Рут Колева: Новият ми албум е преоткриване

Концерт-изненада предстои на 15 февруари в Зала България
7 фев 2020 14:04, Екип на Dnes.bg
43

Снимка: Личен архив

За първи път Рут Колева ще представи песните от новия си самостоятелен албум в концерт-изненада. Нито името на албума, нито имената на или пък звученето на 10-те песни ще бъдат ясни преди самия концерт. Албумът е записан в САЩ и в София и е продуциран от познати имена от световната музикална сцена - Kan Wakan и Taylor Graves. На специалното събитие на 15 февурари в Зала България - ще видим и ще чуем Рут заедно с музикантите от The Fingertones и някои специални гост-изпълнители. Рут даде специално интервю за Dnes.bg

С какво Ню Йорк ти приляга? Там записа новия ти, пети албум. Имаше и концерт.  

Албумът е по-скоро записан в Лос Анджелис и София, в Ню Йорк се случва само довършителната част. Миналата седмица имах тук първия си концерт и беше страхотно, нямам търпение до следващия, сцената е много богата и много конкурентна, което е добре за мен, защото се стремя да се уча и представям по-добре.

Пя на специално събитие на вицепрезидента на САЩ Ал Гор. Как стана това? Какво изживя там?

Събитието беше специална гала посветена на кампанията на Ал Гор за климатичните промени, за мен бе голяма чест да пея там, защото беше на много високо ниво. Имаше губернатори и хора от елита на града. Освен това пях на български, което бе много вълнуващо и се хареса от г-н Гор.

Доколко си ангажирана с каузата на Ал Гор - да информира и приобщава хората към въпросите свързани с Земята и климатичните промени? Какво според теб може всеки от нас да направи по този въпрос?

Смятам, че това трябва да е лична кауза на всеки човек, който гледа към бъдещето, защото това, което правим в момента не е достатъчно. Особено в България. Виждаме качеството на въздух в София, проблемите в Перник и горенето на боклуци до какво водят – ние сме на 1-во място в света по смъртност.

Какво прави в Ню Йорк извън музиката? Какво видя там напоследък, което те развълнува, което те изненада?

Ежедневието тук е като машина, всеки ден има страшно много интересни събития, изложби, концерти. Вдъхновение дебне от всеки ъгъл. Освен това, толкова талантливи хора на едно място не съм виждала. Може да видиш гениални музиканти да свирят на улицата или в метрото. Бях на опера в Метрополитън и това определено беше великолепно изживяване.

Имаше концерти и в Чикаго. С какво Чикаго е различен? Това все пак е четвъртия по големина български град в света.

Чикаго, ако не друго е зависим от моторния транспорт. Без кола си за никъде, освен това е и изключително студено. Когато пристигнах там от Шангхай имах почти 40 градуса разлика в температурите от едното до другото място. Двата града са много различни, все пак не са и близко един до друг.

С какви музиканти записа албума? 

Музиканти има както от САЩ, така и от Хонг Конг и София. Но преди да разкажа повече за тях искам да го представя в Зала България, защото е много различен.

Каква стъпка е за теб този албум?

Преоткриване. Поставих се извън зоната си на комфорт и ако досега съм наслагвала, сега отнемам – опростявам нещата, което реално е много трудно.
Кои са грешките, които направи в предишните албуми и избегна в този?

 Не правя анализи на грешките, намирам ги по-скоро за уроци. Всеки албум те учи на нещо ново, в този осъзнах, че просто не е задължително да се случва всичко с натиск, а напротив – с лекота.

Какво съдържа?

Бих казала, че съдържа изповедта за най-големия ми порок.

Какво ново имаш да кажеш на света с този албум?

Това е нещо, което всеки сам трябва да усети като слушател, както казах – този албум не е "старата песен на нов глас".

Кое е най-хубавото, което може да се случи на този албум?

  Да спечели Грами, може би, но това не ми е цел, нито амбиция.

Кои са музикантите, изпълнителните, които харесваш и слушаш в последните години?

Слушам различна музика от различни епохи. От новите изпълнители харесвам Jordan Rakei, който на живо е убийствен. Emily King, Sabrina Claudio, NAO, залитам и по поп музиката от 80те, преоткрих Джордж Майкъл и Дейвид Боуи. Слушах Underworld на живо и бяха велики и вдъхновяващи. Нямам рамки в общи линии.

Имаше три турнета в Китай. С какво публиката в Китай се различава от тази в Европа по начина, по който възприема музиката?

Културните разлики между Азия, Америка и Европа са много, но за Азия бих казала, че голям фактор е уважението и това, че хората не си гледат телефоните по време на концерт.

Разкажи ни за концертите си там.

Свирихме в Blue Note Jazz Club преди 2 месеца в Шанхай и Пекин, които са каймаците на клубовете за жива музика в света, което е голямо лично постижение за мен. Имали сме концерти в над 7 града в последната година и нещо и тепърва ще имаме още. Както и в Корея и Япония, което е много приятно.

Китай е в новините всеки ден заради вируса, който се разпространява от там, но и заради способността им да изградят нова болница за 10 дни. Ти как видя културата и обществото им отблизо?

Имат много добре развита средна класа и наистина са много напред. По-напред от всяка друга държава.

В Китай са затворени за западните медии, които ние в Европа ползваме. Какви са минусите и плюсовете на тази ситуация?

Не е точно така. Ако поискаш има начин да ползваш всички медии и социални мрежи на запада, но обратното е много по-трудно. За това плюсовете са повече, защото дават равен старт на артисти от целия свят да пробият там. Тоест, ако аз от България и звезда от Англия се опитваме да се борим за аудитория сме на едно ниво. Докато в запада, просто не сме.
А какво мислиш за системата на Китай за социален рейтинг и контрол?

Не съм запозната.

Най-популярният световен клуб за музиката, която ти създаваш Blue Note - те покани да се представиш в него. Какво беше това за теб и какво стана там?

  Беше супер яко, разпродаден беше и в двата града, а нивото на клуба е светлинно. Звук, класа, атмосфера. За нас беше много вълнуващо, скоро ще пуснем видео от концерта в Пекин.

Не се притесняваш да се ангажираш с актуални обществени проблеми. Моля, дай ни примери - какви рискове крие това, но и какви резултати може да има такава активност.

Гледам да не мисля много за това, хората в България не обичат да им се дава мнение, както не обичат известните хора да са толкова прями. Феномен от соца може би, или защото сме малко и всички се познаваме.

За какво нямаш търпение?

 Имам търпение в момента за всичко.

Кои са трудностите в това да преведеш личната емоция - в нещо, което трябва да има музикална, а след това и визуална форма и да бъде адекватно на съвременността?

Старая се да бъда повече себе си, отколкото склонена към "течението". Има нещо в това да си оригинален, което не е подвластно на времето, но аз, честно все още не съм стигнала до него в този аспект на себеизразяване.

*Билети за събитието вече се продават в мрежата на Eventim. Концертът се организира с подкрепата на Столична община.

Автор: Даниел Ненчев
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
15
 
15
 
! Отговори
. преди 4 години
Моля, изтрийте ми коментара!
2
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахаха. От 11 "хвалебственни" коментара е останал 1. Да живее свободата на словото!
1
19
 
24
 
! Отговори
хуйзатим преди 4 години
Тая горката все някой и е крив, че не я слушат. Ми то не става само с връзки душко, трябва и малко талант.