"Принцът на Персия", "Костенурките нинджа"... музика от българка

Пенка Кунева е творецът, покорил Холивуд с произведенията си
Обновена: 8 мар 2019 22:14 | 8 мар 2019 21:35, Анисия Иванова
16
"Принцът на Персия", "Костенурките нинджа"... музика от българка
Снимка: Bulgaria ON AIR

Петя Кертикова ви среща с една от малкото дами композитори в Холивуд, написала музиката към редица видеоигри и филми. Пенка Кунева е в България, за да представи ново произведение за 90-годишния юбилей на Софийската филхармония.

Кунева е сред малкото жени композитори в Лос Анджелис. Оркестрирала е музиката на Ханс Цимер. Заради нея въвеждат докторската степен по  композиция в университета "Дюк". За най-големия пробив в кариерата си счита запознанството с композитора на "Трансформърс" Стив Жаблонски.

"Принцът на Персия", "Костенурките нинджа 2" и "Трансформърс" са само част от игрите и филмите, за които композира музика. През 2016 г. Кунева написва и оригиналната музика към изложбата на НАСА "Герои и легенди".

"Това беше един звезден момент в моя живот, най-голямото постижение в моята кариера, защото една българка да пише музика за изложба на НАСА, която наистина ще пребъде в следващите десетилетия... Моята музика там звучи по десет пъти всеки ден и туристите слушат", сподели Пенка Кунева за Bulgaria ON AIR.

Предателството на технологиите събира цялата лична болка на композитора. Това е и темата на новото ѝ произведение.

"Пиесата фактически е за Чернобил и за това как това е повлияло на семействата. В началото има една надежда, че тази ядрена технология ще помогне, а после виждаме негативните влияния, които нашето семейство ги изстрада. Затова избрах тази тема, защото е близка до сърцето ми", сподели Пенка Кунева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
1
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Братя са ми всички дистанционни българи разобличаващи комунизма, който вече го няма.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПетровБрат ? Ко има? Кой те ядоса?
9
0
 
2
 
! Отговори
Петров преди 5 години
За Фукушима ще не пише музика българската композиторка? Или как ядрената бомбардировка над Хирошима е повлияла на семействата?
8
1
 
3
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
БОЛГАР БОЛГАР ВСИЧКИ ПЛЕМЕНА НИ ЗНАЯТ В АЛТАЙСКИТЕ ПЛАНИНИ БОЛГАР НАЙ ГОЛЯМ КОРЕМ НАЙ МНОГО БАХТЕ!!!
7
0
 
3
 
! Отговори
Животното777 преди 5 години
Още помня статията във в. Труд когато излезе "5-тия елемент" как имало 2-*** статиста на улицата в някакви кадри които били Българи.Не казвам че това е случая ама трябва да се провери ръчно щото журналята пак се продават пред всички за стотинки и копейки с гръмките си заглавия. В заглавието не пише че е "Костенурките нинджа 2" а "Костенурките нинджа" все едно става въпрос за оригинала който е съвсем друга категория.. Нямаше даже да кликна ако заглавието не беше така с тая "малка грешка"
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много малко коментари, хайде оплюйте я още, българина много обича плюе оп своите постигнали нещо по-вече.
5
4
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
доста съмнителна, да не кажа фейк новина. Поредната измишльотина на Анисия Иванова.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и компотът е измислен от българин на име Джонатан Асов! Или беше компютърът...? Човек се обърква вече, толкова много неща сме създали българите.
3
3
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
с много мъка намерих забутаната музика на НАСА от изложбата Heroes & Legends, казва се Courageous и е на Mark Petrie, пише си го ясно. Няма никакви Пенки, Гинки и т.н. Да не е работила в столовата на НАСА?
2
3
 
3
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
"оригиналната музика към изложбата на НАСА "Герои и легенди"А от НАСА знаят ли за въпросния "творец"? На сайта на НАСА на страницата на въпросната изложба въобще не знаят да имат такава музика, още по малко са чували са тази особа
1
4
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
"е творецът, покорил Холивуд с произведенията си"а Холивуд знае ли?