пазарът и защо прокламираният от теб подход няма смисъл. Групите от соц времето съществуваха, защото бяха силно подкрепяни от властта и проводник на нейната пропаганда. На чисто пазарен принцип те станаха неконкурентни, защото очевидно хората искат да слушат друга музика. Ти и себеподобните ти искате да отнемете на хората тази свобода, точно както правехте навремето.
36
7
 
4
 
! Отговори
Кви кражби вееее? преди 5 години
Това е все едно да каже някой, че Вятърът на промяната на Скорпионите е открадната от унгарската група Омега...Или че Мадона краде от АББА :) Или че Рейнбоу взаимства от Бах :) Така е у цел свет! Музикаа се върти. Платили, не платили. Дрън дрън.
35
1
 
3
 
! Отговори
До 33 преди 5 години
Това с квотите е отречено от хора които искат да пласират собственият си продукт. В Гърция е валидно във Франция беше сега сега и на много други места . Това е същата лъжа за свободният пазар с които ни закриха нашите предприятия итн.... Сега обаче като не им изнася слагат мита.Квотите за музика а и за всички друго ще даде шанс на много музиканти БЪЛГАРИ да бъдат открити и да работят иначе няма как защото ще сме принудени да слушаме тъпните от запад
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахааа... Значи си говорил с Тони Палиука :) Е ти изби рибата у всички водоеми!!! И кво ти вика: не съм взел нищо от ФСБ. Земи се скрии некъде!!! Преди това се поинтерусвай кой държи права, кой плаща, срокове... Па тогава импровизирай.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с квотите е супер архаична мярка и е отдавна отречено. И по радиата искаха да пускат там някакви определени процента българска музика, ама се отказаха - хората просто не я харесваха. За другата си има Тянков ТВ, тя е ясна.Едно е да ти заглушават чуждите радиостанции и щеш - не щеш, караш на Тоника СВ, съвсем друго е, като имаш избор. Бог да го прости Крайчовски.
32
1
 
26
 
! Отговори
ФСБ преди 5 години
ФСБ е гениална Българска група в която уникални български музиканти създаваха музика за БЪЛГАРИТЕ. Въобще не ми пука дали били или не на световно ниво. ТЕ ДОКОСВАТ МОИТЕ СЕТИВА КАРАТ МЕ ДА НАСТРЪХВАМ И ДА ИЗПИТВАМ ЕМОЦИИ . а ТОВА Е Е ЦЕЛТА НА ИЗКУСТВОТО. Почивай в Мир