Фреди Меркюри - великият глас на Queen

Днес певецът щеше да навърши 74 години
29
Фреди Меркюри - великият глас на Queen
Reuters

Датата е 5 септември, 1946 година. В Стоун Таун, Зинзибар, се ражда Фарук Булсара. Съвсем обикновеното момче, което израства в различни британски колонии, има мечтата да стане световноизвестен музикант. Семейството му притежава пиано, което постоянно привлича погледа на малкия Фарук.

Получава основно и средно образование в Индия, където са и първите му изяви на музикалната сцена. Започва да свири на пиано, когато е още на 7 години. Прекарва детството си в различни британски колонии, когато през 1959 година семейството му се мести в Англия. 
 
Фарук започва да посещава местното училище, където обаче е подлаган на множество подигравки заради странния си външен вид, говора и неподредените му зъби. Никой от тези, които го тормозят не знаят, че пред Фарук ще се открие невероятно бъдеще и точно видът му и зъбите са това, което ще го направят известен. 
 
Вкъщи момчето продължава да се упражнява на пианото, а семейството му сякаш нехае за неговите мечти. Баща му рядко говори със сина си, а майката се опитва да угоди на всеки в къщата. Така Фарук решава да се запише в колеж за изкуства и дизайн без да каже на родителите си. Това и времето, когато се запознава с Брайън Мей и Роджър Тейлър, които са музиканти в малкоизвестната група Smile.
 
Тримата започват да свирят заедно по различни заведения и клубове. Фарук обаче осъзнава, че това не му е достатъчно и предлага на Мей и Тейлър да сформират обща група. През 1970 година се раждат две легенди на музиката - групата Queen и името Фреди Меркюри. Самият Фарук решава да смени името си, защото разбира, че никой не би искал да слуша емигрант от Зинзибар. По-късно към бандата се присъединява и Джон Дийкън. 

Гласът на Фреди е един от най-разпознаваемите по онова време, а феновете на Queen започват да се увеличават с всеки изминал ден. Меркюри успява да покрива 4 октави, а учени, изследвали гласа му, твърдят, че гласните му струни се движат по-бързо от тези на обикновен човек. "Обикновеното вибрато е с височина 5.4 до 6.9 Hz, а това на Меркюри е 7.04 Hz", твърдят експерти.
 
Освен, че успява да впечатли публиката с гласа си, Фреди притежава стил, който трудно може да се сбърка. Той се появява с най-различни тоалети, а характерните му стойки и движения по сцената се превръщат в запазена марка на изпълнителя. Няма как да сбъркате човека, който стои с разкрачени крака на сцената, в едната си ръка държи микрофон, който заедно със стойкате е вдигнат във въздуха, а другата е ръка е изпъната нагоре.
 
Още за легендарния Фреди Меркюри четете в Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
6
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
И мен ме дразнеше с тая къса пола и мустаците и прахосмукачката, но не може да се отрече че Куийн бяха велики.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дарена Найденова как са ви зъбите? Mожеш ли да станеш звезда? Можете ли да композирате музика, можеш ли да пееш, можеш ли да пишеш без да преписваш наготово? Как ти са ушите, големи?
16
0
 
14
 
! Отговори
Фифи преди 4 години
Много ярка личност с изразена индивидуалност. Пример, че мечтите се сбъдват, когато силно вярваш в тях.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
so the bear said you didn't come here to hunt, did you?
14
1
 
28
 
! Отговори
ГОГО преди 4 години
Велик певец,композитор и музикант!!!Не го сравнявайте с певачките на пайнера!Да напишеш музика,текст, и да я изсвириш и изпееш...........!!!
13
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит рожден ден, Фреди!Горе сигурно се вихри най-якият купон!
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започнах да слушам песните му в средата на 70-те години. Направи ми впечатление с много добрият му глас и мелодичните песни. Преди него слушах Пърпъл Юрая Хиип Блек Саабат Сюит Слейд и още плеяда от групи които бяха на върха през 70-те години. В Бг тези групи неможеха да се намерят добре че бяха международните шофьори на които плащах по 30 лв. за плоча Тодор Живкови пари кокато заплатата беше 120 лв. Велики групи велика музика. Но в Бг бяха, забранени слушаха само Лили Иванова и Емил Димитров.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чували ли сте за Дарена преписвачката, която не е прочела една книга за великия Фреди Меркюри, но е решила да препечелва от него. Дребна душа.
10
2
 
25
 
! Отговори
Боко преди 4 години
Не зъбите му го правят известен, дословни преписвачи. Гласът му, музикалния му талант и текстовете написани от него.
9
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има значение какъв е бил защото го пропагандираше в клиповете си, а тях ги гледат и деца. Ай нема нужда а!
8
3
 
37
 
! Отговори
Няма значение преди 4 години
Мале колко промити мозъци пишат тука не е истина. Велик е да и музиката която правеха Куин също. А какъв е бил няма значение. Неизполването на презервативи ни отне Фреди и даде Криско
7
46
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига ни натрисали в полезрението индивиди с нестандартна ориентация. Или точно затова ни ги натрапвате? С какво е по- велик от Висоцки или Емил Димитров? Само с това, че ционисткия шоубизнес го натриса агресивно на пазара и 100 години след като гушна букета продължава да ни припомня.
6
4
 
27
 
! Отговори
Anon преди 4 години
Култов. Такива гласове рядко се култивират и още по- рядко пеят музика която ми харесва.
5
2
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Бял персиец зороастриец от мюсюлмански и арабски Занзибар в черна Танзания с мека китка починал в християнски (тогава)Лондон, Англия. Няма друг такъв екземпляр , много ярко изразена и силна индивидуалност.
4
56
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си беше останал нормален човек не музикант, да не беше обратен и да беше живял нормален живот с деца и семейство, нямаше да умре толкова млад. И грам не е важно, че е станал известен, че бил велик музикант като е умрял толкова рано и сам!
3
1
 
20
 
! Отговори
varg преди 4 години
Кой не може да смята.73 не 74
2
5
 
35
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Разбира се, че не колкото теб велик, гусин анонимен.
1
6
 
53
 
! Отговори
Видин преди 4 години
Не просто велик,най-великият вокалист който светът е виждал