У-лицата с Авигея и Иван Шопов: Да миксираш фолклора!

Съвместният им концерт - на 18-ти май
16 апр 2019 18:00, Петя Славова
16


Снимка: Личен архив

Поводът

Музиканти с различно амплоа, но с обща мисия ще ни съберат на 18-ти май в новия Music Jam Club (ул. Пиротска 5, София). Поводът е премиерата на "Kanatitsa – Remixed", която ще бъде отпразнувана с мащабен 8-часов маратон с над 12 артиста в двете зали. В основната Иван Шопов и "Авигея" ще представят на живо композициите от албума, а майсторите на електронния звук Nocktern, 1000 names, Kliment и The Science ще се погрижат за загряване на атмосферата. В основната зала ще се изявят още LQ, Ogonek и Cooh, които ще поддържат високия парти градус до ранни зори.

Авигея и Иван Шопов (известен още като Бalkansky, Drum Kid  или Cooh) са достатъчно познати в професионалните среди като пътищата им се събират преди две години в албума им Канатица. Дамите от Авигея са тези, които правят първата крачка към Иван, който пък вече има опит в представянето на фолклора по различен начин и от работата си по-рано с Теодосий Спасов. Така съвсем естествено се получава спойката, покрай един арт фест. Иван отива на няколко репетиции и създават няколко демо записи. "На този арт фест видяхме, че има какво още да разкажем с момичетата. Получи се толкова естествено, сякаш всеки е търсил другия и се намерихме." припомня Иван.

С "Канатица"  до САЩ, Канада и назад

От излизането на албума до днес много неща са се променили. Всеки от тях е извървял своя път, понякога отделно, но често и заедно. Като през март тази година Авигея и Иван Шопов се завръщат от музикалното си пътешествие из САЩ и Канада. "То е и един от плодовете на Канатица. По пътя много неща се променят и развиват. Всеки има свои търсения и ми хареса, че албумът продължава да води свой живот. Успява пак да ни събира и вдъхновява.“, споделя още Иван пред Dnes.bg. Именно и той е движещата сила по този проект. Споделя, че представят нова версия на албума като се появяват 25 нови ремикса от различни музиканти от цял свят.  “Те са мои приятели и познати. Хора, които се заинтересуваха от идеята да работят над български фолклор и по електронната част, която им подадох. На събитието ще съберем някои от ремиксаторите в България. В концерта ни ще включим и някои от ремиксите, които най-много ни допадат и могат да се включат в програмата ни. Ще направим на живо и парчета от албума "Канатица", както и нови версии, и композиции. Това е планът да разгърнем крилата на проекта в нова светлина.  Сега звучи много различно. Не е останал оригиналния дух на албума и това е много интересно. Ти си свикнал с него, то е твоето дете и изведнъж, все едно ти го връщат от градина и то ти говори на френски. Това е и целта – да стигне до онези, които обичат да ремиксират. Да се открият нови жанрове пред фолклора.

"Идеята бе да стигнем колкото се може по-близо до младите българи, да им помогнем да се върнат към корените си и да заобичат фолклора така, както и ние", разказва Александра Василева от Авигея. Момичетата го предават по начина, по който го усещат. Споделят, че зад граница българите много го ценят и преоткриват в комбинация с електронната музика. "При последното ни пътуване имахме удоволствието да се срещнем с прекрасни българи, които ни вдъхновиха да творим. Чрез музиката постигнахме общуване на по фино ниво, независимо на коя точка на планетата се намираме.", разказва и Сибина Раденкова от фолклорната формация.

Занимава се от малка с фолклор и той винаги е бил тяхна мечта. И двете правят първите си стъпки в друг хор, после са пеели при един и същ педагог, докато не решават, че искат да създадат група.

За Иван фолклора също е откритие, покрай работата си с Теодосий Спасов. "Създавам електронна музика от 20-ина години, но за първи път се почуствах интересен и оценен за публиката, когато използвах български фолклор в моите миксове. Да работя с Теодосий е голяма привилегия още от 2006 г., когато се запознахме. От тогава търсих такива посоки и той много ми помогна да открия колко е ценен фолклора, как музиката може да стигне до сърцата не само на българи, но и до чужденците с нещо автентично, уникално, изключително и само българско. Това е и основната ми цел – да създавам нещо ново, а не да повтарям изтърканите модели, които много добре работят в Западна Европа, но те са и за хората там."

Иван Шопов

Иван Шопов е от Троян – град с дълбоки традиции. Завършва керамичното училище в града, а по-късно и "Графика" в Художествената академия. С музика се занимава от 20 години. Твърди, че рисува музиката. Не я музицира по стандартния начин, както е с ноти, а по-скоро чрез усещане, използване на контраст, детайли. Всичко, което е научил от рисуването, използва и в звуците. Пътят в усъвършенстването му като художник му помага в музиката. Възприема я като картина с всичките й детайли, които разказват по друг начин една история. "Много хора ме питат : "Какво стана, забрави ли рисуването?" Всъщност не съм. Постоянно рисувам, имам проекти. Съчетавам ги нещата. Януари завърших магистратура в Художествената академия, пак графика. Направих и изложба.", обяснява Иван.

Авигея

Алекс и Сибина  заедно от 3-4 години и са постигнали добър синхрон.  "Мечтаем за много неща и започват да ни се получават като група" - разказва Алекс. Предстои им да направят албум с фолклорни песни – автентични и авторски.  В него наблягат на акапелното пеене, но включено с отделни инструменти, но не типично фолклорни – вокал с китара, вокал с чело. "Обичаме да експериментираме и музиката дава специфична свобода, човек да твори и опитва различни неща.", обяснява още тя. Мечтаят и за фолклор с джаз. Мечтаят още Авигея да се разрасне още повече и да работят с деца.

Иван също е убеден, че музиката не познава граници. "Колкото повече  човек разширява музикознанието, толкова повече осъзнава, че всичко е едно и да категоризираш нещата и да ги отделяш, ограничава виждането ти. Много от големите световни музиканти не остават в един стил, жанр, а търсят пресечните точки между различните култури, музика. Така се е появил и джаза. Той не е измислен в лаборатория. Едни черни хора са го снимали и са го култивирали и пръснали по цял свят, за да показва Америка. Нещо, което е било все едно фолклорна музика по някакъв начин, е станала глобална музика. Затова има и стил "world music", който обединява и музика от Афганистан, от Африка, от Сибир, от Америка, България... Всички ние сме в една голяма световна музика. И колкото по-глобално гледаш на нещата, толкова по-добре. Ако се завреш в една малка кутийка и там си мислиш, че си постигнал огромен успех, се оказва, че си помлян от една река със съвсем други неща.

 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Шопката е добър.
12
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шайка некадърници, закривай.
11
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ех, българи, българи, все да клеветим, все да не харесваме, по-щастливи ли прави това..., честно питам. едни млади хора правят нещо хубаво, не вредят никому, какъв точно е проблема?
10
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв е тоя ултра ге й на снимката
И той ли се е наредил на герберастката хранилка
9
21
 
7
 
! Отговори
Само питам преди 1 месец
Защо не искаш да видиш, че храчките хвърчат от теб?
8
10
 
25
 
! Отговори
Цонко преди 1 месец
До само питам

Аз съм спокоен. Просто ми писна от бездарни неудачници, които плюят по всичко хубаво само за да изхрачат горчилката от собствените си бездарни неудачи. Пълно е с такива като теб, полуграмотни, полухора - полуживотни!
7
20
 
8
 
! Отговори
Само питам до Цонко преди 1 месец
Защо не се поуспокоиш малко?
6
12
 
24
 
! Отговори
Цонко преди 1 месец
До 4

Ти си от ония мерзки бУлгари, които мразят всичко, което не разбират. Иван Шопов определено не се е появил от нищото, а вече 20 години е на музикалната сцена и прави страхотни неща. Сигурно не си чувал за него защото Пайнер не го пускат много. А това за европроектите, дигурно ги бъркаш с кликата на вожда Винету!
5
8
 
24
 
! Отговори
Цонко преди 1 месец
До само питам

Авигея, злобен невежа такъв, е съпругата на Давид. Онзи, който се изправя срещу Голиат и го побеждава. В превод името означава "баща ми се радва". Твоя сигурно не е много горд с теб!
4
27
 
11
 
! Отговори
до цонко преди 1 месец
Кво да завиждам е, ***? Група наркозависими бездарници източват някакъв еврофонд, както от нищото се появяват, така и ше залезят. Тея двете па със странните имена да дойдат да изпеят Не казвай Любе лека нощ или Първо, Първом, ама не могат. Ше играе AUTOTUNe - а и дотам. Жалка история.
3
25
 
9
 
! Отговори
Само питам преди 1 месец
Куье е туй дяти Ави геята? Мъжку ли е, женску ли е?
2
12
 
26
 
! Отговори
Цонко преди 1 месец
До Анонимен 1

Омразата и завистта все още взимат превес. Момичетата са уникални, а Иван Шопов е истински артист, от тези, които осезаемо липсват в последните години на българската сцена. Слушах Авигея и Иван Шопов, когато подгряваха на Thievery Corporation, направо ме разтопиха. Страхотни са и им желая много успехи, каквито заслужават!
1
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Джендърството се разпространява мълниеносно и сред музиката чрез хибридни индивиди като тези от медийния материал!