Световноизвестният Андре Рийо с подарък за България за 24 май

Пазете идентичността си, съветва холандският цигулар и диригент
Обновена: 23 май 2019 18:15 | 23 май 2019 18:06, Анисия Иванова
12
Световноизвестният Андре Рийо с подарък за България за 24 май
Снимка:

Световнознаменитият холандски цигулар и диригент Андре Рийо, неслучайно носещ прозвището "Краля на валса”, вече 30 години обикаля света с оркестъра си "Йохан Щраус”. От Лисабон, през родния му Маастрихт до Мексико, Япония и Австралия. В оркестъра му свирят музиканти от 35 националности, обединен от харизмата, енергията и вдъхновението на Андре.

За страните, в които изнася концерти, Андре Рийо има любопитството да търси най-любимата и емблематична музика за даден народ и публика. Той проучва, разпитва, допитва се до музиканти, подготвя се, за да направи на всяка сцена своето персонално обръщения към всяка аудитория. Известен е, че на концертите си винаги изпълнява някое местно произведение, която е дълбоко близко до душата на слушателите и предизвиква техните сълзи и аплодисменти.

Знаем, че в оркестъра на Рийо вече  23 години свири българката Кремена Минева. Дали от нея или от други източници, Андре открива, че 24 май – Деня на славянската писменост и култура, е най-ценният за българите празник. Той намира нотите на "Върви, народе възродени”, събира 60-членния си оркестър в студиото си в Маастрисхт и записва за нас най-българската песен.

За изпълнението на "Върви, народе…” Рийо прави специален аранжимент, като дава по-значима роля на флейтата, която звучи в соло и се извисява над другите иструменти. Интересно е как чужденец усеща и разбира музиката, с която сме израстнали и е закодирана в гените ни по рождение.

"Честит празник на буквите!”, ни поздравява в специалното видео Кралят на валса. "Пазете идентичността си! Съхранявайте и се грижете за националната си култура!” Тя ви прави различни. А моята роля е да ви обединявам чрез музиката."

Чуйте "Върви, народе възродени" в изпълнение на знаменития холандец и неговия оркестър! 

Андре Рийо идва отново в София за концертите си на 8 и 9 юни. Той е първият музикант, който в две поредни години изнася четири концерта в България в напълно разпродадена зала "Арена Армеец”. 22 000 зрители миналата година бяха свидетели на енергията и радостта, която подарява на публиката известният цигулар. Защото спектаклите на Андре са празник, великолепие, радост за духа и тържество на позитивизма! В момента се разпродават последниге билети за концерта му на 9 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
159 преди 4 години
До Lupi67Изглежда съм срещала по-интелигентни американци, които го произнасят Андре Рийо.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Просто питамНа български се произнася Андрей Райнов, ако си толкова любопитен...
8
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кралят на класическата чалга. Чалгарите които ходят на зрелищата му прихващат по малко и от класическа музика, семето им е посято и след време като се развият достатъчно може и да се заинтересуват от музика.
7
2
 
1
 
! Отговори
Lupi67 преди 4 години
До коментар 5.В САЩ му произнасят името "Андре Рю"
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Музикант. Гледам че тура му от 2018 заема 21-ва позиция по спечелени приходи от билети. Явно си има фенове, но неправи тийн музика и затова не всеки е чувал за него.
5
0
 
0
 
! Отговори
Просто питам преди 4 години
Името му така ли се произнася на български?
4
1
 
8
 
! Отговори
L преди 4 години
Великолепна новина, дано сънародниците ни се възползват и отидат!
3
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мислех, че подаръка му е - безплатни билети за концерта. голям гъдел ни направи,няма що !
2
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е тоя ?
1
2
 
23
 
! Отговори
Петър димков преди 4 години
Голям е......браво!