В Шотландия: Все повече бездомници, все повече умират от дрога

"Шест месеца трябваше да спя на улицата, за да докажа, че съм бездомник"
28 мар 2020 22:00, Елка Василева
218
В Шотландия: Все повече бездомници, все повече умират от дрога
Снимка: архив, БГНЕС

Шотландия бележи срамен рекорд: в страната има все повече бездомници. И все повече от тях умират от свръхдоза наркотици. Страната не успява да се справи с проблема.

Глазгоу, най-големият град в Шотландия, е скован от студ. Кевин Бари Дъфин е нахлупил шапката си до очите,  докато се опитва с чаша горещо кафе да стопли пръстите на ръцете си. На уговорената среща се появява с широка усмивка, но погледът му издава тъга, разказва Дойче веле.

"Започнах с кодеин, а когато станах на 26, минах на хероин. От 4 години съм на кокаин. Имах трудно детство. Започнах да вземам наркотици, за да облекча болката", обяснява бездомникът.

Кевин е един от стотиците шотландци без покрив над главата. На фона на строгите икономии и резки съкращения на бюджетите на местните власти броят на бездомниците в страната през последните години нарасна значително.

Тъжният рекорд на Шотландия

Шотландското правителство се ангажира да реши проблема с бездомните хора, но актуалните статистически данни рисуват тревожна картина: през 2018 са регистрирани почти 200 смъртни случая на бездомници. А това представлява увеличение с 19% за една година. Смъртността в Шотландия сега е двойно по-висока от тази в Англия - най-многолюдната нация в Обединеното кралство. От Националната статистическа служба на Шотландия признават, че тези числа дори не отразяват реалния брой на случаите. Вероятно те са много повече.

Самият Кевин казва: "Откакто живея в Глазгоу, съм бил поне 15 пъти на крачка от смъртта - заради предозиране. Но всеки път ме връщаха към живота." И той не е изолиран случай: от 195 смъртни случая през 2018 година повече от половината са били свързани с наркотици.

В Шотландия сред бездомните е много популярно инжектирането на смес от хероин и кокаин - т.нар. "снежна топка". Случаите на ХИВ са се увеличили десетократно, което е свързано именно с тази практика, твърдят властите. А Кевин е един от потърпевшите. Той, подобно на много други, е хванат в капана на две национални трагедии: бездомните и използването на наркотици. В Европа Шотландия е с най-високата смъртност, причинена от наркотици: 218 души на 1 милион население.

Решаването на този проблем е от ключово значение и за намаляване на смъртността сред бездомните, казват експертите. Сред предложените мерки са: декриминализиране на притежанието на малки количества наркотици за лична употреба; въвеждане на "помещения за безопасна консумация", където зависимите да са под надзора на професионалисти; предписването на заместващи лекарства като метадон.

Но основните причини са други. Зад злоупотребата с наркотици и живота на улицата почти винаги се крие някаква лична травма. "Много от тези хора имат психични проблеми и се нуждаят от лечение", казва Пол Макмилан, доброволец от гражданската инициатива от Глазгоу "See The Invisibles".

Всяка седмица активисти на организацията обикалят улиците, предлагайки на бездомниците дрехи, храна, спални чували. По този начин те им помагат да се преборят и с още едно, не по-малко зло: изолацията и самотата.

И доброволците не са вълшебници

Настаняването на бездомните в приюти е важна стъпка за намаляване на смъртните случаи. Но практиката показва, че и тези временни убежища не са особено сигурни места: зачестяват съобщенията за насилие, за масово дрогиране на обитателите им и за възникването на спорове и скандали помежду им. "Всяка вечер някой може да разбие вратата на приюта и много от бездомните се чувстват по-сигурни на улицата", добавя Макмилън.

По неговите думи на тези хора трябва да бъде осигурена и професионална помощ от психолози. Той се позовава на статистиката, според която 12% от смъртните случаи през 2018 година се дължат на самоубийства.

За съжаление много хора като Кевин имат лош опит с властите. "Отне ми година и половина, за да се боря с тях - да получа тези документи... Шест месеца трябваше да спя на улицата, за да докажа, че съм бездомник", разказва той за Дойче веле.

За "Shelter Scotland", водеща благотворителна организация за бездомни, това е неприемливо. "Проблем е, че няма механизъм, с който правителството да принуди местните власти да следват закона. Трябва да има някаква форма на санкция срещу местните власти", казва за Дойче веле директорът на организацията Греъм Браун.

От Общинския съвет на Глазгоу признават, че трябва да подобрят условията, като същевременно посочват, че са поставили началото на проекта "Алианс за решаване на проблема с живота на улицата" - с участието на доброволчески и частни организации. Междинна цел е до следващата година бездомните, спящи направо на улицата, да намалеят със 75 процента, а до 2030 година тази гледка съвсем да изчезне от улиците на шотландските градове. 


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 121

Лицемерието започва от тук: "За да попаднеш горе, трябва това и това. Ферщеен?"
Няма как да попаднеш горе! Ферщейн! Горе е само за тях! Анадъммо?!
Марш в западния концлагер да почистиш на господарите ти, преди да те пуснат "горе".
93
7
 
17
 
! Отговори
Механик преди 3 месеца
Имам три прекрасни дъщери, майка им е испанка.

------

Да са ти живи и здрави дъщерите.
Maйка им, а не "жена ми". Смятай какво "семейство" имаш там. И 10 испански паспорта да вземеш, винаги ще си останеш емигрант! Само като ти чуят акцента и знаят, че не си от тях, колкото и да ти се хилят и да те интегрират.
92
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На който му трябват пари, може да утрепе някой турчин или албанец в тъмното. Хем взима пари, хем СПАСЯВА Българите ( и в България и в Македония). Араби, турци и албанци, 500 години КЛАХА българи и КРАДЯХА. Тъй че взимай каквото има от тях БЕЗ да плащаш. Така поне може да си ВЪРНЕМ час от ОТКРАДНАТОТО.
Ахмед ДОган е трябвало да го гръмнат още при Осовбождението на БЪлгария-1878 г, но и сега не е късно да утрепят турския Шпионин- Измамник и да му ВЗЕМАТ това, което е откраднал от нас, българите.
91
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблемът ми със соца е само един.
На Запад ти казват - виж, пич. Има хора горе, има и хора долу. За да попаднеш горе, трябва това и това. Ферщеен?
Соцът ти казва - партийните чеда имат мерджани и беемвета и вили в Бояна, а ти си вадиш дробовете в завода, ама всички сме равни, разбираш ли :)
Ей това лицемерие и тогава не го приемах, и сега.
90
1
 
3
 
! Отговори
До 116 преди 3 месеца
Стой си бе ! А и кои те е питал изобщо ?
89
4
 
6
 
! Отговори
До 111 преди 3 месеца
Виж,в световен мащаб храната намаля ! 2 .5 милиарда повече хора има от 1989 насам.
Органичната храна не стига никъде ! Почвите са изхабени ! Съвремието си иска своето.Въздухът е мръсен ! Природата амортезирана,но НЕ Е ВИНОВЕН НИКОЙ !
ЕВОЛЮЦИЯ,БРАТ ! Просто комунизма в България беше преди технологичния и икономически бум !
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма как да сравняваш тогавашно качество с днешно.
Защото, за да сравняваш, тогава примерно е трябвало да имаш не 3-4 вида бира в магазина, а много повече, както е сега. И да кажеш - абе, имаше Хайнекен, ама пиех Загорка, че по хубава.
Като е било по-хубаво, що хората предпочитаха Сони (ако въобще се докопат от Кореком, разбира се), пред "София", примерно?
87
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Живея в Испания. Не бих се върнал никога. Корони, ракети, водородни бомби - тук съм си. Това ми е родината, всичко ми е дала. Преди месец взех гражданство. Имам три прекрасни дъщери, майка им е испанка. Всичко помня - първия си ден, запознанството с нея... Помня как спях на "Барахас" и познанията ми по езика стигаха само да помоля за храна. Испанци ми подадоха ръка. Испания е велика! Който може, да се спасява, щото няма живот на територията.
86
2
 
10
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
ВИновни са араби и турци. Тия са Мафиоти- Наркотрафиканти на Хероин. Отвличат жени мъже да ги изнасилват, дават им наркотици да ги правят Просяци и Проститутки. Още преди 25 години имаше глупави Българки тръгнали към Италия или Холандия, да се оженят за богат европеец както в приказката за Пепеляшка, но попаднали на Араби, които са ги направили проститутки. НИКОЙ не казваше че тия са араби и турци, щото онези викаха че е Расизъм да приказваш така. В оня филм Октопод, Мафиотите са Араби.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За независима и просперираща Шотландия!
84
1
 
5
 
! Отговори
2 преди 3 месеца
Мутрите са Предатели, както поп Кръстьо, дето помагат на араби и турци. Като утрепеш такива в тъмното, хем ВЗИМАШ пари, хем СПАСЯВАШ България.
83
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Виж какво,съгласен съм,че пенсии и социалните помощи са недостатъчни,но това е следствие на много НЕМОРАЛНИ ,ПОДКУПНИ и НЕКАДЪРНИ политици в прехода.Икономика на държава не се гради за година,две.Бавен и сложен процес е,но вече при Борисов се вижда светлина в тунела.ЕС е бъдещето на държавата ни ! А твоят комунизъм отдавна е отхвърлен и заличен строи от съвременната политическа история ! Останаха Куба,Лаос,Виетнам,Китай,С.Корея- робство,пропаганда и манипулация !
82
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе базикате го човека за храната в НРБ, ама и най-ниското качество от тогава е било по-добро от днешното. Идея си нямате днес какви химикали и консерванти се слагат в храната.
Прав си е да тъгува по комунизма. В много отношения е било по-добре от днес.
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е как ще нямаше западни стоки, а Кореком?
Как мислиш, Бай Тошо телевизор Велико Търново ли е имал, или Грундиг?
80
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И ти завиват органика в амбалажна хартия... С ръцете, дето мият с тях легените... Ммммм, вкусно....
79
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
96,
Навремето познавах работник в месозавод. Той салам от магазина не взимаше, само такъв, който той лично е избирал още от завода. Та, разправял ми е това-онова и сега се смея, като си те представям как си нагъвал "органик", че и си примлясквал сигурно. И си си казвал "Ей, това е на корем! И е вкусно!".
Дано си ял повечко, здрав да станеш.
78
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 96
Абе не беше баш така леко мизерия си беше ама хайде... Например прясното мляко винаги го караха в легени и те едни мърляви гадни..И винаги в спукани торбички.Можеха да изкарат качество като за белите хора със всички стоки.Но не го правеха.За българите оставаха най-ниското качество.А за чужбина изнасяха всичко хубаво.
77
1
 
7
 
! Отговори
До 96 преди 3 месеца
Само за животните смисълът на живота е храната ! Прав си за това ,но не е виновна демокрацията за твърденията ти,а човешката еволюция !
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колега, минималната пенсия е 229 лв.
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 91
Може и така да е ама защо винаги източногерманците скачаха през оградата към Западна Германия?