Музиката, която убива! Депресирани идоли – разкъсващи плътта медии

Психическото здраве на всеки, сбълскал се с бруталната индустрия, е нарушено
22 яну 2019 10:30, Нели Христова
41
Музиката, която убива! Депресирани идоли – разкъсващи плътта медии
Снимка: Pixabay

Ницше пише: "Животът без музика би бил грешка"

И е прав – десетки изследвания доказват, че музиката има огромно положително влияние върху психическото ни здраве. Но защо тогава, голяма част от съвременните музиканти често страдат от депресия, тревожност и най-различни ментални заболявания?

Още Платон твърди, че музиката лекува тревожността. Аристотел също има подобни наблюдения. Според него, музиката има терапевтичен ефект върху емоциите на хората и дори "прочиствала душата".

В съвремието се доказва, че тя влияе и на физическото ни здраве. Променя пулса, вкарва в норма кръвното ни, понижава хормоните на стреса и дори може да повлияе на страдащите от епилепсия и изпадналите в кома.

Други проучвания доказват, че активира толкова много зони в мозъка, че ни прави по-умни. Дори тъжните мелодии, които слушаме, когато не сме в настроение, не ни правят по-тъжни. Напротив, те те карат да съпреживяваш емоции, които всъщност те карат да се чувстваш по-добре. Музиката помага и на когнитивната функция.

Но да се върнем на звездите, които често прибягват до наркотиците и алкохола, а често психическото им състояние води до физическа неразположеност.

През 2016 г. Лейди Гага споделя пред Mirror, че подтиска спомена за пътя й към върха, защото бил "травматизиращ".

Зейн Малик, който дълги години бе на турнета с групата си One Direction, отменя множество солови участия, защото изпитва страх да излезе пред публика. Докато момчетата са били заедно с него, той успявал да контролира състоянието си, но не и когато трябвало да излезе и да пее сам.

Рапърката Ники Минаж сега е една от най-известните жени, но отказите в началото на кариерата я карали да иска да се самоубие.

Оказва се, че това, което носи спокойствие и радост на обикновените хора, е ад за онези, които искат да пробият, пише Ройсин О'Конър за Independent.

Музикалната индустрия е толкова брутална, че едва малцина успяват да пробият и да оцелеят в нея. Младите изпълнители изпитват съмнения в качествата си, подложени са на стрес. Тези емоции са провокирани от провали, отхвърляния, лошо взимане на решения и експлоатация. А фактът, че продажбите на музика на даден музикант скачат в момента, в който той умре, е показателен за влиянието, което имат медиите и пазарът върху живота им.

60% от съвременните изпълнители имат проблеми с психическото си здраве. Голяма част от тях са самотни, разделени от семейството си, други просто не могат да се справят с излизането пред публика.

Примерите за музиканти, които страдат по един или друг начин са много. Деми Ловато беше приета в болница миналата година заради свръх доза, но успя да се възстанови. Още преди това, тя често споделя, че страда от биполярно разстройство, провокирано от годините й в "Дисни". Рапърът Мак Милър, който страда от депресия, също взе свръх доза. За жалост той не оцеля.

Всъщност, най-голямото влияние върху разговора за психическото здраве и начините да се помогне на хората, оказва именно смъртта на известните. Музиканти като Авичи, Джордж Майкъл и Принс провокират дискусия, която понякога спасява животи.

Така, най-голямото наследство, което е оставила Ейми Уайнхаус освен прекрасната си музика, е фондацията на нейно име, която помага на млади таланти. Младата звезда Чарли XCX също е откровена за борбата си с тревожността, която я "връхлита винаги, когато най-малко очаква".

Някои звезди не просто използват социалните медии и интервютата, за да споделят какво им тежи. Те вплитат тези емоции в музиката си, като рапърът Лоджик, който пусна песента си "1-800-273-8255". Това е номера на линията за превенция на самоубийства в Америка, а хората, на които са помогнали скачат с 27% през следващите няколко седмици. А посещенията на сайта скачат от 300 хил. на 400 хил. през следващия месец.

И докато обикновените хора се чувстват една идея по-добре, като знаят, че техните идоли са в същата лодка като тях, то на плещите на мениджмънта, организаторите на турнета и музикалните компании пада огромна отговорност.

Десетки организации се опитват да оказват психическа помощ на певците, като през 2016 Sony са първата компания, която сключва договор с клиника, за да окаже "психическа първа помощ" на хората, които работят за нея.

Начинът, по който медиите се справят с крехката тема за психическото здраве, също е критичен. Твърди се, че вестниците и списанията са далеч по-еволюирали от годините, в които слагаха обръснатата глава на изпадналата в нервна криза Бритни Спиърс на първите си страници, докато замахва гневно с чадър към папарак.

Но дали наистина е така? По-скоро не!

Дори ситуацията с Деми Ловато бе отразена по един изключително напрягащ начин. Телефонни записи на жената, открила обесения Честър Бенигтън се появиха в интернет пространството, забивайки още един нож в сърцето на вече порасналите младежи, които са оцелели благодарение на музиката на Linkin Park. Всъщност, медиите имат навика да възвеличават подобни истории, вместо да изтъкват поуката от тях.

Някак си, те успяват да предадат чар на психическите разстройства, бърнаута и дори смъртта, която витае около музикантите. Така създават впечатлението за един опасен, живот на ръба, изживян бързо. Това е чудесно за маркетинга и продажбите, но далеч не помага на младите и беззащитни звезди, които имат нужда да достигнат до тези високи очаквания.

Един от най-пресните случаи на музикант, третиран грешно от медиите, е Матю Хаали, вокалът на алтърнатив бандата 1975. Той е типичното рок&рол момче, което е представено романтично, като "измъчен гений". Самият Матю е казвал многократно, че това не е така, не е истинско и той никак не се гордее.

Нереалистични изисквания, желание за продажби, или просто експлоататорски музикални компании стоят в основата на това съвременните музиканти да страдат повече от колегите си от 90-те например. Макар да изпускат парата, пишейки собствената си музика, често, те не могат да се справят с емоциите, които се насъбират у тях. И дори собствените им мелодии нито редуцират стреса, както при повечето хора, нито са способни да ги извадят от дупките, в които са попаднали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Mariq преди 4 години
До vladyАз си предпочитам Тина Търнър, Уитни Хюстън, Арита Франклин, Майкъл Джексън, Куийн и много други...
38
0
 
0
 
! Отговори
Mariq преди 4 години
До ХейтърТая Ейми Лий с тази депресираща музика веднъж я слушах- не пее, а вие с тоя момичешки гласец, не може да се сравнява с АББА! Певици са Уитни Хюстън, Арита Франклин, Тина Търнър, Барбра Стрийзънд...
37
0
 
0
 
! Отговори
Mariq преди 4 години
До юбералесТя Мадона каква певица е? певици са Уитни Хюстън, Тина Търнър, Арита Франкрин, Ела Фитцджералд и много други.
36
1
 
16
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Точно в екстремната метъл сцена е пълно с творци, за които музиката е призвание, начин на живот, ескапизъм и т.н. парите са на заден план, има и качествени продуценти - бивши и настоящи музиканти, които държат на изкуството също има и голям брой самопродуциращи се групи.
35
10
 
1
 
! Отговори
Юнг преди 5 години
Душевните проблеми на естрадните изпълнители не ни интересуват. Музиката както лекува така и задълбочава психическите отклонения на певци и слушатели,забавя или ускорява дегенеративните процеси в мозъка, предизвиквайки еуфория,дебилност и пълна духовна тъпота.Примерно от чалга се затъпява,а слушането на тежък метал води до самоубийство или в по-леките случаи до зависимост от хероин.
34
0
 
3
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
И сега балона се разпуква прогресивно откакто всички сме в интернет благодарение на навързване на фактите, виждане в туитър и т.н че това са често даже посредствени хора зад които има 50-100 човека екип които се грижат за всичко и много, много, много, много ПР който налива в мрежи от вестници, списания и телевизии по цял свят които няма за какво да пишат така или иначе и трябва да се насоса нещо което да е емоционално ударно, ако може скандално, ако може диво, защо не и греховно? $$$$
33
0
 
1
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Което дава почва за обожествяване на хора които преди 60-те/70-те се е подразбирало че са творци и са от творческата категория тип хора - пак казвам с всичките им характеристики което автоматично дава на хората едно на ум когато някои говори и се показва какво да се приема и за какво да имаш едно на ум. идеята че от певица трябва да се научи нещо и да оставиш дъщеря си да се моделира след нея съзнателно или не става по-лесна за преценяне. В момента в който завъртиш главата на всички със звезда..
32
0
 
1
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Част от проблематиката е тънката но грамаданска по значение смяна от творец към ЗВЕЗДА, благодарение на медиите които се хранят от тиражирането на сензации.Идеята за творчество и презумцията че това са хора на изкуството с всичките позитиви и негативи и с едно на ум, че това не са хора като митологични звезди които (даже не са реални в повечето случаи) от които трябва/може да се взима вдъхновение и пример, хора ковани в реалния живот - цялата тази категория и картинка е насила приравнена
31
0
 
2
 
! Отговори
Полвинчати работи преди 5 години
Много, много отдавна сме забравили, че първата песен е и изпята не за да я слуша някой, а защото на някой му се е пеело.Това важи и за литературата, изобразителните изкуства и т.н.Първо се почва с възхищението, после следва критиката, после насоките от доброжелатели ... Абе парата управлява света.
30
0
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Музикантите се делят на такива които изпълняват музика (Мадона, Лили Иванова) и такива които творят ( Е. Уайнхаус Тупак и всички от клуб 27). Първите нямат проблем със сцената, публиката и славата, те за това са родени и могат да остареят. Вторите са творци, те са съвременните поети. които не приемат реалността и нарочно живеят опасно. Дали ще те застрелят на дуел (Лермонтов, Пушкин, Тупак) или от властта (Ботев, Калиновски) или ще се самоубит със свръхдоза(Кобейн) или куршум (Яворов), е всетая
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е добра, но едностранчива. Защо до началото на 70-те години подобни прояви нямаше? Защото музиката тогава бе изкустнво, което трябваше да стигне до душата и мозъка на човека. Днес тя е бизнес, който трябва да успее на всяка цена и иска единствено печалби. Битълс при концертите си в САЩ сами си нагласяха уредбата, а антуража на Майкъл Джексън премина през Д.Мост в Русе в 60 камиона и автобуса. 90% от световните хитове са създадени до 1975г.
28
1
 
6
 
! Отговори
vlady преди 5 години
И сега има качествена музика - примерно след няколко дни излиза новият албум на Swallow The Sun, досега публикуваните песни от него са истински шедьоври.
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велика е електронната музика - чист естествен ритъм ..
26
1
 
7
 
! Отговори
Човек на годината преди 5 години
Статията е лош превод от английски с липсваща адаптация на речта. Изрази и думи, които не съществуват на български. Разбира ти се какво искаш да кажеш, но дори не си се опитала да го формулираш на родния си език. Ако ти бях даскала по английски, щях да ти кажа, че си го минала през транслейта и да ти пиша двойка.
25
1
 
10
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До ГоранГоранчо, ти музика, изсвирена след 90-те изобщо ли не си слушал? Xandria, Amaranthe, Kalidia, Arch Enemy, Dysrider, Katra...? A Within Temptation? А какво да кажем за WASP 2017, щом си фен на класиката? Познавам един като теб, дето слушаше Пърпъл и Снейк и казваше, че нищо след тях не става. Знаеш ли какво стана с него? Прослуша чалга.
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналото лято в Пловдив дядо Роб Халфорд на 67 г. ни отнесе дъртите метълски глави и ни направи още по-железни! Същото направиха и по-младите старчета от Мейдън!Дядо Роб няма нужда от клиниката на Сони, въпреки, че Джудас Прийст от памтивека записват албумите си с този лейбъл.Ясно е , че новите поколения са много кекави, не знаят какво е това яка работа, а и май прекалено много се друсат?!
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да работят на автомивка тогава
22
0
 
13
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"на плещите на мениджмънта, организаторите на турнета и музикалните компании пада огромна отговорност."Същият този мениджмънт е причина за състоянието на повечето от музикантите. Както каза колегата по-долу, това е продукт и търсенето определя предлагането, което за един истински творец е недопустимо. Например през 90-те МТВ съсипа не 1 и 2 добри банди, които бяха добри, докато не попаднах във въпросната ТВ.
21
1
 
7
 
! Отговори
Хейтър преди 5 години
Ей го птеродактила под мен се изказва за музика. Как може да делиш музиката на стара и нова? Има страхотни млади банди, които творят музика- сещам се на прима виста за едни пичове от Австралия на по 20-22 години, които правят нещо страхотно като комбинират влияния от Dream Theater и мелодичния шведски дет. Ама как да знаеш, като на теб Пърпъл и АББА са ти идолите. Не казвам, че старата музика е за изхърляне, но примерно Ейми Лий като певица е класа над прехвалените Агнета и Ани-Фрид.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГоранТова, което се разбра е, че в организма му е имало 20кратно повече обезболяващо от обичайната доза предписана от доктора. Това е чисто убийство.